Δίαιτα γλουτένης - καζεΐνης, από τη θεωρία στην πράξη

Εικόνα Αλεξάνδρα

Καλησπέρα σας, μόλις κοιμήθηκαν τα παιδιά μου και έχω χρόνο να γράψω κάποια tips για την εφαρμογή της περιβόητης αυτής δίαιτας (γλουτέ - καζεΐνης). Τα οφέλη της είναι πολλά, όσον αφορά το παιδί μου άλλα και κάποια άλλα παιδιά που γνωρίζω από κοντά. Ωστόσο, πολλοί γονείς μόλις ακούν για τη συγκεκριμένη δίαιτα φοβούνται πως το παιδί τους δε θα τρώει τίποτα και ότι είναι πολύ δύσκολο να την ακολουθήσει, στην πραγματικότητα όμως απλώς θέλει οργάνωση και φαντασία..

Ας αρχίσουμε από τα βασικά.

Γάλα: Κυκλοφορούν στο εμπόριο γάλατα από αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, σουσάμι, ρύζι κ.λπ. (η σόγια απαγορεύεται) τα οποία είναι πολύ γευστικά, θρεπτικά και συνήθως είναι εξτρά εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Δημητριακά: Μονό καλαμπόκι, ρύζι, φαγόπυρο, κεχρί, κινόα, (όλα αυτά υπάρχουν στα βιολογικά καταστήματα, και online, και κυκλοφορούν και σε μορφή νιφάδων. Έκτος αυτοί είναι απίστευτα θρεπτικά και πλήρη σε απαραίτητα συστατικά, τα προτείνω είτε κάνετε τη δίαιτα είτε όχι. Μπορείτε να φτιάξετε ένα κλασικό πρωινό με γάλα και δημητριακά, σταφίδες, μελί, κακάο χωρίς γλουτένη κ.λπ. Επίσης κυκλοφορούν και κουτιά με δημητριακά χωρίς γλουτένη - γάλα σε παιδικά σχήματα και σοκολατούχα.. 

Αρτοσκευάσματα: με το αλεύρι χωρίς γλουτένη μπορείτε να φτιάξετε (υπάρχει και μαγιά χωρίς γλουτένη) εκτός από ψωμί και διάφορα άλλα όπως τσουρέκι, κρουασάν, τηγανίτες, ντόνατς, μπισκότα κέικ γλυκό και αλμυρό (με αυγά, πιπεριές, μπέικον, ελιές, ντομάτα, θυμάρι σαν πίτσα γίνεται), κουλουράκια, πίτες (με γέμιση είτε πατάτα, είτε σπανάκι, είτε κιμά, πράσο, ό,τι αρέσει στο παιδί), μηλόπιτα, μπουγάτσα, κριτσίνια με σποράκια, η σουσάμι, και ό,τι μπορεί κάνεις να φανταστεί. Και δε χρειάζεται να ψάχνετε ειδικές συνταγές. Αυτός που έχετε αρκεί να αντικαθιστάτε ιό,τι δεν επιτρέπεται με ό,τι επιτρέπεται.. Εγώ αντί για γάλα βάζω χυμό πορτοκάλι στα γλυκά γιατί έχει τσιμπημένη τιμή. Επίσης αντί για βούτυρο αγελάδας, μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.. Όπου χρειάζεται σοκολάτα, χρησιμοποιούμε κουβερτούρα και αν θέλουμε την ανοίγουμε λίγο το χρώμα της με το ειδικό γάλα.

Μαγείρεμα: επιτρέπονται όλα τα λαχανικά, όλα τα κρέατα, οι πατάτες και το ρύζι. Ας πούμε για τα πιο δημοφιλή και με την ίδια λογική σκέφτεστε και για τα υπόλοιπα!

Μπιφτέκια: στο μείγμα χρησιμοποιούμε το δικό του ψωμί, κατά τα άλλα βάζουμε ό,τι βάζαμε και πριν από μπαχαρικά

Σνίτσελ / κροκέτες: Το πανάρισμα δοκιμάστε να το κάνετε με καλαμποκάλευρο και θα με θυμηθείτε! Εγώ πλέον και για μας έτσι πανάρω. Τα κάνει όλα τραγανά, και διατηρούνται τραγανά, όποτε οι κροκέτες ειτε κρέατος είτε ψαριού είτε λαχανικόν που τόσο αγαπούν τα παιδιά, δεν θα λείψουν από τη διατροφή τους

Ζυμαρικά: υπάρχουν ό,τι σχέδιο μακαρόνια θέλετε χωρίς γλουτένη, επίσης υπάρχει και κρέμα γάλακτος ρυζιου. Από αλλαντικά ό,τι είναι γνήσιο κρέας, όπως μπέικον, παριζακι όχι, περιέχει όρο γάλακτος. Προσοχή στους κύβους γευστικότητας, έχουν σίγουρα γλουτών, εκτός από τους βιολογικούς.

Η ερώτηση που θα μου κάνετε σίγουρα είναι:

"τι κάνουμε στη βόλτα?"

