Θα μιλήσει το παιδί μου?

Εικόνα dimitra dim

Εχουμε ενα παιδι τον αργυρη. Μεχρι τα 3 δεν ειχαμε καταλαβει καποιο προβλημα στην αναπτυξη του. Πηγαινε φυσιολογικα.. αναφορικα με το λογο ηταν αυθορμητος επικοινωνιακος αναπτυγμενος περιορισμενα. Οχι ηχολαλικος. Δε μας ειχε πει ποτε πως τον λενε π.χ. αλλα π.χ. φωναζε σε μια ξαδερφη ''κατεβα κατω" οταν ηταν στο μπαλκονι ή φταναμε στο χωριο και ελεγε ''φτασαμε στο χωριο'' ή με τραβαγε ''παμε γιαγιας σπιτι''. Δεν ειχε λυθει η γλωσσα ελεγε ομως πχ σπανια ''θελω σουβλακι''. Μετα χαθηκαν τα λογια, που και που βγαινει απο το στομα μια λεξη και μοιαζει ωρες ωρες να μη μπορει να μιλησει σα να μπουρδουκλωνεται η γλωσσα του και άλλες φορες σα να μη θελει.

Θλει φιλια κ αγκαλιες δε θελει πολυ συνεργασια και βαζει πραγματαστοστομα. Μικρος δεν εβαζε ποτε βλεμματικη επαφη τελεια. Απο αναπτυξιολογους διαφορα ...με πιο αναποτελεσματικη σε διαγνωσεις και που μια λεει το ενα και μια το αλλο τη κ. Νικολαου.

Σχόλια

Να πω ότι ο Αργύρης τώρα είναι 5 ετών

Εικόνα dimitra dim

Να πω οτι ο αργυρης τωρα ειναι 5. Παλαιοτερα απογοητευομουν και εκλαιγα καθε μερα.τωρα προσπαθω να μην κλαιω και χαλαω στην οικογενεια μιυ την ψυχολογια.πρεπει να ειναι χαρουμενος και αυτος και ο αδερφοςβτουυ 4 χρονων. Γενικα μου εχουν πει για ΔΑΔ χωρις σταθεροτητα. Εντουτοις εγω δεν ειμαι πεπεισμενη κατι δε μου κολλαει καλα.πως να τον βοηθησω ..Να βρισκα θεε μου μια κοπελα να τον ''ανοιξει''.

like0

Σου στέλνω προσωπικό μήνυμα

Εικόνα Koulitsa Filnop.

Καλησπερα!!σου στελνω μηνυμα εδω μεσα προσωπικο 

ριξε μια ματια 

κ.

like0

Μην χάνεις την ελπίδα και το κουράγιο σου

Εικόνα didyma1103

Γεια σου Δήμητρα! Μην χάνεις την ελπίδα και το κουράγιο σου. Σε καταλαβαίνω απόλυτα! Έχω δίδυμα αγοράκια είναι σχεδόν 4μιση και ο ένας ξεκίνησε να μιλάει πριν έξι μήνες, ο άλλος ακόμα δυσκολεύεται. Φαντάζομαι ο μικρός κάνει εργο και λόγο. Στο σπίτι τι κάνετε? Εγώ τους δίνω να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορα πράγματ είτε είναι φαγητό είτε ρούχα πχ τους ρωτάω ποιο καλαμάκι θέλεις το πράσινο ή το κίτρινο. Στην αρχή δεν μου έλεγαν τίπιοτα μετά σιγά σιγά άρχισαν να προσπαθούν . Φυσικά ακόμα στην προσπάθεια είμαστε. Αλλά εγώ συνεχίζω. Πχ ο ένας που δεν μιλάει ξέρω ότι του αρέσει η λεμονίτα και πάει προς το ψυγείο, εκεί τον ρωτάω τι θέλεις ξανά και ξανά , μέχρι να ακούσω ότι προσπαθεί να πει τη λέξη και μετά του τη δίνω. Θέλει καθημερινή προσπάθεια και αγώνα αλλά μην σταματάς. Μίλα του όλη την ώρα για τα παιχνίδια του, για τα χρώματα, παίξε μαζί του. Φαντάζομαι ότι το κάνεις, απλά θέλησα να πω κι εγώ τι κάνω με τους μικρούς. Έχεις δοκιμάσει να δώσεις ω3 στο μικρό?

like0

Να δώσω παραδείγματα

Εικόνα dimitra dim

Γεια σου Δήμητρα.. Προσπαθώ πχ ανάμεσα σε 2 πράγματα να τον ρωτάω θέλεις νερό ή πορτοκαλάδα?Αυτός θα κοιτάει πχ το νερό και θα το δείχνει και θα κάνει ήχους -προσπάθεια να το πει..και εγω σταματάω όταν προσπαθεί να πει τη λέξη..κάνουμε δλδ τπ ίδιο...μέχρι που άκουσα και τη γνώμη την εξής. από λογοθεραπεύτρια που μας έχει κάνει λογοθεραπείες ό,τι δλδ .τα παιδιά με δαφ πρέπει αμέσως να ανταποκρινόμαστε πχ αν δείξουν και να μην τα πιέζουμε να πουν τη λεξη γιατί θα πάψουν να κα΄νουν επκοινωνικλή προσπάθεια...μόνο τότε θα ανποιχτούν επικοινωνιακά και θα προσπαθήσουν περισσότερο...πλέον δεν ξέρω πιο είναι το σωστό...ενστικτωδώς κάνω το πρώτο..αυτό που κάνεις και εσύ δλδ, αλλά...τόσο..όσο..δεμ το τραβάω πολύ..

