Αυτισμός σε παιδί 3 ετών

Εικόνα Michele Pan

Καλησπέρα. Διαβάζω αρκετό καιρό μηνύματα και απορίες πολλών ανθρώπων. Ήρθε και η σειρά μου λοιπόν. Έχω ένα γιο 3 χρονών και 2 μηνών. Όλα άρχισαν λίγο πριν κλείσει τα 2 η παιδίατρος του μας είπε ότι τον βρίσκει λίγο ανώριμο για την ηλικία του και ότι θα ήθελε να τον δει κάποιος αναπτυξιολογος Μετά από 3 μήνες πήγαμε σε αναπτυξιολογο η οποία μας είπε ότι είναι πίσω στην ομιλία αλλά δεν είναι αυτισμός.

Αυτό φοβόμουν γιατί το έψαξα αρκετά στο internet. Μας σύστησε ένα κέντρο λογοθεραπείας που εχει καλό όνομα στη Θεσσαλονίκη. Τον είδε παιδοψυχιατρος  παιδοψυχολογος και εργοθεραπευτης μας είπαν ότι όντως είναι πίσω στον λόγο και στην αλιδρεπιδραση αλλά δεν είναι σίγουρα αυτισμός. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη του κέντρου και.μας σύστησε λογοθεραπεία 2 φορές την εβδομάδα. Δεν είναι σίγουρα αυτισμός και γενικά όχι κάτι σοβαρό. Το ίδιο είπε και στην παιδίατρο του. Οπότε ηρεμήσαμε. Έκανε το παιδί ένα μήνα λογοθεραπειες μετά ήρθε το lockdown του Μαρτίου. Ξεκίνησε τον Μάιο πάλι όλα καλά μέχρι τον Ιουλιο μέχρι που κατέβηκε η λογοθεραπευτρια με ένα ερωτηματολόγιο λέγοντάς μας ότι πρέπει να το συμπληρώσουμε και να τον ξανά δεί παιδοψυχιατρος.

Όλο αυτό γιατί πέρασαν 6 μήνες. Στην ουσία όμως το παιδί έκανε 3 μήνες μόνο λογοθεραπείες. Ο παιδοψυχιατρος άλλος από την πρώτη μας έκανε ερωτήσεις που αφορούσαν τον αυτισμό και μαζί με τον ιδιοκτήτη του κέντρου προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το παιδί έχει αναπτυξιακή διαταραχή και χρειάζεται και εργοθεραπείες που σήμαινε αλλά 240 ευρώ τον μήνα και όταν του είπαμε ότι στην αρχή μας είπε αλλά μας έβγαλε τρελούς. Η παιδίατρος δεν το συζητώ έγινε έξαλλη. Συνέχισε το παιδί λογοθεραπείες τον Ιούλιο και για 6 ακόμα συνεδρίες τον Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ εγώ ξανά πήγα στην αναπτυξιολογο για να πάρω γνωμάτευση για τον ΕΟΠΥΥ και για να τον ξανά δεί. Η οποία μου είπε ότι δεν είναι αυτισμός σε καμία περίπτωση γιατί το παιδί πλέον μιλάει αλληλεπιδρά και έχει βλεμματικη επαφή και ότι αυτισμός σημαίνει εαυτός άρα τα άτομα με αυτισμό απομονώνεται ενώ ο μικρός μου όχι και είδε σημαντική βελτίωση όπως και όλοι μας. Μου είπε ότι όποιος σας είπε κάτι τέτοιο αυτός έχει αυτισμό. 

Ενημερώσαμετην λογοθεραπευτρια και την γραμματεία ότι θα σταματήσουμε τέλη του μήνα. Με πήρε ο ιδιοκτήτης του κέντρου το βράδυ να με πείσει ότι το παιδί έχει αυτισμό. Περιττό να σας πω τι ακολούθησε. Δυστυχώς μετά από 3 μέρες έχασα την μητέρα μου ξαφνικά. Η ψυχολογία χάλια δεν ήξερα γιατί από τα 2 έπρεπε να κλάψω. Πήγαμε σε άλλο κέντρο αρχές Οκτωβρίου και συνεχίζουμε με λογοθεραπείες ο μικρός ξετρελαμενος πάει με μεγάλη χαρά. Έχει μεγάλη βελτίωση. Η υπεύθυνη του κέντρου και ειδική παιδαγωγός μου είπε ότι θεωρεί ότι δεν είναι αυτισμός απλά θέλει να περάσει λίγος καιρός πριν μας πει κάτι για σίγουρα.

Το παιδί μιλάει απλά δεν κάνει κανονική συζήτηση. Απαντάει σε ερωτήσεις του τύπου πως σε λένε τι είναι αυτό που είναι το τάδε ξερει τα χρώματα τα σχήματα τα μέρη του σώματος τα ζώα και τους ήχους τους τα γράμματα ξέρει τραγούδια στα ελληνικά και στα αγγλικά. Χαμογελάει συνέχεια είναι χαρούμενος τρφερος και του αρέσουν οι αγκαλιές και τα φιλιά. Τρώει κανονικά δεν έχει πρόβλημα με το μπάνιο το κούρεμα κτλ. Δείχνει με το δάχτυλο χαιρετά ότι θέλει το ζητάει κανονικά. Παίζει με φαντασία και μας ζητάει να παίξουμε παρέα. Χαίρετε απίστευτα όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι.

Αυτό που με απασχολεί είναι ότι παίζει πιο καλά με μεγάλους παρά με παιδιά παρουσιάζει ηχολαλια αλλά μας είπαν ότι πιθανόν υπάρχει επειδή έμεινε πίσω στο λόγω. Επίσης του αρέσουν οι ανεμιστήρες και τα ρολόγια. Έχω μπερδευτεί πάρα πολύ αλλά πιστεύω ότι δεν είναι αυτισμός. Επίσης κάτι σημαντικό έχει κάνει 2 χειρουργεία όταν ήταν 8 και 23 μηνών. Μίλησα με παιδοαναισθησιολογο και μου είπε ότι η νάρκωση σε παιδιά κάτω των 4 ετών επηρεάζει την ανάπτυξη του και κυρίως την ομιλία. Τον άλλο μήνα θα πάμε σε παιδοψυχολογο.

Μπορεί κάποιος να μου πει την γνώμη του;

Ξεχασα να αναφέρω ότι εκτελεί εντολές και όταν πηγαίνουμε παιδική χαρά παίζει καλά όταν υπάρχουν παιδιά ενώ όταν είμαστε μόνη μας θεία να φύγουμε. Φοράει ακόμα πάνα και δεν έχει κόψει την πιπίλα. Κάποιες φορές όταν είναι ξυπόλυτος περπατάει στις μύτες. Γυρνάει όταν τον φωνάζουμε με το ονομα του. Του αρέσει το κρυφτό και από μωρό το κούκου τσα. Μας ταιζει στο στόμα επίσης χρησιμοποιεί κουτάλι βουρτσίζει τα δόντια του πλένει τα χέρια του και χτενίζει τα μαλλιά του.

