Είμαι τρελός;

Εικόνα Shadow

Καλησπέρα σας. Θα ηθελα να σας απασχολήσω με ένα θέμα που κοντεύει να με τρελάνει. Εχω έναν γιο 34 μηνών δλδ σχεδόν 3 ετών. Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχω παρατηρήσει ότι έχει μία περίεργη συμπεριφορά, δεν τον θυμάμαι ποτέ να γυρίζει στο όνομα του, φυσικά και δεν μιλάει και αρκετά άλλα με τα οποία δεν θα ήθελα να σας κουράσω. Φωνάζω αρκετό καιρό στη γυναίκα μου ότι πρέπει να πάει σε έναν αναπτυξιολόγο. Για να μην πολυλογώ τελικά πήγαμε και ο γιατρός μας είπε ότι το παιδί είναι πίσω στην ανάπτυξη και πρέπει να πάει σε παιδικό σταθμό και ταυτόχρονα να κάνει εργοθεραπείες.

Όλοι μου οι γνωστοί και φίλοι λένε ότι το παιδί είναι καλά και απλά επειδή ειναι αγόρι θα αργήσει να μιλήσει.  Αλλά για κάποιο λόγο εγώ φοβάμαι και νιώθω ότι το παιδί μου πάσχει από αυτισμό. Φυσικά ο γιατρός δεν ανέφερε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Εύχομαι απο τα βάθη της ψυχής μου να κάνω λάθος αλλά δεν μπορώ να ηρεμήσω.

Φυσικά η γυναίκα μου ούτε να το ακούσει και με λέει παράλογο. Κοντεύω να τρελαθώ αυτό το παιδί είναι τα πάντα για μένα. Φυσικά δεν θα αλλάξει κάτι αν ισχύει ο φόβος μου.

Απλά νοιώθω ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι για να τον βοηθήσω.

Σχόλια

Πριν την ομιλία υπάρχουν 5 στάδια

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Πριν την ομιλια υπαρχουν 5 σταδια που πρέπει να περασουν ανεξάρτητα απο το φυλο του παιδιού (αλληλεπίδραση, παιχνίδι, προσοχη, εντολές, δακτυλοδειξια).

  • Εχει συμβολικο, λειτουργικο παιχνιδι; πως παιζει;
  • Ακουει εντολες; πχ βαλε το μολυβι μέσα στο συρταρι;
  • Εκφραζει τις επιθυμίες του; πχ οταν θελει κατι ή δε θελει κατι τι κανει;
  • Πώς αλληλεπιδρα με μεγαλους και παιδια;
  • Δειχνει πραγματα;
  • Κοιτάει καποιο πραγμα που του δειχνετε εσεις σε αποσταση; πχ κοιτα εκει το αεροπλανο
  • Του αρέσουν φωτα, αντικείμενα που γυρνανε ή ν ανοιγοκλείνει πόρτες, βιβλια κλπ;

Θα ελεγα να μην ακουτε τους γνωστους, γιατι βασίζονται απλα στη δικη τους εμπειρία κι εχουν "παρει στο λαιμο τους" πολυ κόσμο.

Επίσης, ίσως ειναι καλο να ζητησετε τη γνώμη κι ενος αλλου αναπτυξιολογου γιατι αν ειναι πισω αναπτυξιακα ειναι πολυ βασικη και η λογοθεραπεια καθως τα 3- 4 ειναι η κομβικη ηλικια για την ανάπτυξη του λογου.

Μη διστασετε να με ρωτήσετε ο,τι χρειαστείτε.

Θερμές Ευχές

Βικυ

Συνήθειες

Εικόνα Shadow

Το παιχνίδι του είναι κυρίως με αυτοκίνητα ή τουβλάκια στην εργοθεραπεία το χαρακτήρισαν σαν χαοτικό όπως και τον τρόπο σκέψης του.

Σε γενικές γραμμές ακούει εντολές και τις εκτελεί κανονικά.

Ναι εκφράζει τις επιθυμίες του αλλά σπάνια θα ζητήσει κάτι. Παραδείγματος χάριν κάτι να φάει ή να πιει.

Με τους μεγάλους και τα παιδιά είναι απόμακρος και δύσκολα τους πλησιάζει. Με τα παιδιά το δικαιολογώ γιατί έχει δεχτεί αρνητική συμπεριφορά από παιδιά στο παρελθόν.

Αν σε ένα βιβλίο τον ρωτήσω που είναι κάτι θα μου το δείξει με το δάχτυλο του κανονικά. Αν θέλει κάτι άλλο στον χώρο και δεν το φτάνει θα το δείξει με προέκταση του χεριού του. Τέλος θα μου φέρει κάποιο παιχνίδι να μου το δείξει.

Δεν έχει κάποια προτίμηση ούτε σε φώτα ούτε σε αντικείμενα που γυρίζουν. Πέρα από τις πόρτες του σπιτιού που τρώει κόλλημα να τις κλείνει κάτι το οποίο συνηθίζουμε να κάνουμε και εμείς, μπορεί να κολλήσει να παίξει λίγο με τους διακόπτες από τα φώτα αλλά θα το κάνει μία δύο και θα φύγει ( ο πεθερός μου μόλις μπει στο σπίτι κλείνει πάντα τα φώτα που έχουμε αφήσει ανοιχτά). Και μπορεί να ανοίξει κανένα ντουλάπι για να βγάλει πράγματα από μέσα όμως. 

Για τη λογοθεραπεία μας είπαν ότι είναι μικρός και πρέπει πρώτα να ξεκινήσει παιδικό σταθμό και μετά. Ότι πιθανότατα μόλις ξεκινήσει θα μιλήσει και μετά θα κάνουμε ή αφού κλείσει τον τρίτο χρόνο του.

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του...


► Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράστε διάφορα γραμματόσημα μικρής αξίας από τα ΕΛΤΑ π.χ. των 0,50€ ή 0,72€ ή 0,90€ και ταχυδρομήστε τα μέσα σε φάκελλο προς:

NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51

► Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και στείλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366, 6944987319, 6948986898

Στη σελίδα noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.