Παιδί 5 ετών με ΔΕΠΥ

Εικόνα Maria D.

Καλησπέρα, ο μικρός μου γιος είναι 5 ετών κ έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Φέτος πήγαμε προνηπιο και αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με το νηπιαγωγείο. Κανονικά έπρεπε να είχε πάει πέρσι προνηπιο αλλά δεν πήγαμε επειδή ακόμα δεν είχαμε βγάλει την πάνα όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά (μέσα όμως στον Οκτώβριο την βγάλαμε) αλλά πιο πολύ λόγω της μάσκας που ήταν πέρσι υποχρεωτική και ο μικρός δεν την κράταγε.

Φέτος την πρώτη μέρα που πήγαμε στο νηπιαγωγείο μετά από δύο ώρες με πήραν τηλέφωνο να πάω να τον πάρω γιατί είχε βγάλει τα παπούτσια του και όταν πήγα μου έκανε παράπονα η δασκάλα του και η διευθύντρια ότι δεν τις άκουγε καθόλου και έκανε ότι ήθελε. Μου είπαν να πάω σε κάποιον ειδικό να πάρω χαρτί για να κάνουμε αίτηση για παράλληλη στήριξη.

Πήγαμε σε παιδοψυχιατρο ο οποίος μας είπε ότι έχει ΔΕΠΥ και μας έδωσε γραπτώς την γνωμάτευση του για να πάμε στο ΚΕΔΑΣΥ. Εκεί πήγαμε και αφού είδαν το παιδί μας είπαν ότι θα μας ειδοποιήσουν. Το παιδί όλες αυτές τις μέρες δεν έχει πάει σχολείο γιατί αυτό μας είπε η διευθύντρια. Ο παιδοψυχίατρος όμως και στο ΚΕΔΑΣΥ μας είπαν ότι το παιδί πρέπει να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο, γιατί χρειάζεται και αυτό για να προσαρμοστεί πιο εύκολα. Το παιδί δεν είχε πάει ποτέ παιδικό σταθμό και δεν είχε ποτέ πάει σε παρόμοιο περιβάλλον με το σχολείο.

Αποφάσισα και εγώ να πάω σήμερα το παιδί στο σχολείο όπως μου είπαν. Ενημέρωσα και την διευθύντρια για όλα, η οποία φάνηκε συνεργάσιμη, όταν της τα είπα. Μετά από μια ώρα μας πήρε τηλέφωνο η δασκάλα έξαλλη γιατί όπως μας είπε ο μικρός δεν την άκουγε καθόλου και αναστάτωνε όλη την τάξη.

Όταν πήγαμε να τον πάρουμε ο μικρός έκλαιγε γιατί δεν ήθελε να φύγει και η δασκάλα σε έξαλλη κατάσταση μου έλεγε ότι δεν μπορεί να τον κρατήσει. Της είπα ότι στο ΚΕΔΑΣΥ μου είπαν ότι πρέπει να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο και εκείνη μου έλεγε ότι αυτή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Τη ρώτησα αν έχει αντιμετωπίσει ξανά παιδί με ΔΕΠΥ και μου είπε όχι χωρίς παράλληλη στήριξη. Μου είπε να κάνω υπομονή, μέχρι να έρθει παράλληλη στήριξη και να τον πάω τότε.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποια άλλη μητέρα είχε κάποια παρόμοια εμπειρία να με συμβουλέψει γιατί δεν ξέρω τι να κάνω.

ΚΕΔΑΣΥ και σχολείο πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο και εμείς είμαστε στη μέση και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Να πω βέβαια ότι έχουμε ήδη κανονίσει με ένα Κέντρο να κάνει το παιδί και εργοθεραπεία και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο απλά είμαι πραγματικά σε απόγνωση.

Σχόλια

Έχω αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση πέρσι

Εικόνα Vaso Br

Καλησπέρα!! Έχω αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση πέρσι με τον γιό μου. Δεν μπορεί να απαγορεύσει η διευθύντρια να πηγαίνει το παιδί σχολείο. Μπορείς μέχρι και καταγγελία στην πρωτοβάθμια να της κάνεις με την συμπεριφορά της. Μπορείς να βάλεις και ιδιωτική παράλληλη στήριξη, εάν έχεις την οικονομική άνεση. Δηλαδή, να βρεις μια κοπέλα να πηγαίνει μαζί του μέχρι να σας έρθει η δημόσια παράλληλη στήριξη. Γιατί θα αργήσει να έρθει και είναι κρίμα το παιδί να χάνει το σχολείο του.

like0

Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για ιδιωτική παράλληλη

Εικόνα Maria D.

