Θέλω βοήθεια!!!

Εικόνα NANSI ATH

Καλησπέρα,

Έχω ένα αγοράκι 11 μηνών. Όλη του η συμπεριφορά είναι φυσιολογική. Μπουσουλάει από τον 6ο μήνα, σηκώνεται από τον 8ο σε περπατάει πιασμένος από τα έπιπλα. Μπαμπαλίζει ασταμάτητα, λέει συνειδητά μαμ όταν είναι για φαγητό, έχει βλεματική επαφή (μόνο όταν είναι αγκαλιά καμιά φορά μπορεί να μην σε κοιτάξει). Αυτά που με προβληματίζουν είναι πως δέν γυρνάει πάντα στο όνομά του (αν ασχολείται με κάτι μπορεί να σε γράψει).

Καταλαβαίνει εντολές όπως "κοίτα" ή "μή", "έλα", όταν του δείχνω κάτι με το δάχτυλο το κοιτάει (δεν κοιτάει δηλαδή το δάχτυλο), κοιμάται κανονικά το βράδυ. Αυτά που με προβληματίζουν είναι ότι δεν δείχνει με το δάχτυλο, δεν κάνει παλαμάκια και του αρέσει να παίζει με ρόδες (όχι ασταμάτητα, γενικά βαριέται πολύ εύκολα). Όπου δει ρόδα από οτιδήποτε θέλει να την γυρίσει, ακόμα και τις ρόδες του ποδήλατου!

Έχω προβληματιστεί πολύ γιατί διαβάζω συνέχεια για το φάσμα του αυτισμού (εχω γίνει εμμονική, δε λέω διαβάζω συνέχεια στο internet τα πάντα για τον αυτισμό). Καταλαβαίνει την παρουσία σου στο δωμάτιο, γελάει σε όλους, αντιδρά σε συναισθήματα (όταν του γελάς ή κανεις γκριμάτσα γελάει και αυτός). Θέλει αγκαλιές, είναι όμως πολύ ζωηρός δεν θα κάτσει σε ένα σημείο πάνω από λεπτό. Παρατηρεί τα πάντα, ακούει το παραμικρό και γυρνάει αδιάκριτα να κοιτάξει!

Αυτά, είμαι σε απόγνωση μου έχει γίνει εμμονή ότι κάτι έχει.

Τελικά δεν ξέρω αν το παιδί μου έχει θέμα ή εγω... Να τον πάω σε αναπτυξιολόγο; Βοηθήστε με σας παρακαλώ, θα ήθελα να ακούσω τα σχόλιά σας. 

Σχόλια

Ένα μικρό παιδάκι έτσι κάνει!

Εικόνα Γιάννης_1970

Ενα μικρο παιδακι ετσι κανει!!

Για να εισαι συγουρη (και να ηρεμισεις) πηγαινε το σε αναπτυξιολογο σε δημοσιο νοσοκομειο.

like160

Νάνσυ είναι πολύ μικρή ακόμη

Εικόνα katerina

Νανσυ ειναι πολυ μικρη ακομη. Δωσε της χρονο. Ακομη κ τωρα να την πας σε ειδικο διαγνωση δεν θα παρεις. Ασε που οταν ειναι κατι πολυ ελαφρυ ουτε κ οι ειδικοι το παιρνουν χαμπαρι σε μικρη ηλικια. Απο εμπειρια σου μιλαω. Η κορη μου κοντευει τα  2. 20 μηνων την ειδαν αναπτυξιολογος κ παιδοψυχιατρος ειδικευμενος στον αυτισμο κ δεν καταλαβαν ΤΙΠΟΤΑ! Μονο μικρη καθυστερηση στο λογο ειδαν κ με κοιταζαν σαν εξωγηινη. Την ειδε κ αλλος παιδοψυχιατρος ο οποιος ακουσε προσεχτικα τις ανησυχιες μου κ μετα απο 3 επισκεψεις συμφωνησε μαζι μου (κ λεω συμφωνησε γιατι ηδη ειχα κανει μονη μου τη διαγνωση) οτι τα στοιχεια δειχνουν οτι το παιδι ειναι στο φασμα). Το παιδι αναπτυξιακα ειναι σε μεγαλυτερη ηλικια απο την χρονολογικη σε ολα τα πεδια (κατανοηση λογου, αντιληψη, γνωστικο, αδρη κ λεπτη κινητικοτητα) συμφωνα με το bayley τεστ εκτος της εκφρασης του λογου που ειναι λιγο πισω. Φυσιολογικες ειναι κ ολες του οι αντιδρασεις συμφωνα με την κλιμακα αξιολογησης συμπεριφορας του bayley.  Αν το ενστικτο σου σου λεει οτι κατι συμβαινει, ακολουθησε το. Οχι ομως γιατι εχεις στα χερια τη λιστα με τα συμπτωματα του αυτισμου κ τα ψαχνεις στο παιδι σου. Προσωπικα εχασα πολυ χρονο απο το παιδι μου ψαχνοντας στο ιντερνετ. Μην το κανεις. Κοιτα να χαιρεσαι καθε στιγμη μαζι του κ ολα θα πανε καλα.

