Ας τα συμφιλιώσουμε! Επιστημονική γνώση, προσωπικές εμπειρίες, τεχνογνωσία παρόχων υπηρεσιών για την αναπηρία

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Αντί να μείνουμε στο λιμάνι μας, ταξιδεύουμε εδώ και χρόνια στα ανοικτά, αλλά κρυφά. Δεν έχω μιλήσει ξανά ποτέ ανοιχτά για αυτό. Ξέρω όμως ότι θα μας βγει σε καλό!

Από το 2004 που ίδρυσα το NOESI.gr τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, γίνεται ολοφάνερη η ανάγκη να αναδείξουμε την επιστημονική γνώση, να δώσουμε (δυνατότερη) φωνή στους γονείς των παιδιών με αναπηρία και στα ίδια τα ΑμεΑ, και να παρουσιάσουμε συνολικά τις υπηρεσίες πρώιμης ανίχνευσης και αποκατάστασης που παρέχονται από τους φορείς στον τομέα της αναπηρίας, σε όλο το φάσμα της ζωής.

Στο www.noesi.gr τα ονομάσαμε "βιβλία" την επιστημονική γνώση, "βιολόγια" τις εμπειρίες των γονέων και των ΑμεΑ, "προνόησε" τον οδηγό των παρόχων υπηρεσιών. Για το τελευταίο, μάλιστα, λάβαμε τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, προκειμένου να το ολοκληρώσουμε σε πανελλαδική βάση!

Για λίγα χρόνια, αυτά τα τρία στοιχεία, οι εμπειρίες, η επιστήμη και η τεχνογνωσία (των "ειδικών") τα πήγαιναν σχετικά καλά μεταξύ τους. Αλλά όλα θέλουν τον χώρο τους σε ζητήματα που δεν έχουν εύκολη απάντηση, όπως η πανδημία αναδεικνύει τις αντιθέσεις των ειδικών και των μη, τα κενά στο πλάνο αντιμετώπισης, τις απόψεις μας.

Είναι αλήθεια ότι είναι βολικό να είναι "όλα σε ένα σημείο", να βρίσκεις τις εμπειρίες, την επιστημονική γνώση και την ενημέρωση για τα προτεινόμενα πρωτόκολλα παρέμβασης των παρόχων σε έναν τόπο. Αλλά, είμαι σίγουρος πλέον, ότι δεν είναι και σκόπιμο. Οι στάσεις και απόψεις των γονέων, των ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτών και οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες και των μελετητών ή ακαδημαϊκών στον χώρο, δεν ταυτίζονται, συχνά. Όμως μία άποψη μπορεί να υποβαθμίζει την ικανότητα μίας άλλης να παρουσιάζεται ελεύθερα, από μία άλλη προοπτική. Και ως κοινωνικός επιστήμονας ξεκινώ πια με την παραδοχή ότι από όλες τις πλευρές έχουμε να μάθουμε, αν ξέρουμε να ακούμε και να μπορούμε να συνθέτουμε.

Διαβάστε τη συνέχεια για "Το μέλλον" στο άρθρο μου στο Pulse του LinkedIn.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.