Μία σελίδα του Οδηγού υπηρεσιών

Ο Οδηγός υπηρεσιών - Προνόησε παρουσιάζει τους φορείς και τις δομές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Οδηγός υπηρεσιών "ΠΡΟΝΟΗΣΕ" noesi.gr/pronoise παρουσιάζει υπηρεσίες στους τομείς "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια", παρέχοντας ενημέρωση για επίκαιρες δράσεις, ανακοινώσεις, προκηρύξεις.

ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.

Εικόνα NOESI.gr

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. (Διεπιστημονική & Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων) δημιουργήθηκε το 1999 με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων μέσα από έγκυρη επιστημονική διάγνωση και εξειδικευμένες υποστηρικτικές θεραπείες. 

ΔΙ.Κ.Ε.Ψ.Υ. (Διεπιστημονική & Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων) Λογότυπο.

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. φέρει επίσημη άδεια πιστοποίησης ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 (Κε.Δι.Βι.Μ. 1) από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Άδειας: 2101592).

Μια έμπειρη διεπιστημονική ομάδα ειδικών η οποία στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπευτή, Ψυχίατρο, Παιδοψυχολόγο, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό, συμβάλει στην επιτυχή διεκπεραίωση του στόχου αυτού με την ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία.

Νέα — Ανακοινώσεις

Υπηρεσίες — Δράσεις

Υπηρεσίες που προσφέρονται στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.:

 • Ψυχοθεραπεία (ατομική, ομαδική)
 • Λογοθεραπεία
 • Εργοθεραπεία
 • Ειδική αγωγή/αγωγή δυσλεξίας
 • Συμβουλευτική γονέων/ζευγαριών
 • Ένταξη στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης παιδιών με αυτιστική διαταραχή (ABA)
 • Μετεκπαιδεύσεις 

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ παρέχει υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη προαγωγή της ψυχικής τους υγείας.

Ειδικότερα, απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία), διαταραχές λόγου, αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχοκινητική καθυστέρηση και δυσκολίες στην κοινωνική ένταξη.

Επίσης, απευθύνεται σε ενήλικες παρέχοντας ατομική ψυχοθεραπεία (άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού, διαχείριση πένθους, αυτογνωσία), θεραπεία ζεύγους (βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, ενίσχυση της θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ τους και αμεσότερη έκφραση των αναγκών και συναισθημάτων τους), καθώς και συμβουλευτική γονέων (ενίσχυση/ ενδυνάμωση στο ρόλο των γονέων για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων – «κρίσεων» με τα παιδιά τους).

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε θέματα που αφορούν όλο και περισσότερους ανθρώπους, λειτουργούν στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ ομαδικές θεραπείες με θέματα:

 • Αυτογνωσία
 • Διαχείριση άγχους
 • Διαχείριση κρίσεων πανικού και αγοραφοβίας
 • Κατάθλιψη
 • Εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων

Η ομαδική ψυχοθεραπεία δρα εξίσου αποτελεσματικά με την ατομική, μας βοηθάει να αντιληφθούμε πως δεν είμαστε μόνοι, καθώς και ότι αυτά που βιώνουμε αφορούν και άλλους ανθρώπους, που μπορεί να εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα με εμάς. 

Ομάδες Θεάτρου ΔΙ.Κ.=Ε.Ψ.Υ. (Διεπιστημονική & Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων).

ΟΜΑΔΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ 

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ οργανώνει ομάδες θεάτρου για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και για παιδιά με ειδικές ικανότητες. Το θέατρο είναι ένα δημιουργικό παιχνίδι. Είναι ένας τρόπος να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Να καταλάβουμε τα συναισθήματα μας, αλλά και τον κόσμο που ζούμε.

Ομάδες θεάτρου για παιδιά τυπικής ανάπτυξης

Οι ομάδες θεάτρου για παιδιά τυπικής ανάπτυξης έχουν ως στόχο την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Οδηγός μας το "Θέατρο στην εκπαίδευση" (Drama in Education).

Σε αυτή την παιδαγωγική διαδικασία χρησιμοποιούμε τις τεχνικές του θεάτρου (ρόλους, σκηνικά, λόγο, κίνηση και παιχνίδια) και δημιουργούμε διαδραστικές ιστορίες με σκοπό να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθησή, την κριτική σκέψη, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ικανότητα επικοινωνίας και την ενσυναίσθηση των μελών της ομάδας. Οι θεατρικές τεχνικές δημιουργούν ένα πλαίσιο και ένα ασφαλές περιβάλλον δράσης. 

Οι συμμετέχοντες ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα τους μπαίνουν σε ρόλους, περνάνε δοκιμασίες, συναντάνε ήρωες που χρειάζονται βοήθεια και αντιμετωπίζουν δικές τους δυσκολίες όπως η δειλία, η ντροπαλότητα, ή ο πιθανός φόβος απέναντι σε κάποιον που φαντάζει δυνατότερος (bullying). 

