Είμαι τρελός;

Εικόνα Shadow

Καλησπέρα σας. Θα ηθελα να σας απασχολήσω με ένα θέμα που κοντεύει να με τρελάνει. Εχω έναν γιο 34 μηνών δλδ σχεδόν 3 ετών. Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχω παρατηρήσει ότι έχει μία περίεργη συμπεριφορά, δεν τον θυμάμαι ποτέ να γυρίζει στο όνομα του, φυσικά και δεν μιλάει και αρκετά άλλα με τα οποία δεν θα ήθελα να σας κουράσω. Φωνάζω αρκετό καιρό στη γυναίκα μου ότι πρέπει να πάει σε έναν αναπτυξιολόγο. Για να μην πολυλογώ τελικά πήγαμε και ο γιατρός μας είπε ότι το παιδί είναι πίσω στην ανάπτυξη και πρέπει να πάει σε παιδικό σταθμό και ταυτόχρονα να κάνει εργοθεραπείες.

Όλοι μου οι γνωστοί και φίλοι λένε ότι το παιδί είναι καλά και απλά επειδή ειναι αγόρι θα αργήσει να μιλήσει.  Αλλά για κάποιο λόγο εγώ φοβάμαι και νιώθω ότι το παιδί μου πάσχει από αυτισμό. Φυσικά ο γιατρός δεν ανέφερε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Εύχομαι απο τα βάθη της ψυχής μου να κάνω λάθος αλλά δεν μπορώ να ηρεμήσω.

Φυσικά η γυναίκα μου ούτε να το ακούσει και με λέει παράλογο. Κοντεύω να τρελαθώ αυτό το παιδί είναι τα πάντα για μένα. Φυσικά δεν θα αλλάξει κάτι αν ισχύει ο φόβος μου.

Απλά νοιώθω ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι για να τον βοηθήσω.

Σχόλια

Πριν την ομιλία υπάρχουν 5 στάδια

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Πριν την ομιλια υπαρχουν 5 σταδια που πρέπει να περασουν ανεξάρτητα απο το φυλο του παιδιού (αλληλεπίδραση, παιχνίδι, προσοχη, εντολές, δακτυλοδειξια).

  • Εχει συμβολικο, λειτουργικο παιχνιδι; πως παιζει;
  • Ακουει εντολες; πχ βαλε το μολυβι μέσα στο συρταρι;
  • Εκφραζει τις επιθυμίες του; πχ οταν θελει κατι ή δε θελει κατι τι κανει;
  • Πώς αλληλεπιδρα με μεγαλους και παιδια;
  • Δειχνει πραγματα;
  • Κοιτάει καποιο πραγμα που του δειχνετε εσεις σε αποσταση; πχ κοιτα εκει το αεροπλανο
  • Του αρέσουν φωτα, αντικείμενα που γυρνανε ή ν ανοιγοκλείνει πόρτες, βιβλια κλπ;

Θα ελεγα να μην ακουτε τους γνωστους, γιατι βασίζονται απλα στη δικη τους εμπειρία κι εχουν "παρει στο λαιμο τους" πολυ κόσμο.

Επίσης, ίσως ειναι καλο να ζητησετε τη γνώμη κι ενος αλλου αναπτυξιολογου γιατι αν ειναι πισω αναπτυξιακα ειναι πολυ βασικη και η λογοθεραπεια καθως τα 3- 4 ειναι η κομβικη ηλικια για την ανάπτυξη του λογου.

Μη διστασετε να με ρωτήσετε ο,τι χρειαστείτε.

Θερμές Ευχές

Βικυ

like0

Συνήθειες

Εικόνα Shadow

Το παιχνίδι του είναι κυρίως με αυτοκίνητα ή τουβλάκια στην εργοθεραπεία το χαρακτήρισαν σαν χαοτικό όπως και τον τρόπο σκέψης του.

Σε γενικές γραμμές ακούει εντολές και τις εκτελεί κανονικά.

Ναι εκφράζει τις επιθυμίες του αλλά σπάνια θα ζητήσει κάτι. Παραδείγματος χάριν κάτι να φάει ή να πιει.

Με τους μεγάλους και τα παιδιά είναι απόμακρος και δύσκολα τους πλησιάζει. Με τα παιδιά το δικαιολογώ γιατί έχει δεχτεί αρνητική συμπεριφορά από παιδιά στο παρελθόν.

Αν σε ένα βιβλίο τον ρωτήσω που είναι κάτι θα μου το δείξει με το δάχτυλο του κανονικά. Αν θέλει κάτι άλλο στον χώρο και δεν το φτάνει θα το δείξει με προέκταση του χεριού του. Τέλος θα μου φέρει κάποιο παιχνίδι να μου το δείξει.

Δεν έχει κάποια προτίμηση ούτε σε φώτα ούτε σε αντικείμενα που γυρίζουν. Πέρα από τις πόρτες του σπιτιού που τρώει κόλλημα να τις κλείνει κάτι το οποίο συνηθίζουμε να κάνουμε και εμείς, μπορεί να κολλήσει να παίξει λίγο με τους διακόπτες από τα φώτα αλλά θα το κάνει μία δύο και θα φύγει ( ο πεθερός μου μόλις μπει στο σπίτι κλείνει πάντα τα φώτα που έχουμε αφήσει ανοιχτά). Και μπορεί να ανοίξει κανένα ντουλάπι για να βγάλει πράγματα από μέσα όμως. 

Για τη λογοθεραπεία μας είπαν ότι είναι μικρός και πρέπει πρώτα να ξεκινήσει παιδικό σταθμό και μετά. Ότι πιθανότατα μόλις ξεκινήσει θα μιλήσει και μετά θα κάνουμε ή αφού κλείσει τον τρίτο χρόνο του.

like0

Οι γιοι μας έχουν την ίδια ηλικία

Εικόνα Βίκυ

Οι γιοι μας έχουν την ίδια ηλικία περίπου.  Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τι συμβαίνει με το παιδί σε ηλικία 16 μηνών.  Ακόμα και τώρα έχω απορίες που κανείς δεν μπορεί να μου απαντήσει.  Διαβάζω, ρωτάω και προσπαθώ.  Βρείτε έναν καλό αναπτυξιολόγο που να παρακολουθεί την εξέλιξη του παιδιού.  Για μένα πρέπει να ξεκινήσετε και λογοθεραπεία.  Εμάς μας πήγε πολύ πίσω και η πιπίλα την οποία κόψαμε τουλάχιστον κατά την διάρκεια της ημέρας.  Ο σταθμός που ξεκινήσαμε φέτος είναι επίσης σημαντικός, βλέπω διαφορές στο παιδί και θα δεις και συ ... η πρώιμη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική , γιατί ο εγκέφαλος τους είναι ακόμα πολύ εύπλαστος ... ελπίζω να πάνε όλα καλά !!!

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.