Δυστυχώς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για ιδιωτική παράλληλη στήριξη. Το μόνο που σκέφτομαι είναι να τηλεφωνήσω στο ΚΕΔΑΣΥ να τους πω ότι δεν δέχεται η δασκάλα το παιδί χωρίς την παράλληλη στήριξη, μήπως με κατευθύνουν στο τι πρέπει να κάνω.

like0

Τι ακριβώς αναφέρει η απόφαση (γνωμάτευση) του ΚΕΔΑΣΥ

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Καλημέρα, θα μπορούσατε να μας γράψετε ακριβώς τι αναφέρει η γνωμάτευση του ΚΕΔΑΣΥ; Συνήθως αναφέρεται στο τέλος - τέλος της έκθεσης η εισήγησή τους.

Επίσης, η εισήγηση του ΚΕΔΑΣΥ είναι εισήγηση προς το σχολείο. Αν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της, τον λόγο έχει ο προϊστάμενος και των δύο (ΚΕΔΑΣΥ και Σχολικής Μονάδας) που είναι ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης. Με αυτόν/ή θα πρέπει να μιλήσετε. Αν χρειάζεστε, μπορούμε να σας στείλουμε στοιχεία. Αλλιώς θα βρείτε στοιχεία εδώ: 
https://www.noesi.gr/pronoise/perifereiakes-diefthinseis-ekpaidefsis

like0

Δεν έχουμε ακόμα την γνωμάτευση

Εικόνα Maria D.

Δεν έχουμε ακόμα την γνωμάτευση από το ΚΕΔΑΣΥ, εχουμε μόνο τη γνωμάτευση του παιδοψυχιατρου. Στο ΚΕΔΑΣΥ πήγαμε για αξιολόγηση και περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν για την απόφαση τους. Η κοινωνική λειτουργός στο ΚΕΔΑΣΥ που μιλήσαμε μας είπε ότι το παιδί πρέπει να συνεχίσει να πηγαίνει σχολείο. Δεν ξέρουμε ακόμα, αν θα εγκρίνουν την παράλληλη στήριξη. Ο παιδοψυχίατρος στη γνωμάτευση του γράφει ότι έχει ο μικρός ΔΕΠΥ και ότι χρειάζεται παράλληλη στήριξη για το προνήπιο και το νήπιο. 

like0

Η δασκάλα έχει στείλει δηλαδή το παιδί σπίτι;

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Δηλαδή, η δασκάλα σας είπε να πάρετε το παιδί σπίτι; Και να μην το ξαναφέρετε μέχρι να έρθει η παράλληλη; Χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια οποιαδήποτε σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΑΣΥ; Κατά την άποψη μου πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον/την σύμβουλο εκπαίδευσης. 

like1

Μέσα σε μια ώρα μας είπε ότι αναστάτωνε την τάξη

Εικόνα Maria D.

Μέσα σε μια ώρα από την στιγμή που τον αφήσαμε στο σχολείο μας πήρε τηλέφωνο και σε έξαλλη κατάσταση μας είπε ότι αναστατωνε όλη τη τάξη και μας τον έφερε στην πόρτα και ο μικρός έκλαιγε γιατί δεν ήθελε να φύγει. Όταν της είπα ότι από το ΚΕΔΑΣΥ μου είπαν ότι πρέπει το παιδί να πηγαίνει σχολείο είπε ότι αυτή δεν μπορεί και να τον κρατήσω σπίτι και να κάνω υπομονή μέχρι να έρθει παράλληλη στήριξη. Ο σχολικός σύμβουλος τι είναι αν μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν το γνωρίζω.

like0

Σχολικοί Σύμβουλοι Εκπαίδευσης

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Εκπαίδευσης είναι διοικητικοί προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων και των ΚΕΔΑΣΥ, βρίσκονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΠΔΕ). Πιο πάνω σας έχω βάλει το link για να βρείτε την ΠΔΕ όπου ανήκετε και να επικοινωνήσετε αύριο μαζί τους ζητώντας να σας δώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας του Συμβούλου όπου ανήκει η σχολική μονάδα του παιδιού σας. Αν μας γράψετε τον Δήμο που βρίσκεται η σχολική μονάδα, νομίζω ότι μπορώ να σας στείλω τα στοιχεία επικοινωνίας του εκπαιδευτικού συμβούλου της περιοχής σας. 

like1

Το σχολείο είναι στο δήμο

Εικόνα Maria D.

