ΝΟΟΓΡΑΦΊΕΣ ® Νόηση χωρίς λόγια!

Ζωγραφιά παιδιού που απεικονίζει βροχή από σκύλους και γάτες. Κλικ για μεγέθυνση.Το 2006, μία νέα ιδέα είχε ξεκινήσει στο NOESI.gr! Μέχρι τότε, είχαμε μία πρώτη εικόνα από τις σκέψεις και τους εμπειρίες των γονιών μέσα από τα "βιολόγια". Τότε, αποκτήσαμε και τις "Νοογραφίες" ...χωρίς πολλά λόγια!

Τότε: Με αφορμή τη ζωγραφιά ενός παιδιού που ζει στη Αγγλία που σχεδίασε την έκφραση "Rains Cats and Dogs" (μτφ. Βρέχει Σκύλους και Γάτες, κάτι σαν το δικό μας "βρέχει καρεκλοπόδαρα")... Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να έχουμε σελίδες με τις ζωγραφιές των παιδιών για να κρατάμε επαφή με τον τρόπο, που βλέπουν εκείνα τον κόσμο.

Και καθώς το μότο του NOESI.gr είναι "Νόηση: Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο" το όνομα των σελίδων θα είναι "Νοογραφίες: Νόηση χωρίς λόγια". Ελπίζω, ότι οι "νοογραφίες" θα αποτελέσουν μία ευχάριστη και βεβαίως ενδιαφέρουσα "νότα" για να προσθέσουμε στα πολυφωνικά "βιολόγια" και στις εμπειρίες των άμεσα ενδιαφερομένων για τα θέματα του NOESI.gr. Φέτος: Για να υποδεχτούμε το 2013, αντί για δέντρο, στολίσαμε με λίγες ζωγραφιές! Από κοντά και αγαπημένοι, με υγεία & δημιουργία σε όλες τις οικογένειες!

Δείτε το αφιέρωμα του NOESI.gr: "Παιδικό Ιχνογράφημα" Αξιολόγηση του τρόπου που ζωγραφίζουν τα παιδιά

Με εκτίμηση,
'Αγγελος Κουτουμάνος
Εκδότης NOESI.gr

Στείλτε μας ηλεκτρονικά τις ζωγραφιές των παιδιών, με ένα συνοδευτικό κείμενο, όπου θα λέτε πόσο χρονών ήταν όταν την έκαναν, τι απεικονίζει, κ.ά..

Ζωγραφιά παιδιού που απεικονίζει βροχή από σκύλους και γάτες. Κλικ για μεγέθυνση.Εάν προτιμάτε, μπορείτε να στείλετε την ίδια τη ζωγραφιά ή αντίγραφό της μέσω ταχυδρομείου και θα την βάλουμε εμείς στις ιστοσελίδες. Θα προσπαθήσουμε να σας στείλουμε πίσω ταχυδρομικά τη ζωγραφιά, εάν μας το ζητήσετε, αλλιώς μπορεί να την κρατήσουμε για μία έκθεση ζωγραφικής "Νοογραφίες" (αν ποτέ τα καταφέρουμε!). Η διεύθυνση του NOESI.gr: ΜΙΣΤΡΑΛ 4 - Ν. ΨΥΧΙΚΟ - 15451 Ω έλατο, ω έλατο, μ' αρέσεις, πώς μ' αρεεεεεέσεις :)


Ζωγραφιά ενός κοριτσιού 6 ετών για το πώς φαντάζεται ένα δάσος.

Ζωγραφιά της κόρης του μέλους Lenak, 6,5 ετών για το πώς φαντάζεται ένα δάσος.

Ζωγραφιά ενός κοριτσιού 6 ετών για το πώς φαντάζεται τον Χριστό να επιλέγει τους μαθητές του.

Ζωγραφιά της κόρης του μέλους Lenak, 6,5 ετών με τον Χριστούλη να επιλέγει τους μαθητές του!!! Το κίτρινο ανθρωπάκι είναι ο Χριστούλης!!!

Ζωγραφιά ενός κοριτσιού 6 ετών για το πώς βλέπει τον εαυτό του.

Ζωγραφιά της κόρης του μέλους Lenak, 6,5 ετών για το πως βλέπει τον εαυτό της, σε μια εργασία με θέμα "Μαθαίνω τον εαυτό και το σώμα μου".