Σχόλια

Elra Ras ο μικρός σας θα πάει φέτος προνηπιο;

Εικόνα Michele Pan

Elra Ras ο μικρός σας θα πάει φέτος προνηπιο; δηλαδή τα 4 δεν τα έχει κλείσει ακόμα; ποιος σας είπε να μην πάει προνηπιο αλλά να συνεχίσει στον παιδικό;επίσης η διάγνωση πως έγινε; ποια στοιχεία είδαν; κάνει λογοθεραπείες; το ότι προσθέτει κάθε μέρα λεξουλες θεωρώ ότι είναι πολύ καλό σημάδι. Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά διαβάζοντας αυτά που γράφεται για συμβολικό παιχνίδι  φαντασία και βλεμματική επαφή που είναι πάρα πολλά θετικά στοιχεία μπερδεύομαι λιγάκι. Όλη μέρα σκέφτομαι τις υπέρ διαγνώσεις. Φυσικά δεν είμαι αυτή που θα κρίνω αν ένα παιδί είναι στο φάσμα ή όχι αλλά δεν ξέρω τι συμβαίνει πλέον γιατί όλα τα παιδιά πρέπει να είναι ίδια; γιατί τα βάζουμε σε καλούπι; υποτίθεται ότι κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς. Ο Μιχάλης μου για παράδειγμα έχει κάποιες δυσκολίες ακόμα στο θέμα συζήτησης και στη συγκέντρωση αλλά είναι πολύ μπροστά σε άλλους τομείς π.χ. στο να εκφράζει τα συναισθήματα του να μιμείται, να προσποιείται ότι είναι καποιος άλλος παίζει πολύ ώριμα όχι απαραίτητα με παιχνιδια, δεν έχει ξεσπάσματα δεν χτύπησε πότε άλλο παιδάκι δεν φωνάζει είναι ευγενικός και ήρεμος πάρα πολύ συνεργάσιμος χαμογελαστός. Προτιμά να παίζει με τους ενήλικες πάρα με τα παιδιά αλλά γιατί πρέπει να είναι απαραίτητα κακό αυτό; κάποιες φορές βλεπω και το συζήτησα και με την αδερφή μου ότι τόσο όμορφα και ώριμα που παίζει κάποια παιχνίδια  δεν θα μπορούσε να παίξει με παιδιά της ηλικίας του. η παιδίατρος του μου λεει ότι είναι υπέροχος και να μην αγχώνομαι πλέον και ότι μια μέρα θα μας κάνει πολύ περήφανους. Να σας πω επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που μου έχουν πει πόσο  υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχει και ότι αυτό δείνει εξυπνάδα και ευαισθησία. Ευτυχώς που μιλάμε μεταξύ μας μανουλες με τις ίδιες ανησυχίες 

like4

Κι εγώ έχω τις ίδιες ανησυχίες (ποιος ορίζει το "φυσιολογικό')

Εικόνα DaphneV

Καλησπέρα σε όλες. Κι εγώ έχω τις ίδιες ανησυχίες (ποιος ακριβώς ορίζει το "φυσιολογικό'' ας πούμε και γιατί τόση ταμπέλα πλέον) και κυρίως έχω απύθμενο άγχος. Ο μικρός μου μόλις έκλεισε τα 3, δεν μιλάει, τον έχω πάει σε παιδονευρολόγο, αναπτυξιολόγο, παιδοψυχίατρο, ένα σωρό λογοθεραπευτές για αξιολογήσεις. Ακούω για ανωριμότητα κυρίως καθώς είναι προωράκι κι έμεινε πολύ στην ΜΕΝΝ. Φυσικά σκέφτομαι τον αυτισμό, είναι το μόνο που σκέφτομαι μπορώ να πω. Είναι ζωηρός, χαμογελαστός, πονηρός. Κάνει πράγματα στον χρόνο του από ό,τι βλεπω, πιο αργά από άλλα παιδάκια αλλά τα κατακτά μόνος του όχι όμως τον λόγο που δεν κάνει καμία προσπάθεια. Κάνει λόγο-έργο εδώ και περίπου 6 μήνες, δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη και ψάχνω αλλού. Εκεί που πάει κάνει τα ίδια και τα ίδια και τίποτα άλλο. Παίζει, δεν νομίζω με νόημα. Michele είχες αναφέρει ένα κέντρο Χαριλάου πριν χρόνια, εκεί ήμουν χτες αν είναι αυτό. Δεν ξέρω πλέον που να απευθυνθώ και ποιος θα βοηθήσει ουσιαστικά το παιδί μου και δεν θέλω να χάνω χρόνο σε θεραπευτές που ακυρώνουν τους γιατρούς που έχω πάει, ναι, αυτό ζω εκεί.

Καμία πρόταση για Θεσσαλονίκη;

like1

Ταυτιζομαι!

Εικόνα Μαριλία

Ολα οσα γραφετε περιγραφουν επακριβως οσα νιωθω! Θα ηθελα να μαθω ποια ειναι αυτα τα κριτήρια που κατατάσσουν ενα παιδι αυτιστικο! Μα το Θεο δεν εχω καταλαβει!Υποθετω ολα τα ντροπαλα και διστακτικα παιδια εχουν αυτισμο! Διαβαζοντας για τα παιδια σας πιο πανω με ολα αυτα που περιγραφετε δεν θα σκεφτομουν ποτε τον αυτισμο. Εγω για την μικρη μου πηρα αξιολόγηση απο το Αγλαΐα Κυριακου. Δεν ειδαν στοιχεια αυτισμου αλλα ηταν μολις 14 μηνων και αν δεν ειναι κατι κραυγαλέο υποθέτω δεν μπορουν να το διακρινουν. Αν ειστε καχύποπτοι για τους ιδιωτες μηπως μια αξιολόγηση απο δημοσιο φορεα που δεν εχουν κατι να κερδισουν ειναι καλύτερη; Θεωρητικα εχουν και μεγαλη εμπειρια!

Εγω εχω ενα ραντεβου για αξιολογηση με την κα Γκόλτσιου τον ερχομενο Σεπτέμβριο με την ελπιδα να μου φυγουν ο,τι αμφιβολιες μπορει να εχω. Εχετε καμια εμπειρια με την συγκεκριμένη; Ελπιζω να μην βγαζει και αυτή ολα τα παιδια αυτιστικα..