Εγώ έχω πάντα μαζί μου ένα παγούρι με smoothie που φτιάχνω από μπανάνα, φράουλα (ή ό,τι είναι στην εποχή) και γάλα φουντουκιού, και ένα ταπεράκι με 2 επιλογές, μια γλυκιά και μια αλμυρή, αλλιώς μπορείτε να αγοράσετε παστέλια, κουβερτούρα με ξηρούς καρπούς, η και πατατάκια άλλα μόνο αυτά με φυσική γεύση που γράφει ότι έχουν πατάτα, αλάτι και αραβοσιτέλαιο. Όλα τα άλλα με διάφορες γεύσεις, απαγορεύονται..

Από δω και πέρα μπαίνοντας σε αυτήν τη διαδικασία, θα σκεφτείτε και άλλα πολλά κυρίως με γνώμονα τις προτιμήσεις του παιδιού σας.

Ξέχασα να πω πως υπάρχουν και αλείμματα σοκολάτας τύπου πραλίνα, για το ψωμάκι η τα κρουασάν, η τα ντόνατς, άλλα μπορούμε να κάνουμε και σπιτική πραλίνα, ακόμη καλύτερα. Αυτό έχω σκεφτεί μέχρι στιγμής και νομίζω ότι είναι αρκετά ώστε να μπορέσει το οποιοδήποτε παιδί να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διατροφή χωρίς να στερηθεί γεύσεις ώστε να οδηγηθει στη ληξη της διαιτας. Μην ξεχνάμε πως τα προβιοτικά είναι απαραίτητα. Αν δεν τρώει κάποιο παιδάκι γιαούρτι γνήσιο (το μόνο που επιτρέπεται από γαλακτοκομικά, και είναι απαραίτητο καθημερινά), θα πρέπει να ληφθεί συμπλήρωμα.

Σχόλια

Συνταγή: Κέικ Σοκολάτα χωρίς Γλουτένη και Καζεΐνη

Εικόνα Τάνια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ (αν θέλουμε)
  • 1/4 της κούπας βραστό νερό
  • 200 γρ μαργαρίνη χωρίς προιοντα γάλακτος (νηστήσιμη)
  • 2 κουταλιες της σούπας κακάο
  • 180 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (χωρίς γάλα)
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κουπές αμύγδαλα τριμένα στο multi πολύ ψιλά

Διαλύουμε τον καφέ στο νερό. Αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τη μαργαρίνη, την σοκολάτα σε κομματια, το κακάο και το νερό με τον καφέ σε κατσάρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν ολα και να γίνουν ένα. Αφήνουμε λίγο να παγώσει.

Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγγα, οχι πολύ σφιχτή.

Στο μίγμα της σοκαλάτας βάζουμε το τριμένο αμύγδαλο, και αφου ανακατέψουμε προσθέτουμε το μίγμα με τους κρόκους. Μετά προσθέτουμε τα μισά ασπράδια για να αραιώσουμε το μιγμα και μετά με απαλές κινήσεις τα υπόλοιπα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 ή με αέρα 160 για 40-45 λεπτά μέχρι ενα ξυλάκι να βγαίνει σχετικά καθαρό από το κέντρο.

Δεν φουσκώνει πολύ και είναι πολύ πλόυσιο. Σε όποιον το έδωσα ενθουσιάστηκε. Καλή επιτυχία.

like2

Μπισκότα χωρίς γλουτένη καζείνη και αυγό

Εικόνα Τάνια

Υλικά

  1. 115 γρ μαργαρίνη νηστήσιμη (ή ηλιέλαιο, απλά θα γίνει πιο μαλακό το μίγμα)
  2. 120 γρ ζαχαρη
  3. 3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι (ή 3 γάλα απο σογια ή αμύγδαλο)
  4. 2 βανίλιες
  5. 225 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη φαρίνα (αγίου γεωργίου)
  6. μισή κουταλιά γλυκού σόδα μαγειρική
  7. 100 γρ σταγόνες σοκολάτα χωρίς γαλα (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ξηρους καρπους η σταφύδες η κρανμπερίς).

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύετε την σόδα με τον αλεύρι. Το αφήνετε στην άκρη
  2. Χτυπάτε την ζάχαρη με την μαργαρίνη να αφρατέψει. Μετά ρίχνετε τον χυμό και τις βανίλιες.
  3. Μετά βάζετε το αλέυρι και ανακατεύετε, και τελευταία την σοκολάτα.
  4. Κάνετε ένα μεγάλο λουκάνικο και το τυλίγετε σε διάφανή μεμβράνη. Το βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες (εγώ το κάνω από την προηγούμενη).
  5. Πριν τα ψήσετε κοβετε φέτες τα μπισκότα και τα ψήνετε στους 160 (με αέρα ) η 180 αντιστάσεις.
  6. Εναλακτικά αφήνετε το μίγμα οπως είναι  στο μπολ, το βάζετε στο ψυγείο (βλ βημα 4)  πέρνετε απο το μιγμα και πλάθετε τα μπισκότα

Το έχουν κάνει και φίλες μου με κανονικό αλεύρι. Είναι πολύ νόστιμα.

Καλή επιτυχία

Τάνια

like0

Σκέφτηκα να δοκιμάσω τη δίαιτα χωρίς γλουτένη και καζεΐνη

Εικόνα MARIA KRASHIA

Μανουλλες γεια σας. Σκεφτηκα και γω να δοκιμασω τη διαιτα χωρις γλουτενη και καζεινη για το γιο μου αλλα δεν ξερω τι να του βαζω στο σαντουιτς στο σχολειο. Εχετε να μου προτεινετε κατι?

like3

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.