Αυτισμός και Παιδοψυχολόγος

Καλησπέρα σας, έχω έναν γιο 3 ετών με αυτισμό Υψηλής λειτουργικότητας, τον τελευταίο καιρό έχει πολλές εκρήξεις θυμού, σπρώχνει, πετάει πράγματα, εμφανίζει χειριστική συμπεριφορά, όμως σε άλλους τομείς όπως η επικοινωνία η λεκτική και η μη λεκτική είναι άλλο παιδί, πολύ καλύτερο, βγάζει όμως προβλήματα συμπεριφοράς που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, ήταν αρκετά παθητικός, η λογοθεραπεύτριά του μου λέει ότι είναι "θετικό" που αντιδράει γιατί έτσι μαθαίνει να διεκδικεί, ήταν κάτι που έπρεπε να είχε περάσει συναισθηματικά.

Το παιδί όμως έχει και ΔΕΠ-Υ, σε όλα αυτά δεν έχει λάβει επίσημη διάγνωση μόνο στον αυτισμό και αυτό όχι επίσημα ακόμα. Φοβάμαι ότι θα αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά λόγω ΔΕΠ-Υ, σκέφτομαι το παιδί να κάνει και συνεδρίες με παιδοψυχολόγο έστω μια φορά την εβδομάδα για θεραπεία συμπεριφοράς, στο Κέντρο όμως που πηγαίνω το παιδί με αποτρέπουν να κάνω κάτι τέτοιο γιατί δεν χρειάζεται ακόμα.

Πότε τελικά είναι η κατάλληλη ηλικία? Εγω γνωρίζω ότι όλα πάνε με βάση τις δυσκολίες του κάθε παιδιου. Ποιά είναι η γνώμη σας, δεν θα βοηθούσε ο παιδοψυχολόγος σε αυτή την ηλικία? 

Σχόλια

Διαχείριση συμπεριφοράς

Εικόνα Ελένη

Αγαπητή Μαρία,

ένας εξειδικευμένος ψυχολόγος είναι σε θέση να αναλάβει την διαχείριση μίας δύσκολης συμπεριφοράς, προσαρμοζόμενος /-η στις ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και ηλικία του εκάστοτε παιδιού. Εάν θεωρείς, ότι το παιδί είναι αναγκαίο να παρακολουθηθεί από κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο θα ήταν σημαντικό, θεωρώ, να το κάνεις. Ούτως ή άλλως δεν είναι μόνο το παιδί αλλά και ο ίδιος ο γονέας που θα πρέπει να λάβει και κάποιες βασικές κατευθύντηριες στο πλαίσιο μίας συμβουλευτικής υποστήριξης. Ελπίζω να σε βοήθησα.

Οι εκρήξεις θυμού είναι συνηθισμένες στον ΥΛΑ

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Μαρία,

Οι εκρήξεις θυμού είναι συνηθισμένες στον υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) καθώς απορρέουν από τη δυσκολία να καταλάβει το κοινωνικά αναμενόμενο, τα υπονοούμενα, τις σκέψεις των άλλων, τη δυσκολία αναγνώρισης συναισθημάτων και τη δυσκολία εξεύρεσης στρατηγικών που να το χαλαρώνουν.

Σκέψου το θυμό σαν τη κορυφή ενός παγόβουνου που φαίνεται και από κάτω να βρίσκονται όλα όσα περιέγραψα παραπάνω.

Δε θεωρώ σωστή την άποψη ότι διεκδικεί καθώς η διεκδίκηση δε συνδέεται με ξεσπάσματα και θυμό. Θα σας συμβούλευα να επικοινωνήσετε με έναν παιδοψυχολόγο ή εξειδικευμένο λογοθεραπευτή στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Μπορώ να συνδράμω;

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του, μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια. Δείτε πώς, παρακάτω.

ANANOESI ®

Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και βάλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας π.χ. 10€, 20€ στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366

Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράσετε γραμματόσημα π.χ. 3€, 5€ κ.ο.κ. από ΕΛΤΑ, βάλτε τα μέσα σε φάκελλο και ταχυδρομήστε τον στη διεύθυνση: NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51.

Καταθέσετε χρήματα. Δεχόμαστε χρηματικές δωρεές μέσω Alpha Bank. Επικοινωνήσετε από τη σελίδα noesi.gr/contact για πληροφορίες, αποδοχή δωρεάς και έκδοση απόδειξης.

Στείλετε χρήματα μέσω κάρτας. Αν χρησιμοποιείτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, internet banking ή PayPal, χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο "Donate" για να κάνετε τη δωρεά του ποσού που θέλετε.

Στηρίξτε το NOESI.gr μέσω PayPal.

Στη σελίδα www.noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.

Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, ώστε να διευκολύνονται ενημέρωση, υποστήριξη και συμβουλευτική, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση, την επαγγελματική κατάρτιση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.

Βρείτε μια "γειτονιά" εδώ.
 

Νέος Οδηγός "Προνόησε"!

Κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση - Υγεία - Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr. Απευθύνεται σε γονείς, φοιτητές, εθελοντές, ιδιώτες επαγγελματίες και στελέχη εταιριών ή οργανισμών. Για να λάβετε ηλεκτρονικό δικό σας αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.