like113

Ευχαριστώ πολυ!

Εικόνα NANSI ATH
Ευχαριστώ πολυ για τις απαντησεις σας. Ο παιδιατρος με ησυχαζει οτι ειναι καλα αφου μας παρακολουθει. Αλλα αυτο με τις ροδες με προβληματιζει πολυ. Οπου δει ροδα τρεχει... μεχρι και τις ροδες του καροτσιου. Δεν ξερω τι να πω. Θα περιμενω να χρονισει και θα παμε σε αναπτυξιολογο.
like118

Tο ότι του αρέσουν οι ρόδες από μόνο του δεν λέει κάτι

Εικόνα katerina

Νανσυ το οτι του αρεσουν οι ροδες απο μονο του δεν λεει κατι. Ωστοσο εσυ μονο μπορεις να ξερεις αν αυτο που βλεπεις στο παιδι σου ειναι απλα ενα ενδιαφερον για τις ροδες ή μια στερεοτυπια. Θα σου προτεινα αν απευθυνθεις καπου να προτιμησεις παιδοψυχιατρο κ οχι αναπτυξιολογο. Επισης ενημερωτικα, οι περισσοτεροι παιδιατροι δεν εχουν ιδεα απο αυτισμο. Νομιζουν οτι αυτισμος ειναι μονο αυτοκινητακια στη σειρα κ μη βλεμματικη επαφη. Αμ δε. Εμενα προσωπικα απο ολες σου τις ανησυχιες που εξεφρασες, θα με εκανε σκεπτικη αυτο που ανεφερες για την βλεμματικη επαφη στην αγκαλια χωρις απαραιτητα να σημαινει κατι. Απλά θα το παρακολουθουσα. Ευχομαι ο,τι καλυτερο.

like100

Χαρούμενο παιδί

Εικόνα NANSI ATH

Μου δινει κουραγιο που το συζηταω μαζι σας. Δεν ξερω αν ενα παιδι με αυτισμο θα γελουσε με γκριματσες που κανουν οι γονεις ή με αλλους αγνωστους. Η αληθεια ειναι πως ο μικρος ξεκαρδιζεται οταν του κανουμε κατι ή οταν του γελαει καποιος αγνωστος (πχ στην ουρα του σουπερ μαρκετ) γελαει και αυτος. Μιμειται ηχους του λες πες μαμα και το λεει. Αλλα και παλι μολις τον βλεπω να πηγαινει στις ροδες με πιανει παλι και αρχιζω το ψαξιμο στο internet και να οι μαυρες σκεψεις και να τα κλαματα...

like116

Να σταματήσεις τις μαύρες σκέψεις

Εικόνα katerina

Να σταματησεις τις μαυρες σκεψεις και τα κλαματα. Στο λεω εγω που και εχω κλαψει και εχω ξενυχτησει βραδια ολοκληρα διαβαζοντας στο ιντερνετ και ψαχνοντας. Δεν εχει νοημα. Θα χαλιεσαι μονο. Προσπαθησε να ηρεμησεις αλλα εχε το νου σου και αν συνεχισεις να ανησυχεις πηγαινε σε παιδοψυχιατρο. Οχι αναπτυξιολογο. Εχουν τη γνωση να διακρινουν κυριως τα περιστατικα που βγαζουν ματι. Τα 'ψιλα' δεν τα πιανουν. Και ξαναλεω, η ροδα απο μονη της δεν σημαινει τιποτα.. αλλα ναι, ενα παιδι με αυτισμο μπορει να κανει ολα οσα λες και ακομα περισσοτερα!

like1

Συμπτώματα

Εικόνα NANSI ATH

Κατερινα, εσυ τι συμπτωματα εβλεπες στο παιδι σου και ειχες βγαλει συμπερασματα;

like112

Μην σε τρομαξω Νανσυ μου.