like4

Να σου πω ποιο Κέντρο ήταν αυτό στη Χαριλάου

Εικόνα Michele Pan

DaphneV αν θέλεις στείλε μου στο mail μου για να σου πω ποιο Κέντρο ήταν αυτό στη Χαριλάου και σε ποιο έχουμε σκοπό να πάμε από Σεπτέμβρη. Για να μην γράφουμε ονόματα δημόσια. Τους ειδικούς δεν ξέρω γιατί τους ακυρώνουν και μάλιστα ειδικότητες που δεν μπορούν να κάνουν διάγνωση. Είμαι σε μια κατάσταση απελπιστική εκεί που είχαμε προχωρήσει και μπήκαμε σε μια σειρά φτου και από την αρχή σε νέο κέντρο. Πραγματικά με έκανε τόσο χάλια η ιδιοκτήτρια του κέντρου που πηγαίναμε τα 2 τελευταία χρόνια. Φανταστείτε να σας λένε βγάλτε από το μυαλό σας τον αυτισμό γιατί το παιδι έχει τρομερή εξελίξη και ότι υπάρχει περίπτωση να τελειώσουμε με τη λογοθεραπεία το καλοκαίρι αφού όμως πρώτα κάνουμε επαναξιολόγηση και μιλήσουμε και με το νηπιαγωγείο του μικρού για να δούμε πώς πήγε εκεί και τι θα μας πει η δασκάλα του. Εκτός αυτού η συγκεκριμένη δεν κάνει εργοθεραπείες στο κέντρο της αν και αναφέρει ότι κάνει. Η λογοθεραπευτρια του του έκανε τον πρώτο χρόνο μαζί με λόγο και την χρονιά που μας πέρασε όλο μας έλεγε ότι βρήκε εργοθεραπευτρια και ότι θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και τελικά ποτέ δεν έγινε. Φυσικά δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε γιατί όταν ρωτούσα ποτε ξεκινάει η εργοθεραπεία η λογοθεραπευτρια του μου έλεγε μιλήστε με την υπεύθυνη αλλά η υπεύθυνη ήταν πάντα απασχολημένη. Συνέχεια μου τα γυρνούσε μια μου έλεγε είναι οριακός αυτισμός αλλά εγώ δεν μπορώ να κάνω διάγνωση λόγω ειδικότητας πηγαίνετε και σε μια ψυχολόγο, η ψυχολόγος μας είπε δεν είναι αυτισμός το παιδί επικοινωνεί (δουλεύει σε δομή με παιδιά που είναι στο φασμα οπότε έχει εμπειρία),ηαναπτυξιολογος το ίδιο μας είπε. φυσικά τις ακύρωσε και τις δύο, τον χειμώνα μου είπε αυτό που έγραψα παραπάνω και τον Μάιο που ζήτησα να βρεθούμε για να δούμε τι χρειάζεται το παιδί και αν θα συνεχίσουμε η απάντηση της ήταν φυσικά και όχι σε ομαδουλα αλλά ατομικά (Σε ένα παιδί που θέλουμε να μάθει να παίζει ομαδικα) και φυσικά μου μίλησε πάλι για αυτισμό και ότι πρέπει να πάμε σε παιδοψυχιατρο.Τρελαθηκα έπεσα στα πατώματα με τρέλανε πραγματικά. Της εστειλα ένα mail γιατί εγώ κολλάω καιδεν μπορώ να τα πω κατάμουτρα αλλά είχα πάθει και ένα σοκ, της τα είπα λίγο σταρατα και ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι και δεν απάντησε ποτέ έβαλε την γραμματέα να μας πάρει τηλέφωνο για να κλείσουμε ραντεβού να μιλήσουμε για μια συγκεκριμένη μέρα που ήταν η γιορτή του Μιχάλη στο σχολείο και αφού δεν μπορέσαμε δεν προσπάθησε καν να ξανά κλείσουμε άλλο ραντεβού. Η λογοθεραπευτρια του μικρού σταματάει γιατί θα φύγει από Θεσσαλονίκη και αυτό το μάθαμε τυχαία, οπότε αν είχαμε ένα λόγο να μείνουμε παει και αυτός. Εργοθεραπευτες υποτίθεται θα έβαζε από του χρόνου αλλά δεν ήταν σίγουρη γιατί πιστεύει ότι δεν προσφέρουν και πολλά. Δηλαδή μας λέει ότι ένα παιδί που είναι κατά τη γνώμη της στο φάσμα δεν χρειάζεται εργοθεραπείες γιατί έτσι βολεύεται αυτή. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω καταγγελία για ψυχική οδύνη. έχω φτάσει σε αυτό το σημείο. πείτε μου εσείς πως σας ακούγονται όλα αυτά. συγνώμη για το μεγάλο κείμενο 

like2

Έχω πάει και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Εικόνα Michele Pan

Μαριλια έχω πάει και στο Ιπποκράτειο θεσσαλονικης στη παιδοψυχιατρικη και μου είπαν ότι μάλλον είναι ανωριμότητα λόγου ήθελαν όμως επαναξιολόγηση όμως μετά ήρθε ο covid και δεχόντουσαν μόνο επείγοντα περιστατικά. Θα πάρω τηλέφωνο μάλλον να δω αν μπορούμε να πάμε τώρα το καλοκαίρι γιατί χρειάζομαι και γνωμάτευση για να συνεχίσουμε λόγο έργο. Εννοείται ότι ακύρωσαν και αυτή την αξιολόγηση. Δυστυχώς έτσι λειτουργούν όλοι κάνουν μια αξιολόγηση στα παιδιά για να δουν πάνω σε τι πρέπει να δουλέψουν και λένε τα ίδια σε όλους τους γονείς ( θα κάνουμε λόγο και έργο γιατί έχει κάποια στοιχεία αυτισμού και θα ξανά γίνει αξιολόγηση σε 6 μήνες) και πάντα σου λένε να πας και σε άλλο ειδικό και φυσικά σαν γονιός ανησυχείς και τρέχεις να μάθεις τι έχει το παιδί σου και απογοήτευσε από όλους.

like7

Μια αλλη ιδεα

Εικόνα Μαριλία

Πιστευω οτι ειναι καλο να τον δουν παλι εκει! Τοσα παιδια αξιολογουν καθε μερα! Εναλλακτικα ενα κεντρο στο οποιο θα υπηρχε μία ομαδα ειδικών που θα εβλεπε το παιδι να ηταν επισης καλη ιδεα! Π.χ αναπτυξιολογος, παιδοψυχιατρος, εργο/λογοθεραπευτης κ εφοσον ολοκληρωναν την αξιολογηση να εβγαινε ενα ενιαίο πορισμα! Δεν ξερω αν υπαρχει αυτό που λέω αλλα αν υπηρχε κ ηταν αξιοπιστοι επαγγελματιες θα ηταν καλη λυση. Στην Αθηνα πιστευω οτι υπαρχει για Θεσσαλονίκη ομως δεν ξερω.

like3

Πορεία μας..

Εικόνα Φένια

Εμείς γιναμε 3,5 χρόνων πλέον.. οι διάφορες που έχει ο μικρος σχετικά με Την πρώτη αναρτήση είναι ότι ακολουθεί πολλές εντολες πλέον κ Πιο συνθέτες! Καταλαβαίνει για να μη πω τα παντα θα πω σχεδόν τα παντα.. ενώ αδιαφορούσε για παιδάκια πλέον τα θέλει κ

προσπαθει να τα πλησιάσει, τα ακολουθεί.. βλεμματικη σχεδόν τέλεια κ εκεί.. μας δείχνει ότι τον ενδιαφέρει. Κ αν δεν δινεις σημασία σου γυρνάει το κεφάλι να δεις. Έχει γίνει πολύ πιο επικοινωνιακος. Αρχιζει κ προσθέτει λεξουλεσ.απλά εδώ κ τρεις εβδομάδες φωνάζει. Δηλαδή προσπαθεί να επικοινωνήσει κ φωνάζει. Το εχει δει κ σαν παιχνίδι λίγο αλλά δεν ξερω πως να το διαχειριστω. Μου λένε πως πρέπει να τον αφήνω για να μάθει να εκφράζεται κ να έρθει ο λόγος όμως για κάποιον άσχετο είναι ενοχλητικό κ στεναχωριέμαι.. επίσης μαμα μπαμπά δε λέει.. μας λεει εσυ ειδικά αμα του λέμε να κάνει κάτι που δεν θέλει να το κάνουμε εμείς..

like6

Την βλεμματική επαφή πως την απέκτησε;

Εικόνα Michele Pan

Φένια μου χαίρομαι ιδιαίτερα με την εξέλιξη του μικρού σου!!! Την βλεμματική επαφή πως την απέκτησε; μήπως άρχισε να συγκεντρώνεται περισσότερο; Αν προσπαθεί να επικοινωνήσει με αυτό το τρόπο (φωνές) και εγώ θα έλεγα κατά τη δική μου πάντα ταπεινή άποψη να μην τον κόψεις. Έυχομαι ολόψυχα να έχει μια συνεχή και καλή πορεία το παιδάκι σου!!!

like2

Να σας πω και εγώ τα νέα μας (το παιδί εξελίσσεται)

