Στερεότυπες κινήσεις στον αυτισμό

Εικόνα Marcella
Για άλλη μια φορά θα ήθελα τη βοήθειά σας! Για άλλη μια φορά θα γίνω μονότονη. Θα ήθελα να μου πείτε όσοι γνωρίζετε από στερεότυπες κινήσεις στον αυτισμό ή έτυχε να δείτε στα παιδιά σας, τι ακριβώς κινήσεις είναι αυτές; Για να ξέρω να έχω το νου μου. Εννοώ ότι ξέρω το κούνημα του σώματος μπρος πίσω και την περιστροφική κίνηση του χεριού κοντά στο πρόσωπο. Είναι και άλλες; Κάτι πρόσεξα που δεν μου άρεσε, βέβαια μπορεί να είναι και ιδέα μου. Σας παρακαλώ πείτε μου! Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Σχόλια

Στερεοτυπίες

Εικόνα Anonymous
ειμαι δασκαλα ειδικης αγωγης κ δουλευω φετος με 2 παιδια με αυτισμο στο δημοτικο... κατι επιπλεον που κανει το ενα παιδακι ειναι οτι στριφογυριζει γρηγορα γυρω γυρω κ κοιταει με την ακρη του ματιου του..επισης κουναει και τα 2 χερια αποτομα και κοντα στο προσωπο κι συγχρονως ανοιγει το στομα κ κουνιεται με δυναμη... μακαρι να βοηθησα!
like0

Στερεότυπες κινήσεις...

Εικόνα Anonymous
Καλησπέρα! Από τη μικρή εμπειρία που έχω και από ό,τι έχω διαβάσει, αυτές οι κινήσεις είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του αυτισμού. Σε μαγαλύτερα παιδιά μπορεί να πάρουν τη μορφή πολύπλοκων μοτίβων στερεοτυπικής συμπεριφοράς όπως η διαρκής τακτοποίηση κάποιων παιχνιδιών, η εμμονή στη διατήρηση ορισμένων δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωή, π.χ του μπάνιου ή του φαγητού κ.ά. Στερεότυπες κινήσεις όπως ο στροβιλισμός, το περπάτημα στην άκρη των δαχτύλων, οι ξαφνικές γρήγορες κινήσεις των δαχτύλων μπροστά από τα μάτια παρουσιάζονται σε αρκετά παιδιά. Μπορεί αυτές οι κινήσεις να εμφανίζονται όταν το παιδί δεν απασχολείται με κάποια δραστηριότητα ή όταν βρίσκεται μπροστά σε κάποια καινούρια. Με αυτές τις κινήσεις, ενδεχομένως να μειώνει την ένταση που του προκαλεί η νέα κατάσταση και να νιώθει ότι ασκεί κάποιον έλεγχο στο περιβάλλον του. Τέλος, λέγεται ότι η στερεότυπη συμπεριφορά έχει προστατευτικό χαρακτήρα. Τα αυτιστικά παιδιά άλλοτε βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης και άλλοτε υποδιέγερσης σε σχέση με τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, π.χ. μπορεί ένα παιδί να μην αντιδρά στο κάλεσμα της μητέρας του αλλά να ενοχλείται από μία σειρήνα που ακούγεται από πολύ μακριά. Έχει υποστηριχθεί λοιπόν, ότι η στερεότυπη συμπεριφορά λειτουργεί ως μέσο αυτοδιέγερσης, είτε ως μέσοπροστασίας απέναντι σε ένα περιβάλλον γεμάτο πολύπλοκα, για το αυτιστικό παιδί, ερεθίσματα. Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο....
like1