Ω3 δίνω όπως έχω δώσει και διάφροα ομοιποαθητικά κατα διαστήματα αλλά δεν ξέρω να πω αν η οποια βελτίωσ η έχει οφείλεται σε αυτά ή στις εργοθεραπείες κτλ στην παρέμβαση γενικα..άλλωστε υπολλειπόμαστε πολύ ακόμη των συνομιλήκων μας...Το μόνο ωφέλιμο ιδιαίτερα έχω βρεί το γάλα χωρίίς λακτόζη το πορτο καλί advanced.

like0

Ακολούθησε το ένστικτο σου

Εικόνα didyma1103

Ακολούθησε το ένστικτο σου, όταν είναι πιο μικρά πρέπει να ανταποκρινόμαστε. Εδώ όμως μιλάμε για νήπια. Δεν είπα να ζορίζεται αλλά όχι να επαναπαύεται. Πχ θα γκρινιάξω και η μαμά θα σηκωθεί να μου το δώσει. Επίσης αυτό το σε τραβάω από το χέρι κι εδώ ανταποκρινόμαστε σε μικρότερες ηλικίες. Όταν το παιδί έχει αρχίσει να κατανοεί μπορεί και να εκφραστεί λεκτικά. Οπότε προσπαθούμεα του εξηγούμε ότι καλό είναι να μας πει τι θέλει ή να μας δείξει τη θέλει. Όταν βλέπεις όμως ότι το παιδί κάνει προσπάθεια να χρησιμοποιήσει το λόγο τότε είναι καλύτερο να ΜΑΣ ΠΕΙ. Ήμουν κι εγώ πολύ ελαστική μαμά αλλά διαπίστωσα ότι οι μικροί είναι απίστευτα χειριστικοί. Αναρωτήθηκα λοιπόν μήπως επαναπαύονται και είναι εξυπνότεροι από μένα???? Κι έτσι τους έκοψα τις πολλές χάρες Ο ένας ο μικρός που δεν χρησιμποποιεί πολύ το λόγο τώρα βλέπει ότι η μαμά δεν είναι κορόιδο και δεν σηκώνεται όταν την τραβάει από το χέρι και ανοίγει σιγά σιγά το στοματάκι του. Έτσι θα μάθει ότι για να διεκδικίσει πρέπει να επικοινωνήσει όπως πρέπει κι όχι όπως τον βολεύει. 

like0

Σωστα τα λες...Έχεις δίκιο

Εικόνα dimitra dim

Σωστα τα λες...Έχεις δίκιο και θα το κάνω και εγω πιο επιστητα..Και ο Αρης είναι απιστευτα χειριστικος..Ξερεις αν υπάρχει σχολείπο που να κανει μόνο ΑΒΑ που λενε οτι ειναι καλο για παοιδια με αυτισμό..Εμείς πάμε σε ένα που κάνει και ΑΒΑ αλλά και χίλια αλλ΄α και ίσως γιαυτό είμαστε ακόμη πίσω??

like0

Όχι δεν γνωρίζω, την έχω ακουστά

Εικόνα didyma1103

Όχι δεν γνωρίζω, την έχω ακουστά. Κάποια στιγμή εδώ έγραφε κάποιος κος Καφαντάρης παδοψυχίατρος αν θυμάμαι καλά  και την είχε αναφέρει, νομίζω ότι έχει κάποιο θεραπευτικό κέντρο στην Αθήνα. Μένεις Αθήνα? Εγώ είμαι εκτός Αθηνών. 

like0

Στο Κέντρο που είμαστε δεν εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους

Εικόνα didyma1103

Εμείς προς το παρόν στο Κέντρο που είμαστε δεν εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους, κάνουμε άλλα πράγματα. Μουσικουθεραπεία, αισθητηριακές ασκήσεις και έχουν πρόγραμμα εκμάθησης λέξεων με τη μορφή εικόνων. Π.χ. μαθαίνω το σπίτι, μαθαίνω το καιρό, μαθαίνω τα ζώα κ.λπ. κ.λπ. 