Εικόνα Michele Pan

Να σας πω και εγώ τα νέα μας. Το παιδί εξελίσσεται συνέχεια. Πηγαίνει στα ΚΔΑΠ και έκανε κανα δυο φίλους. Από εκεί μου είπαν ότι και στο σχολείο περίπου δηλαδή ότι δυσκολεύεται να καθίσει στη καρέκλα να ζωγραφίσει να παίξει με πλαστελίνες και να συγκεντρωθεί σε αυτό που κάνει, η προσοχή του διασπάται από εξωτερικά ερεθίσματα, προτιμά δράσεις με κίνηση. Όμως τους ακούει κάνει ότι του λένε και δεν προκαλεί προβλήματα. Πήγαμε στην αναπτυξιολογο την Παρασκευή ( σε αυτή που πηγαίνουμε πάντα) τον είδε αρκετή ώρα και μίλησε μαζί μου. Για ακόμα μια φορά μας διαβεβαίωσε ότι δεν ειναι αυτισμός και ήταν απόλυτη, έχει καλή επικοινωνία μου είπε με συναισθηματική αλληλεπίδραση εκφράζει τέλεια τα συναισθήματα του και κατανοεί των αλλων απλώς έχει φοβερή διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα και δεν μπορεί με τίποτα να συγκεντρωθεί και γι'αυτό καμιά φορά δείχνει σαν να είναι στο κόσμο του. Υπάρχει φυσικά και ανωριμοτητα λόγου αλλά και σε άλλους τομείς όπως η λεπτή κινητικότητα. Γενικά η συμπεριφορά του είναι μικρότερου παιδιού π.χ. ο τρόπος που παίζει. Και κάποια αισθητηριακά (περισσότερο αναζητά αισθητηριακά ερεθίσματα όπως φώτα κίνηση ήχους). Νοημοσύνη, γνωστικό κομμάτι φυσιολογικά. Είναι κληρονομικό μας είπε αλλά και σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται οι αλλοιώσεις κατά τον τοκετό (υποξία) Φυσικά είναι κάτι που χρειάζεται δουλειά και κυρίως εργοθεραπείες. Πήραμε γνωμάτευση για ΔΕΠΥ και ανωριμότητα λόγου.

like1

Όποτε ηρέμησε και απόλαυσε το παιδί σου!

Εικόνα Φένια

Όποτε ηρέμησε κ απόλαυσε το παιδί σου!! Και ας ειναι ανωριμος. Ε και;;; Και να ξέρεις πως τα δεπάκια είναι πανέξυπνα!! Αν κ μπορείς να έχουν λίγες παραπάνω εκρήξεις θυμού.. για φαγητό κάθεται να φάει στο τραπεζι; Εννοώ θέλει πχ παιδικά για να κάτσει; Και γενικά σε δραστηριότητες κάθεται ή έξω στη παιδική χαρά; Ο μικρός μου  είμαι σίγουρη πως έχει ΔΕΠΥ. Βασικά αυτό πιστεύω πως έχει, όπως και ο άντρας μου, αλλά η αναπτυξιολόγος λόγω έλλειψης λόγου μας λέει για άτυπο αυτισμό.. 

like3

Στη ΔΕΠΥ εμφανίζεται καθυστέρηση ομιλίας

Εικόνα Michele Pan

Και στη ΔΕΠΥ εμφανίζεται καθυστέρηση ομιλίας. Όχι δεν κάθεται εύκολα στο τραπέζι για φαγητό στο πόδι τρώει ή αλλιώς με παιδικά. Γενικά βαριέται πάρα πολύ εύκολα.

like5

Και εμάς την ίδια διάγνωση μας έδωσαν

Εικόνα Apostolia Mastorakou

Καλησπέρα Φένια να χαίρεσαι το παιδάκι σου, και εμάς την ίδια διάγνωση μας έδωσαν. Ο γιος μου θα γίνει 3 ετών τον Σεπτέμβρη.

like1

Λίγα πράγματα για την εξέλιξη του παιδιού

Εικόνα Michele Pan

Γεια σας και πάλι. Ήθελα να γράψω λίγα πράγματα για την εξέλιξη του παιδιού . Καταρχήν ξεκίνησε πριν 3 εβδομάδες λογοθεραπεία 2 φορές την εβδομάδα και εργοθεραπεία μια φορά, την μια φορά μάλιστα θα γίνει ομαδική συνέδρια με ένα άλλο παιδάκι που τυχαίνει να είναι συμμαθητής του (υπέροχο ε;;;) πηγαίνει με μεγάλη χαρά και προσαρμόστηκε αμέσως. Αυτό που μου είπαν όταν έγινε αξιολόγηση είναι ότι δεν παίρνει πρωτοβουλίες για αλληλεπίδραση δηλαδή ενώ όταν τον πλησιάζεις και του μιλάς και του ζητάς να παίξει μαζί σου αλληλεπιδρά κανονικά απλώς δεν είναι αυτός που θα ξεκινήσει πρώτος, τους είπα φυσικά ότι αυτό συμβαίνει μόνο με αγνώστους ανθρώπους και το κατάλαβαν τώρα που άρχισε να τους μαθαίνει και να τους γνωρίζει. Επίσης μου είπαν ότι έχει αισθητηριακά στο ιδιοδεκτικο και αιθουσικο σύστημα γι'αυτό θα κάνει μια εργοθεραπείες. Αυτό που με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενη είναι ότι βρίσκουν το iq πάνω από το μέσω όρο. Από το σχολείο επίσης μου λένε τα καλύτερα ότι έχει προσαρμοστεί πλήρως πλέον ( στην αρχή έκλαιγε) κάθεται στη καρέκλα του και κάνεις όλες τις εργασίες κόβει με ψαλίδι κολλάει ζωγραφίζει και γράφει. Αρχίζει σιγά σιγά να παίζει μαζί με τα παιδιά όχι απλώς δίπλα τους και μου σχολίασαν και αυτοί για το iq του και το ποσο εξυπνος είναι. Διαβάζει λέξεις στα ελληνικά και στα αγγλικά και γράφει χωρίς να του πει κάποιος πως γράφεται μια λέξη και άλλα πολλά.  Δεν προκαλεί προβλήματα και έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων, η δασκάλα των αγγλικών του μου πρότεινε να πάμε να μετρήσουν το iq του . Εντάξει χάρηκα πολύ με αυτό που άκουσα αλλά το θεώρησα υπερβολή. Άρχισε να ξεπερνάει και πολλές φοβίες που είχε όπως π.χ.  τα λούτρινα αρκουδάκια μιλάει πολύ πιο αυθόρμητα και γενικότερα έγινε ακόμα πιο επικοινωνιακός, ακόμα και με τους ξένους. Μου λέει και κάτι όμορφες κουβέντες που πραγματικά λιώνω. όταν τον μαλώνω καμιά φορά μου λέει μου θύμησες; έλα μην μου θυμώνεις είσαι χαρούμενη τώρα; και άλλα τέτοια ωραία. Εύχομαι να συνεχίσει έτσι.  Περιμένω και δικά σας νέα 

like3

Διαβάζω τις ιστορίες σας στο φόρουμ και παίρνω κουράγιο

Εικόνα Ellen

Διαβάζω τις ιστορίες σας στο φόρουμ και παίρνω κουράγιο…έχω έναν γιο 3 ετών και 3 μηνών. Πριν 3 μήνες πήραμε και εμείς μια αξιολόγηση για άτυπο αυτισμό. Στην ουσία πήγαμε σε αναπτυξιολογο για την ομιλία του μικρού που είχε μείνει στάσιμη και φύγαμε με εγκεφαλικό.. ξεκινήσαμε θεραπείες στις οποίες ανταποκρίνεται πολύ καλά έχουμε αρχίσει να λέμε λέξεις.. να σημειώσω ότι μετά από ακουογραμμα μάθαμε ότι ο μικρός δεν άκουγε λόγο υγρού στα αυτιά το οποίο και φτιάξαμε με αγωγή. Παει παιδικό σταθμό 4 ώρες το πρωί και του αρέσει. Συμμετέχει στις εργασίες, κάθεται παρεούλα,αγκαλιάζει την δασκάλα και τους συμμαθητές του,κρατάει χεράκι χεράκι με τα παιδακια αλλά στην αυλή δεν ξέρει ακόμα πως να παίξει με τα παιδιά.. Η δασκάλα μου ειπε οτι τον τραβάει στην παρέα και δεν τον αφήνει να απομονώνεται. Σε μια επίσκεψη σε έναν παιδοψυχίατρο που κάναμε για να μας δώσει μια 2η γνώμη μας είπε ότι στο φάσμα τον εντάσσει η έλλειψη ομιλίας( η οποία μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρη απ το υγρό) και το φτωχό του παιχνίδι. Απ το φάσμα τον βγάζει το γεγονός ότι ζητάει την επικοινωνία και έχει ανάγκη για αλληλεπίδραση. Στερεοτυπει ελάχιστα. Αναπτυξιακά κρίθηκε ένα χρόνο πίσω, νοητικά είμαστε οκ. Όπως και εσείς έτσι και εγω έχασα τον ύπνο μου. Νιώθω απελπισία και δεν ξέρω πως να βρω την δύναμη να βοηθήσω το παιδί μου.. Οποία συμβουλή ευπρόσδεκτη.

