Lewis Capaldi: H κρίση στη σκηνή λόγω Τουρέτ, πώς οι fans του ολοκλήρωσαν το τραγούδι

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Glastonbury Festival, ο Lewis Capaldi εμφάνισε έξαρση (κρίση) συμπτωμάτων του συνδρόμου Τουρέτ (Tourette Syndrome), σε σημείο που δεν μπόρεσε να συνεχίσει την ερμηνεία του στο "Someone You Loved", λόγω της έντασης των τικς. Το κοινό αντιλήφθηκε γρήγορα το πρόβλημα, κάλυψαν τη φωνή του με τη δική τους και το αποτέλεσμα είναι άξιο λόγου.

Αν και κάποτε θεωρούνταν σπάνιο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το σύνδρομο Τουρέτ εμφανίζεται σε τέσσερις έως έξι ανά χίλιες γεννήσεις (4-6/1.000). Πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών κινητικών και φωνητικών τικ. Τα τικ είναι ξαφνικές, ταχείες, επαναλαμβανόμενες, άσκοπες, άρρυθμες, στερεοτυπικές συσπάσεις κινητικών ή φωνητικών μυών. Τα περισσότερα άτομα με το σύνδρομο έχουν φυσιολογική νοημοσύνη και φυσιολογική ανατομία εγκεφάλου.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Τουρέτ παραμένει άγνωστη. Πιθανόν, το πρόβλημα να οφείλεται σε δυσλειτουργία κάποιων νευροδιαβιβαστών (π.χ. ντοπαμίνη, σεροτονίνη) ιδιαίτερα στην περιοχή των βασικών γαγγλίων.

Τα άτομα με σύνδρομο Τουρέτ αντιμετωπίζουν κοινωνικό στίγμα, από την ελλιπή ενημέρωση του κόσμου για τα συμπτώματα της πάθησής τους, που συχνά παρερμηνεύονται ως ένδειξη νοητικής αναπηρίας, χρήσης ουσιών, μέθης ή ακόμη και προκλητικής συμπεριφοράς.

Μάθετε περισσότερα για το σύνδρομο Τουρέτ στον Οδηγό του NOESI.gr εδώ: Σύνδρομο Τουρέτ (Tourette Syndrome)

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.