Έχει το παιδί μου πρόβλημα;

Εικόνα Evi

Έχω ένα αγοράκι 16 μηνών κάπως αργό νομίζω σε σχέση με τα συνομήλικα του. Περιστρέφει ρόδες, χτυπάει επιφάνειες και δεν αποκρίνεται πάντα στο όνομα του. Τα μόνα που λέει είναι "μπαμπαμπα, ατατατα" και αλλά παρόμοια, να ανησυχώ για αυτισμο;

Σχόλια

Παραπάνω πληροφορίες, επειδή δεν έχω πλήρη εικόνα

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα!

Επειδη δεν εχω πλήρη εικονα με τα στοιχεια που δινετε να σας ρωτησω μερικα ακομα;

  • Πώς σας επικοινωνει τις αναγκες του; π.χ. οταν θελει κάτι;
  • Δείχνει αντικειμενα;
  • Χαμογελαει οταν του χαμογελάτε;
  • Κοιταει αυτο που του δείχνετε;
  • Με τι παιχνιδια αασχολείται;

Θερμές Ευχές
Βικυ

like1

Ή με τραβάει ή γκρινιάζει

Εικόνα Evi

Η με τραβάει η ΓΚΡΙΝΙΆΖΕΙ γύρω μου

Όχι δεν δείχνει Εκτός από μια φορά

Χαμογελάει πολύ

Ναι κοιτάει

Τουβλάκια τάπερ ΜΠΟΥΚΆΛΙΑ μπάλες,

Λέει συνειδητά ατά, κάνει κουλουράκια Όταν του τραγουδάω παίζουμε κούκου τσα, δεν παίζει με αλλά παιδιά 

like114

Δακτυλοδειξία

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα!

Από όσα περιγράφετε το μόνο ανησυχητικό είναι ότι δε δείχνει και θα έπρεπε να έχει κατακτηθεί. Βάλτε τα πράγματα που θέλει ψηλά, ώστε να δώσετε περισσότερες ευκαιρίες επικοινωνίας και ρωτήστε αν το θέλει δείχνοντας το.

Επειδή δε μπορώ να έχω μία πλήρη εικόνα από δω, ίσως είναι σκόπιμο να πάτε σε έναν αναπτυξιολόγο που θα σας κατατοπίσει πλήρως.

Θερμές Ευχές
Βίκυ

like134

22 μηνών δε μιλάει καθολου

Εικόνα Ευαγγελια Βαρδη

Καλησπέρα σας.Ο ανηψιοςμου είναι 22 μηνών κ δε μιλάει καθολου.Ουτε μαμά ούτε μπαμπα τίποτα!Ξέρω όμως ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικο κ έχει το δικό του Ρυθμό ανάπτυξης.Αυτο που με ανησυχεί όμως είναι ότι έχει κ κάποιες εμμονές,όπως ,πάντα όταν μπει στο σπίτι του τρέχει στις τουαλετες να δει αν είναι τα καπάκια κλειστά κ στα παράθυρα αν είναι τα μπατζουρια ανοιχτά!Το κάνει πάντα κ αν δεν είναι στριγγλιζει!!!Ηρεμεί μόλις τα φταιξουν οι γονείς του!Επίσης δε μπορεί να είναι με πολύ κόσμο,κ το παιχνίδι του είναι συγκεκριμένο.Παιζει μόνο με τουβλάκια κ κρίκους που τους πετάει κάτω κ τους πιάνει.Εχει βλεμματική επαφή όταν του λες να σου φέρει κάτι υπακούει δεν δείχνει πότε ,παράδειγμα στο κινητο ενώ ξέρει πως ανοίγει πιάνει το δικό μας δάκτυλο κ το βάζει δε το κάνει μόνος του.

like1

Διερεύνηση

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα!