like4

Φένια - Michele - Βloublou τις συμβουλές σας

Εικόνα Ellen

Οι οποίες συμβουλές για το κόψιμο της πάνας θα μου ήταν σωτηρίες! Λέω να κάνω προσπάθεια τώρα τις γιορτές που θα έχουμε χρόνο.

like3

Μην απελπίζεσαι από τη στιγμή που έχει όρεξη για επικοινωνία

Εικόνα Michele Pan

Γεια σου Ellen. Μην απελπίζεσε από τη στιγμή που το παιδί έχει όρεξη για επικοινωνία και αλληλεπίδραση όλα καλά!!! είναι το βασικότερο από όλα. Η ομιλία δουλεύεται άλλωστε πολλά παιδιά αργούν να μιλήσουν και στη δική σας περίπτωση υπάρχει και το υγρό στα αυτιά που το δικαιολογεί. Σας το λέω εγώ που τόσα χρόνια έχω ακούσει πολλά και τελικά το παιδί τα πηγαίνει εξαιρετικά. Όσο για την πάνα καταρχήν πρέπει να είστε σίγουρη ότι το παιδί είναι έτοιμο αν πχ. κρατάει την πάνα του στεγνή κατά τη νύχτα. επίσης καλύτερα να γίνει καλοκαίρι που θα έχετε μαζέψει χαλιά και θα στεγνώνουν πιο γρήγορα τα εσώρουχα και τα ρούχα. Βοηθάει πολύ να μείνει το παιδί χωρίς πάνα ή εσώρουχο ώστε να βλέπει από που φεύγουν τα τσισα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιο γιο να τον βάζετε να κάθεται να πίνει υγρά και να τον αφήνετε εκεί μέχρι να κάνει τσισα , εγώ του διάβαζα παραμύθια όσο καθόταν και όταν τελείωνε του έδειχναν ότι έκανε τσισα και του έλεγα μπράβο τα κατάφερες!!! Άλλη ιδέα είναι να διαβάσετε παραμύθια για το κόψιμο της πανας εγώ του διάβαζα το ο Φοίβος και το πράσινο γιο γιο. Και κάτι τελευταίο αλλά βασικό να του θυμίζετε κάθε μισή ώρα να κάθεται για τσισα . Συνήθως ξεκινούν με τα τσισα και μετά τα καταφέρνουν με τα κακα. Ελπίζω να βοήθησα!!

like3

Σε ευχαριστώ Michele!

Εικόνα Ellen

Η αλήθεια είναι ότι με αγχώνει πολύ το κομμάτι αυτό.. Η περίοδος μετά την διάγνωση είναι δύσκολη για μένα, ενώ βλέπω την ανάπτυξη του μικρού είναι σαν να έχει πέσει μια κουρτίνα στα μάτια μου και τα βλέπω όλα μαύρα.. σαν να έχασα την πίστη μου στο παιδί.. Παρόλα αυτά βλέπουμε εξέλιξη και στο παιχνίδι του και στη συμπεριφορά. 
Να τονίσω δε για όσες-όσους μας διαβάζουν ότι η κληρονομικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.. εμένα ο άντρας μου βλέπει πολλά κοινά στοιχεία με τον μικρό στην ηλικία του. Μόνο που πριν 30 χρόνια δεν υπήρχε αυτή η μάστιγα των αναπτυξιολογων που με μια διάγνωση τους σε στέλνουν κανονικά χωρίς εξηγήσεις.. εμένα μου πέταξαν ένα χαρτί και μου είπαν ραντεβού σε 6 μήνες.. ναι είναι 3 και δεν μιλάει με 4 λέξεις ανά πρόταση αλλά με 2. Μπορεί ακόμα να μην παίζει με παιδιά αλλά παει δίπλα τους και τα μιμείται. Είναι γελαστός κι μας κοιτάει στα μάτια περιμένοντας επιβεβαίωση. Στους παιδότοπους και στις κούνιες δεν ξεχωρίζει από τα αλλά παιδακια παίζει κανονικά με όλα. Δεν ζωγραφίζει ακόμα αλλά δειλά δειλά προσπαθεί και μένει μέσα στο πλαίσιο. Χορεύει καταπληκτικά και ξέρει πολλές χορογραφίες.. χαιρετάει όλο τον κόσμο. Πως μπορούν να ανοίγουν ένα τσουβάλι και να τα ρίχνουν όλα μέσα; Ζούμε σε έναν κόσμο που λίγο διαφορετικός να είσαι σε στοχοποιούν..

like2

Για την Φενια

Εικόνα Ellen

Φενια δεν ξέρω πως να σου στείλω προσωπικό μήνυμα, αν θες πες μου πως είναι ο μικρός σου. Διάβασα την ιστορία σας και βρίσκω πολλά κοινά..