Εικόνα katerina

Μην σε τρομαξω Νανσυ μου. Απεφευγε την βλεμματικη επαφη στην αγκαλια κ περπαταγε αραια κ που στις μυτες. Κατα τα αλλα η βλεμματικη της ειναι εξαιρετικη. Μας παρακολουθουσε κ μας παρακολουθει, εδειχνε παντα με το δαχτυλο, δεν εβαζε ποτε στη σειρα πραγματα, πολυ καλη η απο κοινου προσοχη, κλπ. Ολα φυσιολογικα γι'αυτο κ η αναπτυξιολογος κ η παιδοψυχιατρος δεν ειδαν τιποτα κ προσπαθησαν να με καθησυχασουν!  Επεμεινα κ την ειδε κ αλλος παιδοψυχιατρος κ απο οτι φαινεται εχουμε ασπεργκερ αλλα επισημη διαγνωση δεν μας δινει ακομη γιατι ειναι μολις 23 μηνων.

like111

Εύχομαι ό,τι καλύτερο στο παιδάκι σου

Εικόνα NANSI ATH

Εύχομαι ότι καλύτερο στο παιδάκι σου και σε όλα τα παιδάκια του κόσμου.

Σε ευχαριστώ πολύ, θα περιμένω να χρονίσει και μετά θα το ψάξουμε.

like123

Τι να πω...

Εικόνα κατια
Πραγματικα εχω μπερδευτει με αυτα που διαβαζω.εχοντας μονο αυτα τα δυο συμπτωματα ετρεχες το παιδι σε γιατρο ??εβγαλες το συμπερασμα κ οι ειδικοι οχι??? Μου κανει εντυπωση γιατι στα τεστ για τοβ αυτισμο καθως κ στσ αναπτυξιακα οροσημα πουθενα δεν γινεται αναφορα για το βλεμμα αλλα για αλλα συμπτωματα.κοινωνικοτητα.δειξιμο με το δαχτυλο.λογος.αγκαλια κτλ. Δεν ξερω πια τι να πω αλλα τοτε πρεπει οοολα τα παιδια τελικα να ειναι στο φασμα!!!!εχω δει παρα πολλα παιδια χαρουμενα ζωηρα ρπθκοινωνιακα που δεν εχουν καλη βλεμματικη.αρα ολοι οι γονεις θα επρεπε να ειχαν τρελλαθει. Μηπως τελικα οι ειδικοι εχουν ανεβασει πολυ πολυ ψηλα τον πηχη απλα για να γεμιζουν οι τσεπες?????? Ξερω πολλους πολλοτς φιλους μου.μορφωμενους οικιγενειαρχες επαγγ.επιτυχημενους που εχουν "κολληματα" ή που δεν ειναι κοινωνικοι ή που αποφευγουν το βλεμμα του αλλου συη συζηυηση .αυτο τι σημαινει???ολοι στο φασμα πια???
like142

Βλεμματική επαφή

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Είναι βεβαίως "δείκτης" ανάπτυξης του παιδιού η βλεμματική επαφή. Αλλά δεν νομίζω ότι σχετίζεται με το αν οι μεγάλοι κοιτούν στα μάτια όταν μιλούν ή έχουν καλή βλεμματική επαφή.

Στο Μ-CHAT ένα εργαλείο για την πρώιμη ανίχνευση ενδείξεων αυτισμού σε βρέφη, αναφέρεται στην ερώτηση 10: Σας κοιτάζει στα μάτια για πάνω από 1-2 δευτερόλεπτα;

Το M-CHAT βρίσκεται ενσωματωμένο στο Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού που βρίσκεται εδω: www.noesi.gr/vivliario-ygeias-paidioy

Μπορείτε να το κατεβάσετε έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα για τα "ορόσημα" της βρεφικής - παιδικής ηλικίας. Αλλά δεν σχετίζονται αυτά με τους ενηλίκους! Δείτε τις σελίδες 21-37 για τα ορόσημα και 38-39 για το Μ-CHAT.