like0

Σκέφτομαι πια το ABA γιατί ειμαστε πίσω

Εικόνα dimitra dim

 Ακριβώς αυτά κάνουμε και μεις όμως σκέφτομαι πια το ABA γιατί ειμαστε πίσω.. Έχει κατανόηση του λόγου ΔΕΝ λέει να μιλήσει όμως. Που και που λέει κάτι πάντα σωστό και δεν ηχολαλει. Έχει και διάσπαση προσοχής.. Δε θέλω να δώσω φαρμακευτική αγωγή (είναι και υπερκινητικός και μου πρότειναν το ritalin για το μέλλον ίσως ..απλά σαν ιδέα). Δε θέλω φάρμακα  όμως..

like0

Αθήνα

Εικόνα dimitra dim

Ναι μένω Αθηνα.

like0

Σχετικά με το ΑΒΑ

Εικόνα Αννα Καρελιωτη

Διαβασα οτι ψαχνεται καποιο κεντρο που να κανει μονο ΑΒΑ κι οτι ακουσατε οτι ειναι καλο για τον αυτισμο. ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ... Ο συμπεριφερισμος (αυτο ειναι το ΑΒΑ στα Ελληνικα) ειναι οτι χειροτερο για τα παιδια με αυτισμο. Στην κυριολεξια βιαζει την προσωπικοτητα του αυτιστικου και τον μετατρεπει σε ενα υπακουο κουταβι. Αν αυτο θελετε για το παιδι σας... Ο αυτισμος δεν ειναι μια ασθενεια ειναι μια κατασταση... Για να ξεκλειδωσει ενα παιδι με αυτισμο πρεπει ενας ανθρωπος να λιωσει απο την προσπαθεια και αν τα καταφερει. Το ΑΒΑ ειναι μια Αμερικανικη μοδα που βεβαια ειναι πολυ χρησιμη για ολες τις αλλες περιπτωσεις εκτος απο τον αυτισμο. Για να εχετε αποτελεσματα με ενα αυτιστικο παιδι πρεπει να σας εχει εμπιστοσυνη πρωτα... μετα  δεν πρεπει να ειστε ευθεις με την συμπεριφορα σας... δηλ. απαιτω κατι... περιμενω... αφηνω χωρο... αλλα το απαιτω καθετα. Ομως περιμενω... κανω και τα στραβα ματια που λενε... Πανω απο ολα χρειαζεται να γνωριζουν τα παιδια τα ορια τους... Θα μπορουσα να μιλαω για ωρες... απλα αποφασισα να απαντησω γιατι δεν μπορω να σκεφτω οτι ακομα ενα παιδι με αυτισμο θα υποβληθει στο βασανηστηριο του ΑΒΑ.

Αν προσβαλα καποιον ζητω συγνωμη.

like0

Δεν προσβάλεις, βοηθάς

Εικόνα didyma1103

Δεν προσβάλεις, βοηθάς λέγοντας τη γνώμη σου. Είμαστε γονείς και όχι ειδικοί. Κι εγώ προσωπικά είμαι κατά των μεθόδων αυτών. Ο γιος της Δήμητρας βέβαια πιθανόν να μην ανήκει στο φάσμα. Εμένα ο ένας μου γιος, έχω δυο αγοράκια δίδυμα μονοζυγωτικά είναι πάρα πολύ επικοινωνιακός, όχι ότι ο άλλος πάει πίσω και κατάφερε να μιλήσει γιατί λατρεύει την επικοιωνία. Πως ένα παιδάκι επικοινωνιακό μπορεί να χαρακτηρστεί αυτιστικό? 

like0

Φυσικά και δεν προσβάλλεις

Εικόνα dimitra dim

Φυσικά και δεν προσβάλλεις αλλά βοηθάς...Εδώ ανταλλάσουμε ιδέες, ακούμε μια ιδέα που δεν είχαμε ακούσει, λέμε μια δική μας ή μια που έχουμε διαβάσει κάπου...αλληλοβοηθιόμαστε...Φιλτράρουμε τα πάντα και οδηγούμαστε σε αποφάσεις κατόπιν όσο το δυνατό πληρέστερης πληροφόρησης και φυσικά βάσει και ενστίκτου..

Ο Αργύρης είναι 'οπως είπα ένα παιδί καλό σχετικά σε εξωλεκτική επικοινωνία, δείχνει με το δείκτη, έχει καλλή βλεμματική επαφή, είναι πολύ επικοινωνιακός παρότι είναι κατα τουσς γιατρούς μέσα στο φάσμα..Δεν έχει αισθητηριακές δυσκολίες πλην του κομμωτηρίου...(ειδικός φόβος)Όμως ο λόγος ΟΤΑΝ εμφανίζεται (μια στο τόσο) είναι σωστός και όχι ηχολαλικός.Είναι καθαρά για επικοινωνία..Η παιδίατρος αναπτυξιολόγος η τελευταία μας είπε πως το κέντρο που παμε είναι καλό όμως θα θελε πιο πολύ ABA για να πιάσουν τόπο οι εργοθεραπείες λογοθεραπείες καθώς είναι πολύ χειριστικός εις βάρος του..Έχω ξαναακούσει και αυτά που μου λέτε γιαυτό και προβληματίζομαι πριν αποφασίσω..Όμως πρέπεικάπως να προχωρήσοιυμε...

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.