like1

Ανωριμότητα - Πιθανή ΔΕΠΥ κ Υπερκινητικότητα - Αυτισμός

Εικόνα Μάρθα

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα την βοήθεια σας. Έχω τον μικρό μου ο οποίος ξεκίνησε στα 2,5 πρώιμη παρέμβαση γιατί έλεγε λίγες λέξεις και είχε ξεσπάσματα θυμού. Έπειτα από επίσκεψη σε αναπτυξιολόγο της Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι πολύ γνωστός μας είπε ότι έχει κάποια στοιχεία ΔΕΠΥ και υπερκινητικότητας αλλά είναι πολύ νωρίς για κάποια διάγνωση. Επειδή υπήρχε καθυστέρηση στην ομιλία μας πρότεινε πρώιμη παρέμβαση για λογοθεραπεία κυρίως για να τον μπουστάρουμε διότι δεν πήγαινε παιδικό. Ξεκινήσαμε λόγοθεραπεία στα 2,5 λοιπόν και πήγε και 2 μήνες παιδικό. Έγινε 3 το καλοκαίρι που ένα μήνα πριν τα κλείσει ξεκινήσε να μιλάει. Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε και παιδικό ξανά. Η εξέλιξη του είναι πολύ καλή. Μιλάει πολύ καλά με πλούσιο λεξιλόγιο αλλά δεν έχει καθαρίσει ακόμα η γλώσσα του (ειδικότερα αν είναι κουρασμένος). Είναι 3,5 τώρα. Ζορίστηκε στον παιδικό και δάγκωσε και δύο παιδάκια και είχε εκρήξεις θυμού. Τώρα έχει καταφέρει να ηρεμεί και πάει πολύ καλά, σπάνια έχει εκρήξεις έντονες. Λόγοθεραπεία εργοθεραπεία συνεχίζουμε κανονικά. Παίζει πολύ ωραία με τα άλλα παιδιά και μοιράζεται. Έχω το εξής θέμα όμως που με έχει αγχώσει πάρα πολύ με αποτέλεσμα να είμαι με κρίσεις άγχους και θέλω τις συμβουλές σας. Δεν του αρέσει πολύ στο παιδικό και παρόλο που πλεόν δεν δαγκώνει έχει τα ξεσπάσματα του, δηλαδή μπορεί να πέσει κάτω κ να κλαίει. Τα χριστούγεννά δεν πήγε για 3 εβδομάδες και ούτε και εγώ στην εργασία μου καθώς είχαμε αρρωστήσει και θα έλειπε και η νταντά μας για 2 εβδομάδες. Ήμασταν δηλαδή 3 εβδομάδες αγκαλίτσα. Με το που ξεκίνησαν τα σχολεία ζορίστηκε πολύ τις 3 πρώτες μέρες και ξεκίνησε να έχει κάποιες "περίεργες" συμπεριφορές. Η πρώτη ήταν το χέρι στο στόμα που το ξεκίνησε πριν κλείσουν τα σχολεία, όπως και η βαφτισιμιά μου που πάνε μαζί. Είπαμε θα το είδανε από κάποιο άλλο παιδάκι. Έπειτα ξεκίνησε μέσα στις γιορτές να σηκώνεται να τρέχει μέσα στο σπίτι για 2 λεπτά και μετά καθόταν και όλα οκ. Αν τον ρωτούσες γιατί έτρεχες δεν σου απαντούσε στην συγκεκριμένη ερώτηση. Και αυτό που με έχει φοβήσει πάρα πολύ είναι ότι τις τελευταίες μέρες άρχισε να κάνει κάποιες στεροτυπικές κινήσεις με τα χέρια και να "χάνεται" για δευτερόλεπτα. Με το που του λες ηρέμησε ή επιμείνεις λίγο πιο έντονα αλληλεπιδρά κατευθείαν. Σαν να ξεκολλάει. Παρόλο που δεν έχει καθαρίσει ο λόγος του, επικοινωνούμε μια χαρά και εκτελεί όλες τις εντολές. Παίζει, χαίρεται, μιλάει στο βαθμό που έχει καταφέρει. Δεν εκφράζει όμως καθόλου συναισθήματα. Πήγαμε σε αναπτυξιολόγο πριν λίγες μέρες και μας είπε δεν βλέπει κάτι σε φάσμα. Συγκεκριμένα είπε "Ανωριμότητα - να βάλουμε οριοθέτηση χωρίς τιμωρία απλά με αυστηρό τόνο (δεν έχουμε βάλει όρια σε αρκετά πράγματα η αλήθεια είναι) - Συμπεριφορικό πρόβλημα και συγκέντρωση - Ασταθής βλεμματική επαφή αλλά αλληλεπιδρά όμορφα και σωστά. Να συνεχίσουμε λόγο-έργο εφόσον έχουμε δει πολύ μεγάλη διαφορά και θα μας ξαναδεί σε 4 μήνες. Έπειτα την Δευτέρα που ήταν πάλι να πάει σχολείο το έκανε πάλι έντονα (τις κινήσεις με τα χέρια και σαν να χάνεται) και τον πήγα και στον δικό του παιδίατρο για μια γνώμη που τον ξέρει. Μας είπε ότι είναι μια χαρά, μπορεί να υπάρχει μια πιθανότητα ΔΕΠΥ και υπερκινητικότητας το οποίο το ξέρουμε και τον παρακολουθούμε την εξέλιξη του και τα θέματα με τα χεράκια του που κάνει είναι παιδικά τικ γιατί είναι στρεσαρισμένος από κάτι και εκτός τούτου είναι και 3,5 ετών σε στάδιο ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο μήνα έκανε ένα μπαμ στην ομιλία. Λέει ολόκληρες ιστορίες όχι καθαρά βέβαια. Στη λογοθεραπεία το έκανε σήμερα και το είδαν η δασκάλα και η διευθύντρια, γιατί το έκανε όταν δεν έγινε κάτι που ήθελε και μας είπαν κ αυτές ότι είναι παιδικό τικ και να μην δίνουμε έκταση, όπως ξεκίνησε έτσι θα φύγει. Να προσπαθούμε να ονομάζουμε τα συναισθήματα για να ξεκινήσει να τα επικοινωνεί. Παρόλα αυτά εγώ τον βλέπω κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα σαν "χαμένο" σαν να έχει υπερδιέργεση και είτε σηκώνεται και τρέχει, είτε κάνει τις κινήσεις με τα χέρια και το βλέμμα του δεν έχει συνοχή, είτε κολλάει κάπου είτε κοιτάει ανύσηχα δεξιά και αριστερά. Έχω πελαγώσει. Θα τον πάω και σε άλλον αναπτυξιολόγο και σκέφτομαι και για παιδονευρολόγο. Οποιαδήποτε εμπειρία, γνώμη δεκτή. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγνώμη για το μεγάλο κείμενο.

like0

Η δική μας ιστορία..

Εικόνα Σάντρα

Μεταφέραμε το παρόν σχόλιο σε νέο βιολόγιο του μέλους, με τίτλο:

Η δική μας ιστορία...

like0

Μετά από 5 μήνες ήθελα να μοιραστώ τα νέα μας

Εικόνα Michele Pan

Το παρόν post έχει μεταφερθεί σε μία νέα ανάρτηση στο βιολόγιο του μέλους  με τίτλο:

like4

Πότε θα σταματήσουν οι θεραπείες

Εικόνα Michele Pan

Έχω μια σημαντική ερώτηση να κάνω. Πότε σταματούν οι θεραπείες; Πότε είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά είναι έτοιμα και δεν χρειάζονται πλέον θεραπεία; Γιατί εγώ πλέον δεν εμπιστεύομαι κανέναν. Νομίζω ότι συνέχεια έχουν κάτι να μας λένε και δεν νομίζω ότι αυτό θα σταματήσει ποτέ, πράγματα τα οποία δεν έχουν νόημα. Όπως π.χ. ότι δυσκολεύεται να αφηγηθεί για το πώς πέρασε στο σχολείο ενώ γενικά στην αφήγηση τα πηγαίνει καλά. Όταν είπα στη λογοθεραπευτρια ότι τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία αν τα ρωτήσεις πως πέρασαν στο σχολείο θα σου πουν ένα καλά και μέχρι εκεί άρχισε να τα μασάει. Νομίζω ότι ο μικρός χρειάζεται περισσότερο ομάδες παιδιών ίσως και ψυχολόγο για το άγχος του αλλά οι αναπτυξιολόγοι απλώς σου λένε να κάνει λόγο- και έργο- (ότι λένε σε όλους μας δηλαδή χωρίς να αναγνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται το κάθε παιδάκι). Κάποιος να μου μιλήσει για τη δική του εμπειρία παρακαλώ και να με βοηθήσει

like3

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!!!

Εικόνα Michele Pan

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!!! Ξεκινησε λοιπόν ο μικρός μου την πρώτη δημοτικού με μεγάλο ενθουσιασμό!!! Και με ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση σε λόγο- επικοινωνία. Ασταμάτητες ερωτήσεις με το γιατί, μεγαλύτερες προτάσεις καλύτερος διάλογος. Συνεχίζουμε  λόγο και έργο ώστε να καλυφθούν τυχόν δυσκολίες και να ειναι πιο έτοιμος για τις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού . Στην τελευταία επίσκεψη που έγινε στον παιδοψυχιατρο μας είπε ότι δεν χρειάζεται ψυχοθεραπεία και ότι θα ξεπεράσει τους φόβους μεγαλώνοντας και με δική μας ενθάρρυνση. Η διάγνωση του ειναι διαταραχή λόγου και ομιλίας κληρονομική  πράγμα που τον κάνει να φαίνεται ανώριμος (ανωριμότητα μας είχε πει και πριν 10 μήνες) και στην κοινωνικοποίηση. Όταν του είπε ευθέως ότι μας είχαν πει για αυτισμό σε μικρότερη ηλικία συγκεκριμένα μια παιδοψυχιατρος μου είπε ότι σε όλα τα παιδιά πλέον που αργούν να μιλήσουν δίνουν αυτή την διάγνωση ενώ θα έπρεπε περιμένουν να μεγαλωσουν λίγο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γίνει σωστή διάγνωση. Όσο για τα αυτιστικά στοιχεία μου είπε ότι όλοι έχουμε μικροί μεγάλοι ( σε αυτό συμφωνώ απόλυτα μαζί του) Χρειάζεται ακόμα  βοήθεια αλλά εφόσον υπάρχει μεγάλη εξέλιξη σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα θα πάνε καλά. Περιμένω νέα και από άλλους γονεις

