Διαφορετική προσέγγιση θεραπείας ατόμων με προβλήματα συμπεριφοράς

Εικόνα Μαργαρίτα
Μία διαφορετική προσέγγιση για τη θεραπεία παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς αναφέρθηκε από γνωστό Έλληνα γιατρό που εργάζεται την Αμερική και συγκεκριμένα στο Τέξας, ο οποίος έχει ασχοληθεί περισσότερο από 20 χρόνια λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος, για την εύρεση θεραπειών που συσχετίζονται με το αυτιστικό φάσμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, υπάρχουν τρία συστήματα που διευθύνουν ένα οργανισμό:
    1. Ο εγκέφαλος 2. Το ενδοκρινολογικό σύστημα 3. Το νευρολογικό σύστημα
Όταν οποιοδήποτε από τα ανωτέρω συστήματα υπολειτουργεί δημιουργεί διάφορα προβλήματα σε ένα οργανισμό απoσυντονίζοντας τον. Προτείνει πέντε διαφορετικές θεραπείες για την αποκατάσταση, οι οποίες είναι:
    1. Θεραπεία για την τροφική δυσανεξία μέσω ειδικής διατροφής με απαγόρευση διαφόρων τροφών όπως γλουτένη, γαλακτοκομικά και ζάχαρη. Θεωρείται η βάση για οποιαδήποτε άλλη μέθοδο θεραπείας. 2. Τη μέθοδο MIHR (Magnetically Influenced Homeopathic Remedy) η οποία θεωρείται ως η θεραπεία για όλες τις ασθένειες νευρολογικής φύσεως με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας 80%. Γίνεται με εναίσιμο τρόπο μία φορά την εβδομάδα για 24 εβδομάδες. Δυστυχώς η μέθοδος αυτή δεν είναι εφαρμόσιμη στην Ελλάδα επειδή δεν είναι γνωστή. Για την εφαρμογή της θεραπείας αυτής θα πρέπει ο ασθενής να παραμείνει στην Αμερική για 6 μήνες. Εναλλακτικός τρόπος προς το παρόν δεν υπάρχει, εκτός εάν βρεθεί γιατρός που να ενδιαφερθεί να μάθει τη συγκεκριμένη μέθοδο. Ο έλληνας γιατρός από την Αμερική είναι σύμφωνος να εκπαιδεύσει γιατρό από την Ελλάδα για να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη μέθοδο με σκοπό να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί. 3. Τη μέθοδο Κιλέϊσον η οποία συσχετίζεται με την αποβολή βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό και την απαγόρευση των εμβολίων. 4. Θεραπεία για τις αλλεργίες. 5. Την πρωτοποριακή μέθοδο με τα βλαστοκύτταρα που συμβάλει στην αναδιοργάνωση του DNA. Η μέθοδος αυτή προτείνεται ως η τελευταία λύση σε περίπτωση που οι προηγούμενες τέσσερις δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται στην Αμερική σε δύο ειδικά νοσοκομειακά ιδρύματα. Πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Αξίζει να το δεις» ήταν προσκαλεσμένος ένας γενετιστής από το Κεντάκι των ΗΠΑ ο οποίος επίσης ανέφερε την συγκεκριμένη μέθοδο.
Κατά την άποψη μου, οι βασικότερες θεραπείες αποκατάστασης είναι η μέθοδος MIHR και η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα, οι οποίες δυστυχώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα όπως έχει ήδη αναφερθεί. Όλα όσα αναφέρονται ανωτέρω δεν πληρούν στοιχεία ορθότητας και πληρότητας, αλλά βασίζονται σε επιγραμματικές σημειώσεις και ενθυμίσεις του συγγραφέα του παρόντος κειμένου από μία συζήτηση με τον Έλληνα γιατρό από την Αμερική με σκοπό την πληροφόρηση όσων ενδιαφέρονται για άτομα με προβλήματα συμπεριφοράς.
Διαβάστε προσεκτικά τη δήλωση περί εγκυρότητας πληροφοριών στο NOESI.gr.

Σχόλια

Εναλλακτικές θεραπείες συμπεριφοράς

Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης
Γονείς, προσοχή! Όλα τα παραπάνω είναι εναλλακτικές θεραπείες, υψηλού κόστους (δεν καλύπτονται ταμειακά) χωρίς αποδεκτή επιστημονική τεκμηρίωση. Ανακοινώνονται σε εναλλακτικά συνέδρια κ.λπ., αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για δημοσίευση σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, πράγμα που η κοινή γνώμη αγνοεί! Επιπλέον, δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο γονιδιακή θεραπεία (DNA) αυτισμού αυτή τη στιγμή, ούτε υπάρχουν οι τεχνολογικές και γνωστικές προϋποθέσεις για τέτοιες θεραπείες στον εγκέφαλο. Και μια παρατήρηση: δεν υπάρχει νευρολογικό σύστημα, αλλά νευρικό, κι αυτό χωρίζεται σε κεντρικό (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) και περιφερικά νεύρα. Στον αυτισμό ρόλο παίζει μόνο το κεντρικό (ο εγκέφαλος). Οπότε τα τρία συστήματα που αναφέρονται είναι... δύο! Το ενδοκρινικό μάλιστα ρυθμίζεται από τον ... εγκέφαλο και αυτό! Ιγνάτιος Καφαντάρης-Ζεϊμπέγλου [μέλος NOESI.gr: iakze] Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων
  • Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης δήμου Αμαρουσίου
  • Εποπτεύων παιδοψυχίατρος Επιστημονικού Κέντρου "Μονορόδι" Ζακύνθου Επιστημονικός Υπεύθυνος Ιατροπαιδαγωγικής Μονάδας Μεγάρων
  • τ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής "Μαργαρίτα" (Ν. Πεντέλη)
  • like6

    Αναφορικά με τις θεραπείες

    Εικόνα Μαργαρίτα
    Οι θεραπείες που προτείνονται βάση της κλασσικής ιατρικής για τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών είναι λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ειδική αγωγή. Ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι αρκετά δαπανηρό, με αποτέλεσμα οι ιατροί και οι εκπαιδευτικοί να προτείνουν εβδομαδιαίως λιγότερες ώρες εκπαίδευσης από τις απαιτούμενες. Η χορήγηση, μέσω των ταμείων, χρημάτων για τις ανωτέρω θεραπείες δεν είναι επαρκής με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο τμήμα των απαιτούμενων δαπανών να το καταβάλουν οι γονείς. Επιπλέον όπως έχω ήδη αναφέρει σε άλλο κείμενο, όλες οι θεραπείες αυτές στοχεύουν στο αποτέλεσμα και όχι στο αίτιο με συνέπεια να μην συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην αποκατάσταση των δύσκολων περιπτώσεων. Όσο αφορά τις θεραπείες που περιέγραψα στο ανωτέρω βιολόγιο αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του προβλήματος. Δεν έχω προσωπική εμπειρία των μεθόδων αυτών για να παραθέσω επιπρόσθετα στοιχεία και η αναφορά τους έγινε με σκοπό τον προβληματισμό των γονιών με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Φυσικά οτιδήποτε διαφορετικό έρχεται σε αντιπαράθεση με τις ήδη έγκυρες επιστημονικά θεραπείες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπείες είναι απορριπτέες, αντίθετα μπορεί να συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην αποκατάσταση των ατόμων με δυσκολίες. Αναφορικά με το κόστος των θεραπειών αυτών, χωρίς να έχω προσωπική άποψη, πιστεύω ότι δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρές.
    like4

    Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

    Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
    ✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
    Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
    Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.