Εικόνα ζωγραφισμένη από παιδί με αυτισμό, την Αλίνα, που απεικονίζει μία πόλη και ένα ήλιο από πάνω της. Κλικ για μεγέθυνση.

Εικόνα ζωγραφισμένη από παιδί με αυτισμό, την Αλίνα, που απεικονίζει μία πόλη και ένα ήλιο από πάνω της.

Εικόνα ζωγραφισμένη από παιδί με αυτισμό, την Αλίνα, που απεικονίζει ένα ρομπότ. Κλικ για μεγέθυνση.

Εικόνα ζωγραφισμένη από παιδί με αυτισμό, την Αλίνα, που απεικονίζει ένα ρομπότ.

Χειροτεχνία του Γιάννη, γιου του μέλους Μαργαρίτα.

Τη ζωγραφιά αυτή τη ζωγράφισε με πινέλο και νερομπογιές ο Γιάννης στο νηπιαγωγείο που φοιτά. Αναπαριστά το Μίκυ Μάους και τον Γκούφη. Ο γιος μου είναι 7 χρονών (μέλος Μαργαρίτα) και κάνει επανάληψη του νηπιαγωγείου σε Τμήμα Ένταξης, ενώ τον επόμενο χρόνο πρόκειται να παρακολουθήσει την Α’ Δημοτικού σε Τμήμα Ένταξης πάλι.

Χειροτεχνία του Γιάννη, γιου του μέλους Μαργαρίτα.

Επίσης, τη χειροτεχνία αυτή την έφτιαξε ο Γιάννης στο νηπιαγωγείο. Πρόκειται για εργασία χαρτοκοπτικής.

Χειροτεχνία της κόρης του μέλους Μαργαρίτα.

Τη ζωγραφιά αυτή την έκανε η κόρη μου 5,5 ετών, η οποία φοιτά στο νηπιαγωγείο. Όταν μου έδειξε την ζωγραφιά της μου είπε ότι είναι το δώρο της για το γραφείο μου (μέλος Μαργαρίτα).

Ζωγραφιές του Γιάννη στο υπολογιστή με θέμα τους αριθμούς.

Ζωγραφιά του Γιάννη (του μέλους Soula) σε ηλικία 9 ετών, με θέμα τους αριθμούς.

Ζωγραφιές του Γιάννη στο υπολογιστή με θέμα τους αριθμούς.

Ζωγραφιά του Γιάννη, σε ηλικία 9 ετών, με θέμα τους αριθμούς. Ο Γιάννης ξεχωρίζει τα νούμερα βαζοντας page, round (ενοτητες δηλαδη σαν αυτες που εχουν στα παιχνιδια). Οι αριθμοι ειναι η ασχολια του απο 3 ετων, συνεχιζει να ασχολειται μαζι τους αναβαθμιζοντας την τεχνοτροπια του.

Εδώ κάτω που φτάσατε, τις είδατε όλες, πείτε κάτι για τις ζωγραφιές!

Σχόλια

Εύγε

Εικόνα ligeri
Πολύ προχωρημένη ιδέα και εάν στη συνέχεια οι ζωγραφιές, τύχουν υπέυθυνης επεξεργασίας εις όφελος του παιδιού, θα είναι κάτι εντελώς νέο για το διαδύκτιο. Μπράβο σ΄αυτόν που συνέλαβε την ιδέα και ακόμη περισσότερα εύγε σε κείνους που μπορούν να την υποστηρίξουν σωστα... Με θαυμασμό ligeri

"Νοογραφίες" reloaded!

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Χαίρομαι, που σας αρέσει η ιδέα με τις "Νοογραφίες". Θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή και με συναδέλφους που ασχολούνται με το θεραπευτικό σχέδιο, για να πάρουμε ιδέες πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Ενημέρωση: Δείτε το αφιέρωμα του NOESI.gr! "Παιδικό Ιχνογράφημα": Αξιολόγηση του τρόπου που ζωγραφίζουν τα παιδιά http://noesi.gr/book/intervention/ixnografima

Μία ζωγραφιά, μία ψυχή

Εικόνα κατερίνα ζαρίφη
Πάρα πολύ καλή ιδέα αυτή. Πραγματικά είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις την ψυχή ενός παιδιού μέσα απο αυτό που δημιουργεί. Καλή αρχή. Κατερίνα Ζαρίφη

Μια εικόνα...