like2

Στερεοτυπικές κινήσεις στα χέρια

Εικόνα Emmaki26

Μάρθα καλημέρα! Διάβασα με προσοχή το κείμενο σου. Έχω ένα αγοράκι και εγώ που τον Νοέμβρη θα γίνει 3 ετών. Ο μικρός έχει εξεταστεί απο την ηλικία των 2 ετών σε 2 αναπτυξιολόγους, 2 παιδοψυχιάτρους και 1 παιδονευρολόγο, όλοι στην Αθήνα γιατί ζούμε στην επαρχία. Κανείς απο όλους δεν μας έχει πει οτι το παιδί είναι στο φάσμα. Αντίθετα, η τελευταία αναπτυξιολόγος που τον εξέτασε 2 μηνών και 7 μηνών , δηλαδή φέτος το καλοκαίρι μας είπε πως δεν βλέπει στοιχεία αυτισμού αυτή τη στιγμή αντίθετα χρειαζόμαστε εμείς συμβουλευτική καθώς έχουμε έρθει με την πεποίθηση πως το παιδί μας είναι στο φάσμα. Αισθητηριακά και στερεοτυπικές συμπεριφορές έχουμε όλοι μας, αρκεί να είμαστε λειτουργικοί. Αυτό δεν μας εντάσει στο φάσμα. Ο μικρός απο 2 ετών και 2 μηνών παρακολουθεί λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία σίτισης,  παρότι μόνο ο 1ος αναπτυξιολόγος που τον είδε στα 2 έτη μας πρότεινε να του κάνουμε πρώιμη παρέμβαση καθώς μόνο καλό θα του κάνει εαν μετά απο 6 μήνες που θα τον έβλεπε έβλεπε στοιχεία αυτισμού, δεν θα είχε χαθεί ενα κρίσιμο διάστημα. Ο παιδονευρολόγος τόσο στην 1η επίσκεψη οσο και στην 2η δεν εντοπίζει κάποιο παθολογικό πρόβλημα ή κάτι που θα εξελιχθεί. Στερεοτυπίες παρουσιάζουν μας είπε πολλά παιδιά στα 2 με 3 έτη και κάποια στιγμή φεύγούν. Μας τον χαρακτήρισε ώς μυστήριο τύπο αλλά όχι στο φάσμα. 

Στο σήμερα, ο μικρός ξεκίνησε παιδικό εδώ και 2 εβδομάδες και πάει με χαρά χωρίς κλάμα. Χθες ξεκίνησε πάλι την πρωίμη παρέμβαση που την συνεχίζουμε μόνοι μας χωρίς διάγνωση.  Έχει καθυστέρηση λόγου, δεν λέει ρήματα αλλά αρχισε να μετράει ως το 10 και γενικά λέει λέξεις δισύλλαβες και λίγες τρισυλλαβες συχνά και 2 μαζί. Σε στιγμές χαράς πολλές φορές χοροπηδάει με τα χεράκια του(όχι φτερούγισμα) και τρέχει και άλλες φορές κάνει αυτή την κίνηση που για εμάς είναι μαχαιρία στην καρδία. Κάνει μια στερεοτυπική κίνηση με τα χεράκια του , τα στριφογυρίζει και κοιτάει υπο γωνία αντικείμενα. Ειδικά στη φύση ή όταν βαρεθεί ή αγχωθεί. Σαν στριφογύρισμα των χεριών όπως κάνουμε στο τσιφτετέλι αλλά στην ευθεία τους, χωρίς να κοιτάει τα χέρια του αλλά το αντικείμενο που του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς έχει αισθητηριακή αναζήτηση υπο γωνία. Κάποιες φορές χάνεται για λίγο, αλλά μόλις του μιλήσεις με κάτι που τον ενδιαφέρει σου απαντάει ή σταματάει και έρχεται. Γενικά μας έχουν πει πως αυτό τον ηρεμεί, είναι σαν ξεφόρτισμα.  Δυστυχώς δεν την έχει κόψει ως τώρα σχεδόν ένα χρόνο.  

Θα μπορούσες να μου πεις και εσυ για αυτή την κίνηση με τον μικρό σου καθώς πρώτη φορά βλέπω μαμά να αναφέρει την ίδια κίνηση. Την συνεχίζει; την έκοψε; την εξέλιξε; 

Σ' ευχαριστώ! 
Εμμα! 

like2

Michele Pan, σε ποιον παιδοψυχίατρο;

Εικόνα Kxa Mar1

Σε ποιον παιδοψυχίατρο πάτε; Επίσης είχατε δώσει κάποιο συμπλήρωμα στο παιδί όπως το Νeuroprotek ή όχι;; Θα ήθελα εάν μπορούσατε να επικοινωνούσαμε για επιπλέον πληροφορίες.

like0

Παιδοψυχίατρος

Εικόνα Michele Pan

Kxa Mar1 σας έχω στείλει E-mail.

like1

Καλή σχολική χρονιά σε παιδάκια και γονείς!

Εικόνα Σάντρα

Τι όμορφα νέα! Μπράβο σας και πάντα έτσι να προοδεύετε! Εμείς φέτος στο νήπιο πια και με μια εξαιρετική πορεία! Ο μικρός πρόσφατα έκλεισε τα 5, η άρθρωση του έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, Είναι πολύ κοινωνικό παιδάκι, παίζει με όλα τα παιδάκια στο νήπιο, έχει αυτοπεποίθηση, μας λέει με ενθουσιασμό τα νέα του σχολείου, η δασκάλα του μας είπε ότι πλέον δεν στέκεται καθόλου πάνω από το κεφάλι του στις εργασίες και πως προχωρά μόνος του κανονικά και γενικά σε σχέση με πέρυσι είναι άλλο παιδί. Φέτος στην εργοθεραπεία κάνει ομαδική συνεδρία ώστε να εξοικειωθεί στη συζήτηση με συνομηλίκους του. Με την λογοθεραπεύτρια μας κάναμε μια στοχοθεσία μέσα στον Αύγουστο και μας είπε πως το παιδί έχει ως βασική διάγνωση την ειδική γλωσσική διαταραχή  και πως εάν στα 3 του μιλούσε, δεν θα μας είχαν δώσει τη διάγνωση του παιδικού αυτισμού. Καθαρά λοιπόν για την καθυστέρηση λόγου, είχαμε τότε χρεωθεί μια τέτοια διάγνωση. Αυτιστικά στοιχεία έχουμε όλοι μας...και ο μικρός μου όταν ενθουσιάζεται χοροπηδάει. Πριν από μερικές ημέρες επισκεφθήκαμε την αναπτυξιολόγο. Έβαλε μέσα τον μικρό μόνο του και του ζήτησε να της περιγράψει κάποιες εικόνες..στην πρώτη ο μικρός είπε πως βλέπει ένα κοριτσάκι. Η αναπτυξιολόγος τον ρώτησε γιατί το κορίτσι έχει χέρια. Ο μικρός σκάλωσε, πέρασαν 10 δευτερόλεπτα και πέρασαν σε άλλη εικόνα. 5 οι εικόνες στο σύνολο και ο μικρός ενώ τις περιέγραψε όλες πολύ σωστά, στις ερωτήσεις  π.χ. γιατί ο κύριος ανεβαίνει στο άλογο, απάντησε μόνο σε 2 από τις 5. Μας κάλεσε στο γραφείο της και μας είπε πως ο μικρός πηγαίνει πολύ καλά, στο γνωστικό κομμάτι ακολουθεί την ηλικία του, το iq του είναι εξαιρετικό, όμως επειδή δεν απάντησε και στις 5 εικόνες και μόνο τις περιέγραψε, για εκείνη έχει πρόβλημα κατανόησης του λόγου που δεν έχει να κάνει όμως με το iq. Μας είπε να περάσουμε τώρα από τα ΚΕΔΑΣΥ και να δούμε την επαναφοίτηση καθαρά για να εξελίξει κι άλλο τον λόγο του το παίδί, μιας και η Α δημοτικού έρχεται σε έναν χρόνο. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως ο μικρός μου έχει μόλις έναν χρόνο που μιλάει. Το παράξενο σε αυτό είναι πως σύμφωνα με την λογοθεραπεύτρια και τον εργοθεραπευτή μας οι ερωτήσεις αυτές προς το παιδί είναι ερωτήσεις που γίνονται, κατά την αξιολόγηση, σε παιδάκια μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 6 ετών), πράγμα που διασταύρωσα και σε άλλες περιπτώσεις παιδιών που αξιολογήθηκαν πρόσφατα. Την επαναφοίτηση είναι κάτι που κι εγώ επιθυμώ, ωστόσο θέλω να του δώσω την ευκαιρία να εξελιχθεί κι άλλο και την άνοιξη, εφόσον χρειαστεί, εννοείται θα περάσουμε από τα ΚΕΔΑΣΥ κι εννοείται θα κάνει επαναφοίτηση εάν μας πουν κάτι τέτοιο. Michele Pan, πως είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας από την Α δημοτικού;