Το σχολείο είναι στο δήμο Θηβαίων στη Βοιωτία. Σας ευχαριστώ πολύ.

like0

Σχολικοί Σύμβουλοι

Εικόνα Κατερίνα Νιώτη

Μαρία καλησπέρα.

Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνεις το γρηγορότερο είναι να ακολουθήσεις τη συμβουλή του κ. Κουτουμανου και να  μιλήσεις με το σχολικό σύμβουλο. 

Από όσο γνωρίζω κανένας εκπαιδευτικος δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει από γονιό να κρατήσει το παιδί του στο σπίτι μέχρι να έρθει η παράλληλη.

Το σχολείο σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο θα βρουν μια λύση για το καλό του παιδιού. Η οποία δεν θα είναι η απομάκρυνση του από το σχολείο.

Με καλή συνεργασία από όλους να είσαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

like0

Μην απομακρύνθει το παιδί από το σχολικό περιβάλλον

Εικόνα Izambella

Επειδή αντιμετώπισα το ίδιο θέμα με το παιδί μου στην Ελλάδα, θα σου πρότεινα να το αντιμετωπίσεις άμεσα. Διότι και η απόφαση να βγει η παράλληλη θα είναι για του χρόνου. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αίτηση τώρα και να έχετε στήριξη την φετινή χρονιά .επίσης για να μη τρομάξεις, για να δοθεί παράλληλη το παιδί πρέπει να είναι ΔΑΦ, εμένα έδωσαν διάγνωση ΔΑΦ Υπό διερεύνηση, 2 χρονια παράλληλη και επανεξέταση, τη διάγνωση την πήρα στο προνήπιο, παράλληλη ήρθε στο νηπιο και άλλη μια χρονιά στην Α Δημοτικου. Tουλαχιστον έτσι κάνανε στην περιοχή που ζούσα!

Αν έχεις κάποια απορία μπορείς να με ρωτήσεις.

Μην επιτρέψεις να απομακρύνθει το παιδί από το σχολικό περιβάλλον, θα είναι καταστροφικό για το παιδί.

like1

Eυτυχώς η παράλληλη φαίνεται συνεργάσιμη και πρόθυμη

Εικόνα Maria D.

Καλησπέρα σας. Ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές σας. Τελικά επικοινώνησα πρώτα με το ΚΕΔΑΣΥ και τους ενημέρωσα ότι η δασκάλα δεν δεχόταν το παιδί στο σχολείο και αυτοί με παρέπεμψαν στην πρωτοβάθμια. Η δασκάλα μόλις έμαθε ότι θα επικοινωνούσα με την πρωτοβάθμια μας είπε να πάμε το παιδί στο σχολείο. Το παιδί όσες φορές πήγε μετά από δύο μέρες αρρώσταινε και έτσι πέρασε ο καιρός ώσπου επιτέλους ήρθε η παράλληλη στηριξη αυτή την εβδομάδα. Παρόλο που ήρθε η παράλληλη ακόμα η συγκεκριμένη δασκάλα βέβαια αντιμετωπίζει το παιδί μου κάπως ρατσιστικά. Ευτυχώς η παράλληλη φαίνεται συνεργάσιμη και πρόθυμη να βοηθήσει το παιδί μου. 

like1

Υπάρχει η δυνατότητα να μην γραφτεί το παιδί στο προνήπιο;

Εικόνα Μαυρη Μαυριλα

Αναφέρατε στο πρώτο σας μήνυμά σας ότι ο μικρός σας έπρεπε να πάει πέρσι προνήπια αλλά δεν πήγε λόγω πάνας... Υπάρχει η δυνατότητα να μην γραφτεί το παιδί προνήπια στην ορισμένη ηλικία, αφού πλέον είναι υποχρεωτικής φοίτησης; Ρωτάω γιατί κι εγώ θα προτιμούσα να τον στείλω αργότερα... Ευχαριστω.

like1

Το προνηπιο είναι υποχρεωτικό

Εικόνα Maria D.

Το προνηπιο είναι υποχρεωτικό πλέον, εμείς απλά χάσαμε μια χρονιά. Τώρα πάει προνηπιο και του χρόνου θα πάει νήπιο. Απλά εμείς χάσαμε μια χρονιά.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.