Μοναχοπαίδι με ΔΑΔ...

Εικόνα Γιώργος Μιγάδης
Εδώ και δύο χρόνια έχουμε μπει και επίσημα, μετά τη διάγνωση, στον κόσμο της ΔΑΔ και του αυτισμού. Αναλωνόμαστε συστηματικά σε ό,τι χρειάζεται για την βελτίωση του μοναχογιού μας, όσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Μέχρι τώρα έχω γνωρίσει και άλλες οικογένειες με παιδιά στο φάσμα, που όμως συμπτωματικά συμβαίνει να έχουν και (τουλάχιστον) άλλο ένα παιδί. Τι συμβαίνει όμως στο μέλλον όταν το παιδί μεγαλώσει και δεν έχει κάποιο αδερφάκι που θα μπορούσε να αναλάβει - στην καλύτερη περίπτωση - να το φροντίζει και να το βοηθάει όσο χρειάζεται; Θα ήθελα να μάθω προτάσεις ή πρακτικές για μια τέτοια περίπτωση από όποιον έχει κάποια τέτοια εμπειρία, ακόμα και από τόσο νωρίς (το παιδί είναι 5 ετών). Σίγουρα πολλά εξαρτώνται από το επίπεδο βελτίωσης και λειτουργικότητας που θα φτάσει το κάθε παιδί (δεν είμαστε στο 'κέντρο του φάσματος'), αλλά πιστεύω ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει κάποιος "πολύ κοντινός άνθρωπος" όταν οι γονείς πάψουν να μπορούν να βοηθούν το παιδί τους.

Σχόλια

Καλημέρα! Όλα καλά και όμορφα να είναι!

Εικόνα Alex Pazi
Καλημέρα!Όλα καλά και όμορφα να είναι! Μην αγχώνεσαι! Είμαι μαμά παιδιού με σύνδρομο Down και είναι ο μοναχογιός μου επίσης! Για τους ίδιους λόγους όπως εσύ σκέφτομαι να κάνω άλλο ένα παιδάκι. Και θα κάνω! Μερικές φορές σκέφτομαι όμως το παιδάκι που θα κάνω, το βαρύ σταυρό που θα του δώσω να κουβαλάει, να προσέχει και να βοηθάει τον αδελφό του σε όλη του τη ζωή. Γι αυτό το λόγο θα δώσω και την ίδια μου τη ζωή προκειμένου ο γιος μου να μπορεί να ζήσει ανεξάρτητος και να έχει στο μέλλον μια αξιοπρεπή ζωή, με αξιοπρεπές επάγγελμα, να μπορεί να συντηρεί τον εαυτό του και να προοδεύσει χωρίς να γίνεται βάρος σε κανέναν, ακόμα κι αυτός είναι ο/η αδελφός/ή του. Έτσι να κάνεις κι εσύ. Όπλισε το παιδί σου με όλα τα απαραίτητα ώστε να ζήσει μια ανεξάρτητη, όμορφη ζωή στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Μη στηρίζεσαι μόνο στους θεραπευτές! Δούλεψε κι εσύ με το παιδί! Δούλεψε μέσω του παιχνιδιού! Ανέπτυξε την κοινωνικότητά του όσο και όπως μπορείς! Εντόπισε και ανέδειξε τα ταλέντα του! Έχει! Διάβαζα τις προάλες ένα άρθρο, δεν θυμάμαι που, που έλεγε ότι παιδιά με στοιχεία αυτισμού μπορούν να διαπρέψουν σε επαγγέλματα "μοναχικά" όπως τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, προγραμματιστής, λογιστής κλπ Σου προτείνω να δεις υλικό που είναι υπό τη μορφή παιχνιδιού και να αγοράσεις εάν θέλεις τα βιβλία από την πράσινη μπρίζα (www.prasinipriza.com) και δούλεψε εσύ μαζί του! Πιστεύω ότι ο καλύτερος θεραπευτής για το παιδί είναι ο γονιός του! Εσύ μπορείς να τον κάνεις να μην έχει ανάγκη κανέναν. Και το πιστύεω ότι μπορείς να το κάνεις γιατί τον ΑΓΑΠΑΣ! Καλό σαββατοκύριακο!
like0

Ευχαριστώ Αλεξάνδρα ! ! !

Εικόνα Γιώργος Μιγάδης
Ο χειμαρρώδης λόγος σου ήταν μια όαση στην έρημο που κάποιες φορές βρίσκομαι, όταν οι σκέψεις για το παρόν και το μέλλον τριγυρίζουν στο μυαλό μου. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όλοι κάπου να πιαστούμε όταν παρασυρόμαστε αρνητικά από την πραγματικότητα που ζούμε. Με ένα λόγο ή μια σκέψη μπορούμε να επανερχόμαστε σε πιο θετική και λειτουργική κατάσταση. Είδα το site που προτείνεις και φαίνεται ότι έχει πολύ υλικό για κάθε απαίτηση. Θα το ψάξω περισσότερο στην πρώτη ευκαιρία. Εύχομαι επιτυχία σε όλους τους στόχους σου και να μπορείς να σκορπίζεις τη θετική σου ενέργεια σε όποιον τη χρειάζεται. Να' σαι καλά, Γιώργος.
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.