Θα ήθελα τα φώτα σας! (Στερεοτυπίες, 5 ετών)

Εικόνα Atsival

Είμαι η Αναστασία και έχω έναν αυτιστικό γιο τον Ιπποκράτη που είναι 5,5 ετών. Μπαίνω εδώ και αρκετό καιρό στο φόρουμ αυτό περισσότερο διαβάζοντας παρά γράφοντας γιατί δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να προσφέρω με την εμπειρία που έχω. Εκεί που γνωρίζω κάποια πράγματα και μπορώ να βοηθήσω απαντώ αλλιώς σιωπώ. Με θλίβει όμως και εμένα η κατάσταση στην οποία εφτασε το "Νόηση". Παλαιότερα έμπαινα με χαρά και ανυπομονησία να διαβάσω πληροφορίες και νεότερα των ανθρώπων που εάν και προσωπικά δεν γνώριζα μέσα από τα γραπτά τους νομίζω ότι ξέρω καλύτερα από άλλους ανθρώπους που συνανστρέφομαι καθημερινά.

Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ανοιχτόμυαλο και έχω μάθει να ακούει την γνώμη του καθενός χωρίς να την ασπάζομαι εάν δεν συμφωνώ μαζί της. Πολλές φορές όμως μπορεί να προβληματιστώ με κάτι που μου έχουν πει ή να προσπαθήσω να εφαρμόσω κάτι που μπορεί κατά την άποψη μου να μην έχει το αποτέλεσμα που μου υπόσχονται αλλά δεν το απορρίπτω χωρίς δεύτερη σκέψη. Πολλές φορές έχω δίκιο, άλλες πάλι άδικο, όμως δεν σταματώ να πειραματίζομαι και να ενημερώνομαι όπως και να ακούω την γνώμη του άλλου. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε αυτά που έχουν να μας πουν οι άλλοι είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Δεν χρειάζεται κανένας να επιτίθεται στον άλλο, ούτε να τον υποβιβάζει. "Συμφωνούμε στο ότι διαφωνούμε" μου είχε πει μια μέρα κάποιος και είχε απόλυτο δίκιο.

Όμως για άλλο λόγο πήρα την απόφαση να γράψω και να ρωτήσω και αλλού έφτασα. Θα ήθελα να μου πει κάποιος εάν γνωρίζει πως μπορώ να περιορίσω ή να αλλάξω τον τρόπο που παίζει ο γιος μου με τα παιχνίδια του.

Είναι πολύ στερεοτυπικός και καθόλου λειτουργικός. Κοπανάει όλα τα παιχνίδια κάτω στο πάτωμα και ιδιαίτερα στα πλακάκια, στις πόρτες, στο φωτιστικό προφανώς για να ακούει τον θόρυβο. Τώρα τελευταία έχουμε το πέταγμα σε καμπύλη, δεν ξέρω εάν έγινε κατανοητή. Φοβάμαι πολύ γιατί εκτός του ότι είναι πολύ ενοχλητικό να ακούγεται αυτός ο επαναλαμβανόμενος θόρυβος, προκαλούνται και ζημιές η οποίες μπορεί να καταλήξουν και σε ατύχημα. Στην παιδική χαρά μαζεύει ότι βρίσκει σκουπίδια, κουκουνάρια, ξύλα και τα πετάει χωρίς να καταλαβαίνει προφανώς ότι μπορεί να χτυπήσει άλλους ανθρώπους. Πώς θα μπορούσα να αντιστρέψω αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού;

Αναστασία

Σχόλια

Αναστασια...

