Επιστολή από το προσωπικό των ΚΕΔΔΥ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. σχετικά με την κατάργηση των ΚΕΔΔΥ (2012)

Εικόνα NOESI.gr

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου για την «Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Διοίκησης της Εκπαίδευσης: «Πρώτα ο Μαθητής - Πρώτα η Σχολική Μονάδα - Νέα Διοίκηση για το Νέο Σχολείο», μεταξύ άλλων υπηρεσιών, καταργούνται τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ., μία σημαντική υποστηρικτική δομή προς τους μαθητές με αναπηρία ή / και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι υπηρεσίες, που καταργούνται, σύμφωνα με το παραπάνω προσχέδιο νόμου, μεταφέρονται στο Τμήμα Στήριξης Εκπαιδευτικού Έργου των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Επιπλέον, δεν προβλέπεται η δημιουργία αντίστοιχων δομών Ειδικής Αγωγής, που θα καλύψουν τις ανάγκες για αξιολόγηση, ένταξη και υποστήριξη των μαθητών αυτών.

Προκύπτουν λοιπόν τα εξής ερωτήματα...

  • Ποιά θα είναι η μέριμνα για τους χιλιάδες μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι
    έχουν αξιολογηθεί και έχουν ενταχθεί σε κατάλληλες εκπαιδευτικές δομές;
  • Πού θα απευθύνονται οι γονείς των παιδιών με δυσκολίες μάθησης;
  • Υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα όσον αφορά στην ανίχνευση, στη διάγνωση, στην υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογενειών τους;
  • Γιατί μια τόσο υψηλών προδιαγραφών υπηρεσία, που προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ πρέπει να καταργηθεί;

Επίσης, η κατάργηση των υπηρεσιών σημαίνει ότι οι συνάδελφοι που έχουν οργανική θέση στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ (εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό - κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές - και διοικητικό προσωπικό) βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας, εφόσον διαφαίνεται ότι η τύχη τους θα καθοριστεί με υπουργικές αποφάσεις.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί παραμένουν αναπάντητα και επειδή το μόνο το οποίο προβάλλεται συνεχώς είναι οι λίστες αναμονής των μαθητών, σας παραθέτουμε και τα θετικά στοιχεία του έργου των ΚΕ.Δ.Δ.Υ, στα οποία οι υπάλληλοι, τις περισσότερες φορές, εργάζονται με σοβαρές δυσκολίες (υποστελέχωση, ελλιπείς κτιριακές υποδομές, μη κάλυψη λειτουργικών δαπανών).

Συγκεκριμένα, παρουσιάζουμε το έργο που έχει επιτελεστεί στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα δέκα χρόνια της λειτουργίας τους:

  • Έχουν αξιολογηθεί και επαναξιολογηθεί συνολικά 6474 μαθητές.
  • Οι περισσότεροι μαθητές έχουν υποστηριχθεί είτε με την εφαρμογή και υλοποίηση Εξατομικευμένων Προγραμμάτων
    Εκπαίδευσης (ΕΠΕ), είτε με το θεσμό της Παράλληλης Στήριξης και των Τμημάτων Ένταξης για την καλύτερη σχολική τους ενσωμάτωση.
  • Έχουν προτείνει και ιδρύσει Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής:
    • Στην Προσχολική αγωγή: 4 Ειδικά Νηπιαγωγεία και 24 τμήματα ένταξης
    • Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 5 Ειδικά Σχολεία και 74 τμήματα ένταξης
    • Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: 4 Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., 1 Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και 26 τμήματα ένταξης
  • Το σύνολο του προσωπικού των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ανταποκρίνεται στα αιτήματα για ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και
    συμβουλευτική γονέων, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο.
  • Πραγματοποιούνται βιωματικές ομάδες παιδιών στο χώρο του σχολείου, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη.
  • Διοργανώνονται απογευματινές ομάδες συμβουλευτικής γονέων, με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας, καθώς και την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης δυσκολιών συμπεριφοράς και επιβολής ορίων.
  • Εκπαιδευτικοί και μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού συμμετέχουν με εισηγήσεις σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια.
  • Σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται συναντήσεις - συζητήσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με συλλόγους διδασκόντων διαφόρων σχολείων των νομών της Περιφέρειας, συλλόγους γονέων - κηδεμόνων και μαθητές.

Για τους παραπάνω λόγους και για να συνεχίσει να παρέχεται δημόσια, δωρεάν, απρόσκοπτη και υψηλού επιπέδου υπηρεσία προς τους μαθητές και τους γονείς τους, προτείνουμε:

  • Διατήρηση της αυτοτέλειας του ΚΕ.Δ.Δ.Υ., ως ιδιαίτερο τμήμα ειδικής αγωγής, εντός της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (της εκάστοτε περιφερειακής ενότητας), με υπεύθυνο ή προϊστάμενο – γνώστη των θεμάτων ειδικής
    αγωγής
  • Διατήρηση όλων των οργανικών θέσεων του προσωπικού (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού και διοικητικού) και αυτοδίκαιη, ακριβή, ποσοτική και ποιοτική μεταφορά αυτών εντός της νέας δομής.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, παρακαλούμε να επανεξεταστεί το προσχέδιο νόμου για την «Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Διοίκησης της Εκπαίδευσης» και να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. να συνεισφέρει με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο, αξιοποιώντας την επιστημονική του κατάρτιση και εμπειρία στην αξιολόγηση και υποστήριξη μαθητών και οικογενειών.

Το προσωπικό των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
(Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας)

ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΦΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΗΣ, ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ και ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (ΚΕ.Δ.Δ.Υ)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!