Είναι πράγματα που είναι επαναλβανόμενα

Εικόνα Anonymous
ειναι πραγματα που ειναι επαναλαμβανομενα και λειτουργουν καθησυχαστικα.αυτες οι επαναλαμβανομενες ενεργειες περιλαμβανουν την διεγερση των αισθησεων,(κινηση μπρος πσω, παρακολουθηση λειτουργειας πλυντηριου, ακουσμα μηχανικων ηχων, στριφογυρισμα γυρω απο τον εαυτο τους,περιεργο δεσιμο με αντικειμενα, τοποθετηση αντικειμενων στην σειρα, διαμορφωση σ... Δείτε περισσότερα.υνηθειων για καθημερινες ενεργειες). βεβαια να θυμαστε οτι ολοι εχουμε στερεοτυπιες που μας κανουν να ηρεμουμε και δεν ειναι παντα η παρουσια τους αιτια διαγνωσης αν δεν υπαρχουν συνοδα προβληματα. ελπιζω να βοηθησα.
like0

Τι παρατήρησα!

Εικόνα Marcella
Να σας πω εγώ τι είδα: Κάνει μια κίνηση την οποία εγώ της την έκανα μία φορά για να δω πως θα αντιδράσει και όταν με είδε γέλασε και το μιμήθηκε αμέσως, αρκετά καλά. Έβαλα τα δάχτυλά μου στα χείλη μου και τα έπαιξα λίγο σαν να είναι χορδές κιθάρας ας πούμε. Τις το έκανα κανά δυο φορές ακόμα και το έκανε κι εκείνη γελώντας, και τώρα δεν τις το κάνω πια, αλλά το κάνει από μόνη της, ίσως και 20 φορές την ημέρα, σήμερα τουλάχιστον. Αυτό δηλ τι είναι; Το κάνει συνέχεια επειδή είναι κάτι καινούριο, ή μόλις έχει εμφανίσει μία στερεότυπη κίνηση αυτισμού; Το μόνο που με παρηγορεί, είναι ότι εγώ της το έμαθα. Όταν είχε πρωτομάθει τα παλαμάκια, χτύπαγε παλαμάκια σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Θα μπορούσε να είναι η αντίδρασή της σε κάτι καινούριο που μαθαίνει; Την κίνηση αυτή την κάνει σε διάφορες στιγμές, δηλ στη βόλτα, στο παιχνίδι κτλ.
like4

Στερεοτυπικές κινήσεις

Εικόνα Anonymous
Στερεοτυπικές κινήσεις ή αλλίως επαναλαμβανόμενες όπως ονομάζονται είναι οι κινήσεις που γίνονται (συνήθως με τα χέρια)χωρίς νόημα.Μπορεί ένα παιδί αντι να παίζει με το αυτοκινητάκι του μπρός -πίσω να το γυρίσει ανάποδα και να γυρνάει μόνο της ρόδες, ή μπορεί πάλι να κουνάει μπρος -πίσω το σώμα του.Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι μόλις δούμε ένα παιδί να κάνει κάτι τέτοιο βγάζουμε διάγνωση αυτισμού, είναι ενα σύμπτωμα που συνυπάρχει με άλλα.Επίσης όταν έχουμε στερεοτυπικές κινήσεις στον αυτισμό, σαν ειδικοί θεραπευτές, επιδιώκουμε να αλλάζουν αυτές οι στερεοτυπίες, δείχνει εξέλιξη στην θεραπεία.Έλπίζω να βοήθησα...
like2

Marcella

Εικόνα Γιάννης_1970
Απο αυτα που λες κι εσυ δεν μου φαινεται ανησυχητικο.Το παιδι ειναι μικρο, σε βλεπει και σε μιμειται. Κι αφου αντιδρα στην κινηση που ξανακανεις εσυ, τι πιο φυσιολογικο; Δεν ειμαι ειδικος, απλα γονιος.
like0

Όλοι δίκιο είχατε!