Εικόνα Panic
Νιωθω πολυ λιγη για να απαντησω γιατι ειμαι σιγουρη οτι ξερω πολυ λιγα πραγματα. Δυστυχως ομως επειδη οι περισσοτεροι τωρα, ειναι απασχολημενοι με το να τσακωνονται θα απαντησω οπως ξερω - εστω κι αν ειναι λανθασμενη η αποψη μου. Λοιπον το δικο μας παιδακι τωρα τελευταια παιζει με τα φυλλα. Παιρναι φυλλα λερωμενα και τα κρατα χωρις να θελει να τα αποχωριστει. Τι καναμε? αντι να του πουμε πεταξε τα φυλλα τι τα θες ειναι λερωμενα του εξηγουμε καθε φορα τι φυλλο κρατα κανοντας ετσι ενα ομορφο διαλογο. "Αυτο το φυλλο ονομαζεται βασιλικος. Μυρισε το να δεις τι ομορφα που μυριζει". Αλλο παραδειγμα: Παιζει με τη σκια του την ακολουθει, προσπαθει να της ξεφυγει... Τον πλησιαζω και κανω με τη σκια των χεριων μου σχηματα - Αετο, σκυλο κι ετσι αυτο που κανει ενω θα μπορουσε να ηταν στερεοτυπια γινεται τελικα κατι δημιουργικο, νομιζω και ελπιζω. Αρα και με τον Ιπποκρατη σας (τελειο ονομα παρεπιπτωντως) κανε το ιδιο. Ριχνει τα σκουπιδια στο παρκο? Αντι να του πεις μην τα ριχνεις γιατι μπορει να χτυπησεις σε καποιο πες του ελα να τα ριξουμε στο νερο να ακουσεις το μπλουμ που κανει... ή ελα να τα ριξουμε μαζι ψηλα και τωρα να τα ριξουμε χαμηλα. Παρε τη "στερεοτυπια του" και εκμεταλλευσου την σε κατι δημιουργικο. Κτυπα τα αυτοκινητακια για να ακουσει το θορυβο? Κτυπηστε τα ΜΑΖΙ σε διαφορετικες επιφανειες για να ακουστει διαφορετικος θορυβος. Χτυπηστε τα σε γυαλλι, σε ξυλινο τραπεζι, στο πατωμα. Και πες του Ακου Ιπποκρατη οταν κτυπαμε το αυτοκινητακι στο γυαλλι ακουγεται διαφορετικα απ οτι οταν το κτυπαμε στο ξυλο. Χτυπησε το τωρα με δυναμη και τωρα απαλα... Εφευρετικη μπορεις να γινεις, φτανει να μπεις στο τρυπακι να εκμεταλλευτεις τις "στερεοτυπιες του". Αυτο νομιζω ειναι το σωστο.
like3

Απάντηση

Εικόνα SOFIA
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΒΡΕΙ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΤΟΥ ΙΠΟΚΡΑΤΗ, ΚΑΙ ΕΙΣΤΑ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ.ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔ.ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.ΤΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΔΗΓΙΕΣ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΕ ΚΟΝΤΡΑ Σ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΙΠΟΚΡΑΤΗ.ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΣ ΑΣΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ!!!
like1

Σωστά ειπωμένο panic

Εικόνα χρηστος ρ.
αν και ο δικός μου είναι πιο ανοικτός σε ερεθίσματα, όταν δεν είναι μόνος του. Κάθε στερεότυπο μπορεί να γίνει αφορμή για μάθηση, αλλά θέλει πολλές επαναλήψεις. Και δεν ξέρω αν κάθε τέτοιο παιδί είναι δεκτικό στις αλλαγές της ρουτίνας του. Με μικρά βηματάκια, μέχρι να βρεθεί μια ευκαιρία. Φιλικά Χρήστος
like0

Τη δική μου γνώμη

Εικόνα ΜΙΛΕΝΑ
ΚΥΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΜΙΛΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ! ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΕΙΟΘΕΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ TEACCH ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΟΡΙΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ.
like1

Διάβασα αυτό

Εικόνα ALIKI
Διάβασα αυτό που έχετε γράψει και θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η μέθοδος TEACCH. Ευχαριστώ πολύ.
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.