Το οτι καθε παιδι εχει το δικο του ρυθμο αναπτυξης της γλώσσας ειναι εν μέρει αληθεια. Ναι μεν ο ρυθμος και η ποσοτητα εκφρασης εξαρτάται απο το παιδι αλλα πριν φτασουμε στην εκφραση υπαρχουν παρα πολλες δεξιοτητες που πρεπει να κατακτηθουν για να μπορέσει να μιλήσει. Αν σκέφτειτε την κατάκτηση γλωσσας σαν πυραμιδα στη βαση ειναι η αλληλεπίδραση με τους αλλους μετα το λειτουργικό παιχνιδι, μετα η προσοχη και μετα η εκφραση. Αυτες οι δεξιοτητες σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον για τον κοσμο και τη δακτυλοδειξια φερνουν το λογο.

Θα ελεγα να μη στέκεστε τοσο στη βλεμματικη καθως δεν ειναι το απολυτο κριτηριο και να επισκεφθείτε αμεσα εναν αναπτυξιολογο καθως η ελειψη δαχτυλοδειξιας, η ταση ανοιγοκλεισιματος και το περιορισμενο ενδιαφερον σε παιχνίδια ειναι ενδείξεις που χρηζουν οπωσδήποτε παραπανω προσοχη και διερεύνηση.

Αν εχετε καποια παραπανω ερωτηση μη διατασετε να επικοινωνήσετε μαζι μου!

Θερμές Ευχές

Βικυ

like128

Δυστυχώς η θέση μου είναι τόσο δύσκολη

Εικόνα Ευαγγελια Βαρδη

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δυστυχως η θέση μου είναι τόσο δύσκολη, βλέπω ότι οι γονείς δεν ανησυχούν για κάτι. Νομιζω ότι ποτέ δεν έχουν διαβάσει για τέτοια θέματα κ έχουν μαύρα μεσανυχτα. ειναι και το πρώτο τους παιδί και δεν ξέρουν.

like118

Περιγραφή συμπεριφορών

Εικόνα Ευαγγελια Βαρδη

Καλησπέρα κ πάλι κυρία Βίκυ. Σημερα τον είχα για λίγη ώρα σπίτι μου μαζί με τη γιαγιά του κ μπόρεσα να δω λιγο παραπάνω τη συμπεριφορά του. Γενικά ήθελε χρόνο για να εγκλιματιστεί, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τρέξει στον φούρνο κ να κοιτάξει τα φωτάκια που αναβόσβηναν, μετά με παρότρυνση της γιαγιάς που του είπε πάμε πάνω να δούμε αν όλα είναι στη θέση τους μπήκε στην τουαλέτα κι έκανε το γνωστό με το καπάκι της λεκάνης που έβαζε τη γιαγιά να το ανοιγοκλείνει! Στη συνέχεια έπιασε το κοντρόλ του αιρκοντισιον και το ανοιγόκλεινε για πολύ ώρα!Βλέπω ότι με αυτά ασχολείται περισσότερο και για πολυ ώρα. Σημερα μπόρεσα έτσι λίγο να μιλήσω με τη μαμά του και μου είπε ότι δεν ανησυχεί γιατί το παιδί υπάκουει σε εντολές και περίπλοκες εντολες! Δεν ξέρω εχω κι εγώ μια κόρη 4 χρόνων και παρόμοιες συμπεριφορές δεν είχε. Ευχαριστω 

like128

Στερεοτυπικές κινήσεις

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Ειναι οντως δυσκολη η θεση σας και δε ξερω ποια θα ηταν η καλυτερη στάση. Μπορείτε να εξηγήσετε απλα το οτι η ακολουθια εντολών δεν αποκλειει αυτοματα πιθανότητα φάσματος ή διαταραχής καθώς εξίσου σημαντικές είναι και οι στερεοτυπικές συμπεριφορές και οτι το ανοιγοκλεισιμο πραγματων μπορεί να υποδηλώνει αισθητηριακές δυσκολίες.

Θερμές Ευχές

Βικυ

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.