Με εκτίμηση,
Αγγελος Γ. Κουτουμάνος
Κοινωνικός λειτουργός

like167

Αγαπητή Κάτια, δυστυχώς γονείς

Εικόνα katerina

Αγαπητη Κατια δυστυχως γονεις σαν εσας που θεωρουν φυσιολογικο το να αποφευγει ενα μωρο 14 μηνων την βλεμματικη επαφη με την μητερα του οταν το εχει αγκαλια, καταληγουν να εχουν διαγνωση στα 6 και 7, ισως και ποτε! Και ξερετε γιατι? Γιατι ειτε δεν βλεπουν, ειτε δεν θελουν να δουν, ειτε δεν αξιολογουν αυτο που βλεπουν!  Και ερχεται η δασκαλα στον παιδικο σταθμο, στο νηπιαγωγειο, στην Α' δημοτικου, που θα πει "ξυπνηστε και δειτε" και τοτε αναγκαζονται να "δουν". Ναι, η Αναπτυξιολόγος αλλα και η Παιδοψυχίατρος στη δική μας περίπτωση δεν ειδαν τίποτα, γιατι το παιδι συμφωνα με το M-Chat και τα αλλα τεστ (Ados κλπ.) μια χαρα ήταν! Το δε Bayley? Το ξεσκισε! Ο 2ος Παιδοψυχίατρος μετά από 3 συναντήσεις,  επιβεβαίωσε οτι πρόκειται για Άσπεργκερ και χαρακτηριστικά μου ειπε οτι το 90% των παιδιών με την συμπτωματολογία της κόρης μου δεν θα φτάσει ποτε στον Παιδοψυχίατρο (τουλάχιστον σε αυτή την ηλικία) γιατι απλά οι γονείς δεν θα έχουν δει τίποτα!

Αυτα.

like1

Δεν ειμαι ειδικη σαφως

Εικόνα κατια
Αγγελε ευχαριστω. Η αληθεια ειναι οτι η συγκεκριμενη σελιδα λειπει απο το βιβλιαριο του μωρου(συο μεγαλο παιδι εχω το παλιο μπλε βιβλιαριο οπου δεν αναφερει τετοια). Επισης δυο τεστ που εχω βρει στο διαδικτυο μοιαζουν πολυ με το υποδειγμα που μου ειπες αλλα δεν αναφερουν την ερωτηση για το βλεμμα. Οποτε δυστυχως σειρα μου τωρα να αγχωθω.μιας κ το μωρο τεσσαρων μηνων εχει αριστη βλεμματικη στο καροτδι αλλα οχι τοσο συην αγκαλια!!! Ειναι κατι ανυσηχητικο???ειναι νωρις ακομα???σε βιντεο για αυτισμο ακουσα οτι εδραιωνεται στους 6-9μηνες η βλεμματικη.αληθευει η μηπως κι αυτο λαθος ειναι??? Οσον αφορα τους ενηλικες εκανα το σχολιο αυτο γιατι θεωρω οτι ζηταμε πολλα απο τα μικρα παιδια.δλδ οι ειδικοι θεωρουν παραδοξη την εμμονη με ενα παιχνιδι η να μην ακουει το ονομα του οταν παιζει ενω δτην ουσια προκειται για μωρα ακομα ενω εχω συναντησει ενηλικες με αυτες τις συμπεριφορες κ δεν φερουν καποια ταμπελα συνδρομου Φυσικα δεν ειμαι στο χωρο κ ισως τα αντιλαμβανομαι πιο απλοικα τα πραγματα.. Απλα πριν μερικα χρονια που ηταν μοδα η δυσλεξια ακουγα καθε μερα 10 παιδια με αυτη τη διαταραχη.ξαφνικα επαψα να την ακουω κ ακουω αυτισμο κ δαδ..μεχρι να βγει κατι νεο??
like147

Συγγνώμη ειλικρινά

Εικόνα κατια
Καλη μου κοπελα συγνωμη ειλικρινα. Ισως να σκεφτομαι πιο απλοικα ίσως να μην ειμαι τοοοσο ενημερωμένη οσο εσυ. ισως ισως.... Ευχομαι στο παιδακι σου υγεια και προοδο παντα σε οτι κι αν κανει. Χαιρομαι που μπηκες στον κοπο να μου απαντησεις. Εχω ενα μωρο 4μηνων και ενα μεγαλο παιδι. Καποια πραγματα δεν θα τα σκεφτομουν και συμπεριφορες οπως αυτες που περιεγραψες σε μικρη ηλικια και δεν θα τα προσεχα. Όχι επειδη δε θελω να τις δω. πο αγνοια η και απο απλοικοτητα. Συγγνώμη αν ημουν αποτομη αλλα μου ειχε φανει υπερβολικο το μήνυμά σου. Να σαι καλα. Η γνωμη - εμπειρια σου θα μου ηταν πολυτιμη αν μου ελεγες πρακτικα πως εννοουμε την βλεμματικη επαφη σε βρεφος 4μηνων κ αργοτερα 12μηνων. Εχω πραγματι μπερδευτει. Να καθεται με τις ωρες να μας κοιταει?? Να μας κοιταει οσο διαρκει ενα τραγουδι??? Εγω θεωρω φυσιολογικό που το μωρο με κοιτάει οσο του τραγουδω ενα τραγουδι αλλα στη συνεχεια βαριεται και θελει να επεξεργαστει ο, τι τον περιβαλλει. Επισης στην κατα προσωπο επαφη πολλες φορες δεν με κοιτα. Να ανυσηχήσω?? Να ψαχτω?? Έιναι νωρις?? Αργα??
like1

