Είμαι γιαγιά, κάποια πράματα με ανησυχούν αλλά δεν μπορώ να μιλήσω

Εικόνα Λουκία Καλαϊτζή

Είμαι γιαγιά! Η εγγονούλα μου είναι 26 μηνών και κάποια πράματα με ανησυχούν αλλά δυστυχως δεν μπορω να τα πω στον γιο μου, γιατι πριν από 10 μηνες περιπου που επιχειρησα να του αναφέρω τις ανησυχίες μου είχε άρνηση να δει όλα όσα εβλεπα εγω και έτσι δεν τολμάω να του το ξαναναφέρω. Το παιδάκι δεν γύριζε στο όνομά του αλλα ο γιος μου ελεγε οτι γυρίζει μόνο όταν αυτή θέλει... πάντως εγω διαπίστωσα ότι όταν ήταν απασχολημένη με κάποιο παιχνιδι, όσες φορές και να την φώναζα με το όνομά της δεν γύριζε... τώρα όμως γυρίζει συχνότερα αλλα όχι πάντα.

Βλεμματική επαφή έχει καλή και μάλιστα αν της τραγουδας κάτι και την εχεις στην αγκαλία σου σε κοιτάει με ενδιαφέρον. Δεν δείχνει με το δαχτυλάκι της αλλα σε λέει ...έλα, έλα και σε τραβαει απο το χερι για να σε πάει εκει που θέλει.

Έχει πλούσιο ακατάληπτο λόγο και συνολικά λεει 20 το πολυ λεξούλες. Δεν κάθεται να της διαβασεις ένα βιβλίο αλλα θέλει να γυρίζει μόνο της σελίδες και μετα φεύγει. Κάνει τις φωνές των ζώων. Της αρλεσουν πολυ η Πέπα και παρεμφερή παιδικά και αφοσιώνεται βλέποντας τα πολυ χρόνο.

Μέχρι πριν ένα μηνα έτρωγε μόνο αλεσμένα και ελάχιστα στερεα... τρώει μόνο 5-6 τροφες και την φρουτόκρεμα αλεσμένη. Θήλαζε μέχρι 2 χρονών. Είναι πολυ χαρουμενο παιδάκι, χαίρεται όταν βλέπει άλλα παιδάκια, είναι πού τρυφερό και του αρέσουν οι αγκαλίτσες. Δίνει φιλάκια και χαιρετάει αλλα όχι πάντα.

Η ανησυχία μου άρχισε όταν διαπίστωνα ότι το παιδι έχανε πράγματα που είχε κατακτησει σε προγενέστερο χρόνο.

Στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να μιλήσω για αυτά που παρατηρώ στην εγγονή μου στους γονείς της γιατί αυτοί από ό,τι καταλαβαίνω δεν ανησυχούν... Είμαι δασκαλα και αυτά τα στοιχεία που βλέπω με ανησυχούν.

Εσείς τι λέτε;

Σχόλια

Να μιλήσετε στους γονείς του παιδιού

Εικόνα Vaso Br

Καλησπέρα κυρία Λουκία!! Καλό θα ήταν να πάρετε μία βαθιά ανάσα και να μιλήσετε στους γονείς του παιδιού. Να εκφράσετε τις ανησυχίες σας. Να τους εξηγήσετε πως πρέπει να επισκεφτούν έναν ειδικό προληπτικά. Όπως περιγράφεται την εγγονή σας, καταλαβαίνω πως είναι πίσω σε κάποια αναπτυξιακά ορόσημα και σας ανησυχεί η παλινδρόμηση που είχε.

Ήταν πρόωρη η μικρή; Δεν είμαι ειδικός. Είμαι μαμά τριών παιδιών δύο κοριτσιών τυπικής ανάπτυξης και ενός αυτιστικού αγοριού.

like1

Είμαι γιαγιά κάποια...

Εικόνα Λουκία Καλαϊτζή

Κυρία Vaso Pr ευχαριστώ για την απάντηση! Όχι.. το μωράκι γεννήθηκε κανονικά. Δεν ήταν πρόωρο. Σίγουρα είναι πιο πίσω αναπτυξιακά αλλά όπως και έγραψα δεν μου επιτρέπουν να πω κάτι... Είναι λόγος να έρθουμε σε σοβαρή νύξη. Μακάρι να μην έχει κάτι το κοριτσάκι μας!...Αφήνω τον καιρό να δείξει και αν συμβαίνει κάτι ελπίζω να το δουν κι οι γονείς του! Εύχομαι να είμαι εγώ η υπερβολική και το παιδί να μην έχει τίποτε!

like2

Μπράβο γιαγιά!

Εικόνα Eirini Papadimitriou

Οι παρατηρήσεις σας και οι ανησυχίες σας είναι λογικές, έχετε περισσότερη εμπειρία από τα παιδιά σας,γιό και νύφη και είναι λογικό να αγνοούν όσα εσείς βλέπετε. 

Η παλινδρόμηση σε ήδη κατεκτημενες δεξιότητες και το "όχι πάντα" που συμβαίνει σε άλλες δεξιότητες είναι πράγματι σημαντικά και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Η άγνοια των γονιών δυστυχώς εμποδίζει την πρώιμη παρέμβαση που είναι σημαντική, ωστόσο μόλις το παιδάκι πάει σε παιδικό σταθμό οι εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα επισημάνουν στους γονείς τις παρατηρήσεις τους και εκεί πλέον δεν θα μπορούν να δείξουν αδιαφορία. Υπομονή λοιπόν.

like0

Η πρωιμη παρεμβαση ειναι σημαντική!

Εικόνα Μαριλία

Κυρια Λουκια ισως ειναι σημαντικος λογος να ερθετε σε ρήξη! Ειναι κριμα , αν οντως υπαρχει θεμα, το παιδί να χασει τα οποια οφέλη απο την πρώιμη παρέμβαση. Μιλήστε ανοιχτα στον γιο σας. Δεν ειναι κακο να παει το παιδι σ εναν αναπτυξιολογο.. Αντιθέτως θα λυθουν οι οποιες αποριες κ στο καλυτερο σεναριο θα εχουν χασει 1 ωρα απο τον χρόνο τους!

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.