Εικόνα Marcella
Όλοι δίκιο είχατε. Η εργοθεραπεύτρια μου είπε ότι δεν είναι ανησυχητικό αυτό. Της αρέσει αυτή η κίνηση επειδή παράγει ήχο. Πάει και αυτό. Τώρα πρέπει να βρω κάτι άλλο να ανησυχώ. Σας ευχαριστώ πολύ όλους.
like2

Μην ανησυχείς

Εικόνα ποντικη κωνσταντινα
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙΣ ΑΝΥΣΗΧΙΕΣ ΣΟΥ ΕΙΜΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΘΩΣ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΤΩΡΑ....ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΜΙΚΡΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕΙ...ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΟΥ ΑΘΕΛΑ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΝΑΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΣΑΙ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ...ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ...ΑΦΟΥ ΣΕ ΜΙΜΕΙΤΕ ΑΡΧΙΣΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΣΕ ΜΙΜΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ...ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ...
like0

Στερεοτυπίες

Εικόνα Anonymous
καλησπερα μολις διαβασα τις ερωτησεις σου και εχω να σου πω οτι εκτος απο το σωμα μπορει να κανει και τα χερια οπως κι να λεει το ιδιο πραγμα για αρκετη ωρα.η κορη μου ειναι αυτιστικη και η στερεωτηποιες της ειναι να κανει δεξια αριστερα παει ο λαγος την κινησει των χεριων και αναποδο ρολοι.καθετε κατω και γυριζει οπως το ρολοι σαν να γυριζει τον χρονο πισω αναποδα.ειναι παρα πολλα και πρεπει να συμβουλευτης γιατρο.ευχομε να ειναι ολα καλα
like0

Στερεοτυπίες

Εικόνα ΜΑΡΙΑ ΑΙΔΙΝΗ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΣΑ ΠΟΛΥ. ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ 4 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ ΚΟΛΛΑΓΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΛΗΝΤΥΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕ, ΚΑΝΕΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΠΙΣΤΕΥΩ- ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΕΙ ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΘΟΡΥΘΟΥΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΨΟΓΟΣ. ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ?ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ,ΠΩς ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ?ΣΕ ΤΙ ΓΙΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ?ΕΧΩ ΦΡΙΚΑΡΕΙ ΤΩΡΑ!!

like3

Στερεοτυπίες (περπάτημα)

Εικόνα ΜΑΡΙΑ ΑΙΔΙΝΗ

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΜΕΧΡΙ 2 ΧΡΟΝΩΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΤΙς ΜΥΤΕς,ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ

like0

Αυτό το πράγμα το κάνουν σαν παιχνίδι

Εικόνα Maria Iannari

 αυτό το πράγμα το κάνουν σα paixnidi.px αν υπάρχουν πλακάκια μικρά το κάνουν για να μην πατήσουν τους αρμούς,αυτό που τα χωρίζει ,είναι ΕΝΑ παιχνίδι νοητό ayto.h μοτίβα σε πεζοδρόμια κι τέτοια τα πηδούν μην τα πατήσουν ,το κάνουν στα πλαίσια παιχνδιού.επίσης μίμηση ζωων κι αυτό το κάνουν.τους αρέσει να μιμούνται κινήσεις ζωων.παιχνίδι κι αυτό που οι άλλοι δε το καταλαβαίνουν.οι αυτιστικοί όταν ακούν τσιρίδες, σειρήνες ,ηχους δυνατούς αεροπλάνα στρατιωτικά η τρένο όταν περνάει πολύ κοντά   κλείνουν τα αυτιά τους δε το αντέχουν .είναι σα να σου σχίζουν τα τύμπανα κάποιοι ήχοι τρομερά ενοχλητικό η μηχανάκια που μαρσάρουν δε αντέχετε αυτό.επίσης χαλαρωτικές είναι οι διαφορες περίεργες κάνουν.κουνούν χερια σώμα κάνουν σα σβούρες.αυτό τους χαλαρώνει από εντάσσει τους εκφράζει.είναι το κλειδί που τους βάζει στον κόσμο τους,έτσι νιώθουν ασφάλεια.μιλα άτομο που τάχει ζήσει από πρωτο χέρι.

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.