like1

Υπέροχα νέα

Εικόνα Michele Pan

Σάντρα χαίρομαι και εγώ ιδιαίτερα για τα νέα σας!!! Ο Μιχάλης μέχρι στιγμής τα πηγαίνει πολύ καλά στη πρώτη δημοτικού, ξυπνάει χαρούμενος κάνει όλες τις εργασίες του στο σχολείο αλλά και στο σπίτι χωρίς δυσκολία βέβαια ήδη γνωρίζει να διαβάζει και να γράφει οπότε αυτό τα κάνει όλα πολύ εύκολα, το μολυβακι το πιάνει σωστά τα γράμματα ειναι όμορφα και καθαρά και δεν ξεπερνάει τις γραμμές του τετραδίου ( αυτά τα αναφέρω γιατί το καλοκαίρι όταν σταματήσαμε τις εργοθεραπείες η εργοθεραπευτρια του μου είπε ότι δυσκολεύεται σε αυτά) παίζει στο διάλειμμα με τα άλλα παιδιά και δεν δημιουργεί προβλήματα στη τάξη.  παίρνει και βραβεία!!! Πέρυσι στην αρχή της χρονιάς είχα και εγώ στο μυαλό μου την επαναφοιτηση στο νηπιαγωγείο όμως τελικά δεν χρειάστηκε. Θεωρώ ότι είναι νωρίς ακόμα καλύτερα περιμένετε να δείτε πως θα εξελιχθεί και φέτος το παιδί. Η καινούργια εργοθεραπευτρια του χθες μου είπε ότι πιθανών να μην έχει αισθητηριακά προβλήματα όπως νόμιζαν πέρυσι και ότι έχει άψογη συμπεριφορά. Θεωρώ ότι ζητάνε πράγματα από τα παιδιά που δεν μπορούν να τα καταφέρουν λόγω ηλικίας. Και ο Μιχάλης πιθανών να έχει ειδική γλωσσική διαταραχή. Φέτος στη λογοθεραπεία δίνουν έμφαση στη διάκριση του φ και του θ γιατί τα ακούει και τα λέει λάθος. 

like2

Επιτρέπεται ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης να φωτογραφίζει;

Εικόνα Michele Pan

Θα ήθελα οποίος γνωρίζει να μου πει αν επιτρέπεται ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης να φωτογραφίζει και να τραβάει βίντεο την ώρα του μαθήματος και του διαλείμματος. Είχαμε πέρυσι πρόβλημα με κάποιον συγκεκριμένο που νομίζαμε ότι λύθηκε αλλά βλέπω ότι συνεχίζει και φέτος 

like0

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Εικόνα Σάντρα

Είναι μικρά αυτά που διορθώνει ο Μιχάλης σας και μπράβο για την εξαιρετική του πορεία! Και στον μικρό μου αρέσουν πολύ τα γράμματα και μας ζητάει να του συλλαβίζουμε λέξεις και να τις γράφει σε τετράδιο! Έχει υπομονή και κάθεται να κάνουμε εργασίες και στο σπίτι! Μακάρι να πάνε καλά τα πράγματα και με εμάς όπως και με τον Μιχάλη σας! Κι εμείς φέτος δουλεύουμε την γλωσσική του διαταραχή...χρόνους, προθέσεις, αντωνυμίες και μορφολογία της πρότασης! Έχω πίστη πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά και το ίδιο εύχομαι για όλα τα παιδάκια!

like1

Εμπειρία από αξιολόγηση σε ΚΕΔΑΣΥ?

Εικόνα Eleni

Καλησπέρα σας,

Μετά από 2,5 χρόνια αναμονής ήρθε η σειρά μας για την αξιόλογηση της 11χρονης κόρης μου στα ΚΕΔΑΣΥ. Έχω μπερδευτεί, καθώς εγώ νόμιζα ότι αξιολογούν μόνο για μαθησιακές δυσκολίες, ενώ τώρα καταλαβαίνω ότι αξιολογούν το παιδί ευρύτερα.

Ποια είναι η αγωνία μου? Το παιδί έχει περάσει από 3 ετών από πολλές αξιολογήσεις από όλων των ειδών τους ειδικούς (αναπτυξιολόγους δημοσίου, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κλπ) κι έχουμε ακούσει τα πάντα από "δεν έχει τίποτα, είναι μόνο λίγο ανώριμη" μέχρι "είναι στο φάσμα, έχει Ασπεργκερ" (αυτό το τελευταίο πρόσφατα από μια ψυχολόγο). Οι ψυχίατροι (δημοσίου και ιδιωτικά) που την έχουν δει έχουν πει ότι δεν είναι στο φάσμα. Άντε τώρα σαν γονείς να βγάλουμε άκρη. Η αγωνία μου λοιπόν είναι μήπως ακούσουμε πάλι τίποτα για φάσμα και γυρίσει το κουβάρι από την αρχή σε παιδοψυχιάτρους, κλπ. Το παιδί έχει ήδη πολύ άγχος με όλες αυτές τις αξιολογήσεις, μου έχει πει καθαρά ότι δεν θέλει να πάει αλλού, κι αναρωτιέται "τι έχει".

Θα μου πει κάποιος ότι όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται, και ότι το πρόβλημα είναι δικό μου. Κι αυτό το δέχομαι. Απλώς νόμιζα ότι έχουμε τελειώσει με τις αξιολογήσεις και ότι το ΚΕΔΑΣΥ θα εστίαζε σε κάτι που ξέρουμε ότι έχει, τη δυσλεξία και τώρα έχω αγχωθεί. Ποια είναι η εμπειρία σας από ΚΕΔΑΣΥ?

like3

Michele Pan θα μπορούσαμε να μιλήσουμε

Εικόνα Katia Minest

Michele Pan, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε κάποια στιγμή μέσω E-mail;! Έχω ένα αγοράκι που σε ένα μήνα γίνεται 3 και με έχουν προβληματίσει διάφορα.

like3

Φυσικά και να μιλήσουμε

Εικόνα Michele Pan

Katia Minest, φυσικά και να μιλήσουμε, αν θέλετε στείλτε μου email μέσω του noesi.gr.

like0

Σελίδες

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.