Κύριος στόχος είναι η κατανόηση του εαυτού, οι σχέσεις με τον κόσμο και η ανθρώπινη συμπεριφορά. Το πλαίσιο της ιστορίας ενεργοποιεί τη φαντασία τους και τους δημιουργεί τις συνθήκες να εκφραστούν με τα μέσα που διαθέτουν ενώ συγχρόνως γίνεται η αφορμή για να διευρύνουν τα εκφραστικά τους μέσα και να κατανοήσουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

 • Μέγιστος αριθμός: 8 παιδιά
 • Ηλικία: 4 – 18 ετών 
 • Διάρκεια: ΄60

Ομάδες θεάτρου για παιδιά με ειδικές ικανότητες

Οι ομάδες θεάτρου για παιδιά με ειδικές ικανότητες και μαθησιακές δυσκολίες έχουν ως στόχο μέσα από ένα πρόγραμμα αρχικά ψυχαγωγικού χαρακτήρα να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η διάδραση, η συμπεριφορά και οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. 

Με τη βοήθεια των τεχνικών του "θεάτρου στην εκπαίδευση" (Drama in Education) και των Γνωσιακών Συμπεριφορικών τεχνικών δημιουργούμε ιστορίες όπου τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν το περιβάλλον, να επικοινωνήσουν με φανταστικούς φίλους ή εχθρούς, να συνεργαστούν και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της θεατρικής δράσης. 

Μέσα σε αυτό τον ασφαλή χώρο και χωρίς το φόβο του λάθους τα παιδιά λειτουργούν αυθόρμητα και μαθαίνουν άμεσα πως κάθε τους δράση προκαλεί μια αντίδραση. Σκοπός των ομάδων είναι να ενισχυθεί η αντίληψη, η παρατηρητικότητα και να οργανωθεί η φαντασία των παιδιών με αφορμή κάθε φορά το στόχο που έχουν να πετύχουν

Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους θεραπευτές του κέντρου δημιουργούνται στοχευμένες δράσεις κατάλληλες με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Οι ομάδες απευθύνονται σε παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες, δυσκολίες κοινωνικοποίησης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, Διάσπαση Προσοχής & Υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς, αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, σύνδρομο Άσπεργκερ.

 • Μέγιστος αριθμός: 4 παιδιά
 • Ηλικία: 4 – 18 ετών 
 • Διάρκεια: 45'

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα 

Στόχος του εργαστηρίου είναι να βοηθήσει όλους τους γονείς ώστε να κατακτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ουσιαστικής και αρμονικής σχέσης με το παιδί τους. 

Η επιτυχία του εργαστηρίου οφείλεται κυρίως στην πρακτική εκμάθηση των δεξιοτήτων που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας. 

Προς τον σκοπό αυτό, το εργαστήριο είναι βιωματικό και εκτός από διαλέξεις μικρού μήκους, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε πρακτικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων (role plays), συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών

Στο εργαστήριο θα μάθετε:

 • Πώς να διευκολύνω το παιδί μου να λύνει τα προβλήματά του αποτελεσματικά, χωρίς να γίνομαι παρεμβατικός.
 • Πώς να διεκδικώ τις ανάγκες μου όταν παρεμποδίζονται από την συμπεριφορά του παιδιού μου, χωρίς να διακινδυνεύω την σχέση μου μαζί του.
 • Πώς να δημιουργήσω μια ουσιαστική και αρμονική σχέση με το παιδί μου.
 • Πώς να προλαβαίνω πιθανές συγκρούσεις με τις δεξιότητες πρόληψης.
 • Πώς να διευθετώ τις συγκρούσεις αναγκών, όταν προκύπτουν, με ισότιμο και δημοκρατικό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.
 • Πώς να χειρίζομαι τις συγκρούσεις αξιών με σεβασμό και ευαισθησία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο http://dikepsy.gr/index.php?view=view_article&option=ergastirio_apotelesmatikou_gonea&lang=el

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ διεξάγει Μετεκπαιδεύσεις – Σεμινάρια για επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας (ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές), φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα Μετεκπαιδεύσεων – σεμιναρίων του ΔΙΚΕΨΥ στην ιστοσελίδα μας http://dikepsy.gr/index.php?view=view_article&option=ekpaideusi_seminaria&lang=el 

Επίσης, το ΔΙ.ΚΕ.ΨΥ. στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης παρέχει εξ’  αποστάσεως σεμινάρια με στόχο τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση καθώς και την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό γνώσεων σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα e- learning Μετεκπαιδεύσεων – σεμιναρίων του ΔΙΚΕΨΥ στην ιστοσελίδα μας http://dikepsy.gr/index.php?view=view_article&option=elearning&lang=el 

Επικοινωνία — Πληροφορίες

ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Διεπιστημονική και Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών & Ενηλίκων)

ΚΕΝΤΡΙΚΟ
Σοφοκλή Βενιζέλου 16 & Ροδων
Νέο Ηράκλειο 141 22 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Λεωφόρος Ηρακλείου 353
Νέο Ηράκλειο 141 22

Τηλ./Φαξ: 210283 0100
E-mail: dikepsy@dikepsy.gr
Ιστοσελίδα: www.dikepsy.gr

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

You must have Javascript enabled to use this form.