Δεν ξερω αν μπορω να απαντησω στις ερωτησεις σου

Εικόνα katerina

Κατια πραγματικα δεν ξερω αν μπορω να απαντησω στις ερωτησεις σου. Οταν λες δεν σε κοιταει τι εννοεις? Οτι αποφευγει την βλεμματικη επαφη απο κοντινη αποσταση? Οτι του μιλας κ κοιταει αλλου? Οτι δειχνει να ταραζεται, να μην αντεχει την βλεμματικη επαφη κ αποστρεφει το βλεμμα? Οτι δεν χρησιμοποιει την βλεμματικη επαφη ως μεσο επικοινωνιας?  Τι νιωθεις? Τι σου λεει η διαισθηση σου? Η μηπως το παιδι απλα παρακολουθει το περιβαλλον, το κοσμο γυρω του κ γι'αυτο νιωθεις οτι δεν σε κοιταει?  Μεινε ψυχραιμη κ μην επηρεαζεσαι. Καθε περιπτωση ειναι ξεχωριστη. Εμπιστεψου ομως το ενστικτο σου. Ευχομαι ο, τι καλυτερο απο καρδιας.

like118

Ευχαριστώ και πάλι για τον κόπο να ασχοληθείς μαζί μου

Εικόνα κατια

Ευχαριστω κ παλι για τον κοπο να ασχοληθεις μαζι μου. Να πω την αληθεια αν δεν ειχα διαβασει το βιολογιο σου και δυο τρια αλλα εδω μεσσ δεν θα ειχα αγχωθει.

Στο καροτσι αριστη βλεμματικη με εμενα κ με οποιον του μιλαει.αμεση ανταποκριση με γελια κ λογακια. Οταν πινει γαλα επεξεργαζεται το ταβανι τους τοιχους κ σπανια θα με κοιταξει παρολο που τον εχω αγκαλια.(οταν θηλαζε βυθιζε το βλεμμα του στο δικο μου.συο μπιμπερο δεν το κανει.δυστυχως δεν θηλαζω εδω κ καιρο) Οταν ειμαι ξαπλψμενη κ τον εχω στην κοιλια μου κ του τραγουδαω με κοιταει οσο ενα η μισο τραγουδι μετα κοιταει ταχειλη μου η το περιβαλλον. Οταν εγω ορθια τον παρω αγκαλια ορθιο ουτε να με φτυσει.(ειναι η πιο ανεση κ κοντινη επαφη) Μπορει φευγαλεα αλλα μετα ασχολειται με το περιβαλλον τη μπλουζα μου τα κουμπια κτλ. Ειναι βεβαια 4 1/2μηνων μονο.

Εγω το εβρισκα λογικο τοσο καιρο να θελει να μαθει τον κοσμο . Επισης πιστευα πως ισως τοσο κοντα ακομα να μη βλεπει καθαρα. Τα δικα σου σχολια με ταρακουνησαν. δεν ξερω ισως κ να ειμαι αφελης!!!!

Ευχομαι υγεια στο παιδακι σου.μονο χαρες να λαμβανεις απο αυτο κ απο καρδιας ευχομαι να εχει πεσει εξω ο γιατρος σου κ να ειναι μια χαρα!!!!Εφοσον αν καταλαβα καλα η ολη του αναπτυξη ηταν φυδιολογικη. Θα χαρω να μαθω νεα σου στο μελλον. Ευχαριστω κ παλι

like119

Τι έγινε τελικά;

Εικόνα Argyrobako

Θα σε παρακαλούσα αν μας έλεγες την εξέλιξη..έχω ακριβώς το ίδιο θέμα! ευχαριστώ!

like125

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.