Αυτισμός και Παιδοψυχολόγος

Καλησπέρα σας, έχω έναν γιο 3 ετών με αυτισμό Υψηλής λειτουργικότητας, τον τελευταίο καιρό έχει πολλές εκρήξεις θυμού, σπρώχνει, πετάει πράγματα, εμφανίζει χειριστική συμπεριφορά, όμως σε άλλους τομείς όπως η επικοινωνία η λεκτική και η μη λεκτική είναι άλλο παιδί, πολύ καλύτερο, βγάζει όμως προβλήματα συμπεριφοράς που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, ήταν αρκετά παθητικός, η λογοθεραπεύτριά του μου λέει ότι είναι "θετικό" που αντιδράει γιατί έτσι μαθαίνει να διεκδικεί, ήταν κάτι που έπρεπε να είχε περάσει συναισθηματικά.

Το παιδί όμως έχει και ΔΕΠ-Υ, σε όλα αυτά δεν έχει λάβει επίσημη διάγνωση μόνο στον αυτισμό και αυτό όχι επίσημα ακόμα. Φοβάμαι ότι θα αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά λόγω ΔΕΠ-Υ, σκέφτομαι το παιδί να κάνει και συνεδρίες με παιδοψυχολόγο έστω μια φορά την εβδομάδα για θεραπεία συμπεριφοράς, στο Κέντρο όμως που πηγαίνω το παιδί με αποτρέπουν να κάνω κάτι τέτοιο γιατί δεν χρειάζεται ακόμα.

Πότε τελικά είναι η κατάλληλη ηλικία? Εγω γνωρίζω ότι όλα πάνε με βάση τις δυσκολίες του κάθε παιδιου. Ποιά είναι η γνώμη σας, δεν θα βοηθούσε ο παιδοψυχολόγος σε αυτή την ηλικία? 

Σχόλια

Διαχείριση συμπεριφοράς

Εικόνα Ελένη

Αγαπητή Μαρία,

ένας εξειδικευμένος ψυχολόγος είναι σε θέση να αναλάβει την διαχείριση μίας δύσκολης συμπεριφοράς, προσαρμοζόμενος /-η στις ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και ηλικία του εκάστοτε παιδιού. Εάν θεωρείς, ότι το παιδί είναι αναγκαίο να παρακολουθηθεί από κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο θα ήταν σημαντικό, θεωρώ, να το κάνεις. Ούτως ή άλλως δεν είναι μόνο το παιδί αλλά και ο ίδιος ο γονέας που θα πρέπει να λάβει και κάποιες βασικές κατευθύντηριες στο πλαίσιο μίας συμβουλευτικής υποστήριξης. Ελπίζω να σε βοήθησα.

Οι εκρήξεις θυμού είναι συνηθισμένες στον ΥΛΑ

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Μαρία,

Οι εκρήξεις θυμού είναι συνηθισμένες στον υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) καθώς απορρέουν από τη δυσκολία να καταλάβει το κοινωνικά αναμενόμενο, τα υπονοούμενα, τις σκέψεις των άλλων, τη δυσκολία αναγνώρισης συναισθημάτων και τη δυσκολία εξεύρεσης στρατηγικών που να το χαλαρώνουν.

Σκέψου το θυμό σαν τη κορυφή ενός παγόβουνου που φαίνεται και από κάτω να βρίσκονται όλα όσα περιέγραψα παραπάνω.

Δε θεωρώ σωστή την άποψη ότι διεκδικεί καθώς η διεκδίκηση δε συνδέεται με ξεσπάσματα και θυμό. Θα σας συμβούλευα να επικοινωνήσετε με έναν παιδοψυχολόγο ή εξειδικευμένο λογοθεραπευτή στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύσσει το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του...


► Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράστε διάφορα γραμματόσημα μικρής αξίας από τα ΕΛΤΑ π.χ. των 0,50€ ή 0,72€ ή 0,90€ και ταχυδρομήστε τα μέσα σε φάκελλο προς:

NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51

► Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και βάλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας π.χ. 5€, 10€, 20€ στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366, 6944987319

Στη σελίδα noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ► Συνέδριο για τον αυτισμό στην Αλεξανδρούπολη.
Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2018 στην Πλατεία Συντάγματος - Μία Δράση ενημέρωσης από την Ένωση Γονέων και Φίλων ατόμων με Σύνδρομο Rett ''Άγγελοι Γης.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.