Ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ζητά να μπει το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), που εκπροσωπεί τους κοινωνικούς λειτουργούς ως συνδικαλιστικό όργανο, ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία την ένταξη του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα, με έγγραφα του προς τα Υπουργεία Δικαιοσύνης (Φυλακές, Επιμελητήρια Ανηλίκων), Εσωτερικών (Δήμοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση), Εργασίας (Φιλανθρωπικά ΝΠΙΔ για άτομα με αναπηρίες) και Υγείας (Νοσοκομεία, Μονάδες Ψυχικής Υγείας κ.ά.) ζητά να καθορίσει ως βαρύ και ανθυγιεινό το επάγγελμα. Επικαλούμενοι το Ν.4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α'/11.2.2014) από 11-2-2014 για την εκ νέου ενεργή εξουσιοδότηση για την έκδοση νέων αποφάσεων καθορισμού του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε κατηγορίες προσωπικού των φορέων όλων των Υπουργείων, καλεί τα μέλη του (ΣΚΛΕ) να στείλουν επιστολές προς πάσα κατεύθυνση για να γίνει δεκτό το αίτημα. Δείτε περισσότερα για το αίτημα του ΣΚΛΕ εδώ.

Πώς να το θέσω ευγενικά; Συνάδελφοι, που επιχειρείτε να εντάξετε το επάγγελμά μας στα βαρέα και ανθυγιεινά, μήπως είστε "καμένοι" στο πόστο σας.

Η δουλειά του κοινωνικού λειτουργού, όπως μας την έμαθαν οι καθηγητές μας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Πάτρας, όπως τη σπουδάζουμε στα μεταπτυχιακά για την πρόνοια, όπως την άσκησα στην Αγγλία για 4 χρόνια και όπως την ασκώ στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου βαριά και ανθυγιεινή.

Και προσπαθήστε να δείτε λίγο παραπέρα, τι θα σήμαινε για τους ανθρώπους που στηρίζουμε και τις οικογένειές που καθοδηγούμε και τα παιδιά που μεγαλώνουμε και τις κοινωνικές ομάδες που φροντίζουμε, να είναι όλοι τους ο λόγος που ασκούμε βαριά και ανθυγιεινή εργασία.

Προτιμώ να απαντώ ότι κάνω το πιο εύκολο επάγγελμα του κόσμου, αν είναι να μου πει ένας από τους παραπάνω "ευχαριστώ για τη βοήθεια". Αντί να σκέφτομαι ότι "καλά τα λέμε τώρα αγαπητέ αλλά να τελειώνουμε τη συνεργασία μας, γιατί με βλάπτει σοβαρά στην υγεία." Και ας παίρνω λίγα λιγότερα χρήματα.

Το επίδομα χρειαζόμαστε, εμείς οι Κοινωνικούς Λειτουργοί. Σόρρυ κιόλας, αλλά καλύτερα να μη βρεθώ να εργάζομαι σε πλαίσιο με τη δουλειά μου σε βαρέα και ανθυγιεινά. 

Αλλά επειδή άνθρωποι είμαστε και κάνουμε λάθη, συζητήστε το ξανά με τα μέλη του Συλλόγου, μήπως τυχόν βλάψετε σοβαρά το επάγγελμά μας με αυτές τις παρεμβάσεις.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.