Εικόνα alexatagalaki
Μια εικόνα - χίλιες λέξεις - άπειρα συναισθήματα. Νά'στε καλά! Αλεξάνδρα Ταγκαλάκη

Νοογραφίες / ζωγραφιές

Εικόνα Angela Papastavrou
Το παρακάτω άρθρο μας δίνει μια μικρή εικόνα για το πώς η ψυχολογία ένός παιδιού αποτυπώνεται στον τρόπο που ζωγραφίζει! Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο για να καταλάβουμε βαθύτερα την παιδική ψυχή! ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ Ο τρόπος που ένα παιδί κρατά το μολύβι για να ζωγραφίσει είναι σημαντικός και αξίζει να τον παρατηρήσουμε. Μπορεί να είναι είτε χαλαρός, οπότε δείχνει ένα παιδί άνετο και ήρεμο, είτε σφιγμένος, οπότε δείχνει ένα παιδί γεμάτο ένταση ή ακόμα και ντροπή. Κάτι άλλο που φαίνεται όταν το παιδί ζωγραφίζει είναι η αντίληψη που έχει για το χώρο, δηλαδή τα όρια του χαρτιού, τα σχήματα, τις αναλογίες μικρών-μεγάλων αντικειμένων ή τον αριθμό τους. Το από που ξεκινά να ζωγραφίσει ένα παιδί και πως καλύπτει τη σελίδα, έχει και αυτό ιδιαίτερη σημασία. Κανονικά ο σχεδιασμός θα πρέπει να ξεκινήσει από το κέντρο της σελίδας, πράγμα που επιβεβαιώνει την αντίληψη του μικρού παιδιού ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, του ενδιαφέροντος του κόσμου. Το να νοιώθει έτσι ένα παιδί είναι φυσιολογικό και σημαντικό. Δείχνει ότι νοιώθει αγαπητό και ότι υπάρχουν γύρω του άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του. Όταν από την άλλη δεν ξεκινά να ζωγραφίζει από το κέντρο, αυτό ίσως να οφείλεται σε αναστολές και ντροπή. Σαν να δείχνει το παιδί με τον τρόπο του ότι δεν καταλαμβάνει τη θέση που του ανήκει. Από την αριστερή πλευρά του χαρτιού ξεκινά το παιδί που θέλει να μεγαλώσει και να προσεγγίσει του άλλους άφοβα. Από τη δεξιά, εκείνο που θέλει να μείνει προσκολλημένο στο παρελθόν, στην ασφάλεια και την ευτυχία που προσδίδει η μητρική αγκαλιά. Τι αφήνει να φανεί τώρα μια μισοάδεια σελίδα? Εσωστρέφεια και ντροπαλότητα συνήθως. Διστακτικότητα για το τι επιτρέπεται να κάνει και πώς να εκφραστεί. Ενώ μια ιδιαίτερη γεμισμένη με σχέδια και ζωγραφιές σελίδα, δείχνει παιδί με εξωστρέφεια και οικειότητα. Επιμέλεια Άρθρου: Τραφαλή Μαρία Ιατρός Πηγή: Περιοδικό "30 Μέρες Υγείας"

Νοογραφίες

Εικόνα tdjm
Μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Θέλω πολύ να στείλω κι εγώ μια ζωγραφιά του γιού μου. Νομίζω ότι θα βοηθηθούμε πολύ. Θα ήθελα αν σας είναι εύκολο, να μας συστήσετε και κάποια βιβλιογραφία γύρω από αυτό το θέμα. Ευχαριστώ πολύ

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύξει το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του, στηρίξετε την προσπάθεια. 

 ► Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράστε διάφορα γραμματόσημα μικρής αξίας από τα ΕΛΤΑ π.χ. των 0,72€ ή 0,90€ και ταχυδρομήστε τα μέσα σε φάκελλο προς:

NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51

 ► Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και βάλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας π.χ. 10€, 20€ στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366, 6944987319

 ► Στείλετε χρήματα online ή μέσω τράπεζας. Δεχόμαστε χρηματικές δωρεές μέσω Alpha Bank. Επικοινωνήσετε από τη σελίδα noesi.gr/contact για πληροφορίες, αποδοχή δωρεάς και έκδοση απόδειξης. Αν χρησιμοποιείτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, internet banking ή PayPal, χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο "Donate" για τη δωρεά του ποσού που θέλετε.

Στη σελίδα noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.
Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.