Μία σελίδα του Οδηγού υπηρεσιών

Ο Οδηγός υπηρεσιών - Προνόησε παρουσιάζει τους φορείς και τις δομές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Οδηγός υπηρεσιών "ΠΡΟΝΟΗΣΕ" noesi.gr/pronoise παρουσιάζει υπηρεσίες στους τομείς "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια", παρέχοντας ενημέρωση για επίκαιρες δράσεις, ανακοινώσεις, προκηρύξεις.

Κ.Ν.Α.Π.

Το Κέντρο Νευροεξελικτικής Αγωγής Παιδιού (ΚΝΑΠ) είναι ένα οργανωμένο, πλήρες θεραπευτικό κέντρο για παιδιά, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1995, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά που παρουσιάζουν αναπτυξιακές δυσκολίες, που συνοψίζονται αδρά σε 4 τομείς:

 • Κινητικές δυσλειτουργίες – νοητική υστέρηση (εγκεφαλική παράλυση, νευρολογικές παθήσεις, σύνδρομα)
 • Διαταραχές λόγου & ομιλίας
 • Μαθησιακές δυσκολίες - δυσλεξία
 • Διαταραχές επικοινωνίας & συμπεριφοράς (διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, ΔΕΠΥ, πρωτογενείς - δευτερογενείς διαταραχές συμπεριφοράς)

Το NOESI.gr επισκέφτηκε το "ΚΝΑΠ" αρχικά στις 31/07/2012. Η πιο πρόσφατη επίσκεψη έγινε στις 31/07/2013.
Φωτογραφία από το Κέντρο ΚΝΑΠ στον Πειραιά. Φωτογραφία από το Κέντρο. Φωτογραφία από το Κέντρο.

Ομαδικά Προγράμματα

Ομάδα Lego Therapy
για παιδιά ηλικίας 9-16 ετών
.
Μία καινούρια ομαδική δραστηριότητα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και επικοινωνίας για παιδιά κι εφήβους με δυσκολίες στη κοινωνικοποίηση και στις επικοινωνιακές δεξιότητες λειτουργεί στο ΚΝΑΠ, η LEGO® Play Therapy! Στη LEGO® Play Therapy δεν μαζεύονται απλά τα παιδιά και παίζουν με τουβλάκια. Το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένη δομή και ρόλους, δίνοντας κίνητρο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά ν' αναπτύξουν τις δεξιότητες τους.
Ομάδα Attention Autism για παιδιά
με λεκτικό ή μονολεκτικό αυτισμό (ΔΑΦ)
και παιδιά με νοητική υστέρηση και εγκεφαλική παράλυση
.
Πρόκειται για ένα μοντέλο παρέμβασης σχεδιασμένο από την ειδική λογοθεραπεύτρια Gina Davies. Στοχεύει να αναπτύξει φυσική και αυθόρμητη επικοινωνία μέσω της χρήσης οπτικών ερεθισμάτων και δραστηριοτήτων με επαυξημένο ενδιαφέρον. To πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση και αγχώδεις διαταραχές.
Ομάδα Κοινωνικοποίησης με συνομήλικους για παιδιά με ειδική γλωσσική διαταραχή (ΕΓΔ) ή ανωριμότητα (ηλικίας 4-8 ετών). Η ειδική γλωσσική διαταραχή (ΕΓΔ) επηρεάζει αποκλειστικά την έκφραση, την κατανόηση ή την πραγματολογία. Με τον όρο πραγματολογία εννοούμε το τρόπο που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα ανά κατάσταση, το αναπτυγμένο παιχνίδι, την ένταξη σε ομάδα, το διάλογο, την επίλυση κοινωνικών καταστάσεων. Η ΕΓΔ μπορεί να επηρεάζει ένα από τους παραπάνω τομείς ή και όλους. Στις περιπτώσεις που η ΕΓΔ επηρεάζει την πραγματολογία τότε τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια στην ανάπτυξη του παιχνιδιού τους και στη συνύπαρξη τους σε ομάδες συνομιλητών.
Ομάδα νηπίων με σύνδρομο Asperger ηλικίας 3-5 ετών. Τα νήπια με Asperger είναι συνήθως πολύ έξυπνα και χαρισματικά παιδιά, που αντιμετωπίζουν πολύ συγκεκριμένες δυσκολίες. Εκτός από τα ατομικά προγράμματα θεραπείας είναι πολύ σημαντική και η συμμετοχή τους σε ομάδες συνομηλίκων ώστε να αντιμετωπιστούν από νωρίς οι δυσκολίες και να αναπτυχθεί η θετική αλληλεπίδρασή τους.

Η θεραπευτική μας ομάδα...

Στοχεύει στην ποιοτική φροντίδα του παιδιού με αναπτυξιακές διαταραχές και της οικογένειάς του. Μέσα σε έναν άριστα εξοπλισμένο και με φροντίδα οργανωμένο χώρο, στόχος μας είναι η ανταπόκριση σε κάθε ανάγκη των παιδιών και των οικογενειών τους. Το μεγάλο εύρος θεραπευτικών προγραμμάτων μας βασίζεται στην υψηλή και συνεχιζόμενη επιστημονική εξειδίκευση των συνεργατών μας, που λειτουργούν ομαδικά με συνέπεια και όραμα. 

Φωτογραφία από το Κέντρο ΚΝΑΠ στον Πειραιά.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από μια ομάδα επιλεγμένων ειδικών και περιλαμβάνει:

 • Φυσικοθεραπεία
 • Εργοθεραπεία
 • Λογοθεραπεία
 • Ειδική Διαπαιδαγώγηση
 • Ψυχοθεραπεία παιδιών & εφήβων
 • Συμβουλευτική γονέων
 • Παιδοψυχιατρική εκτίμηση

Παράλληλα γίνεται συστηματική εποπτεία των επιμέρους τμημάτων από εξωτερικούς επόπτες - καταξιωμένους επιστήμονες στον χώρο μας, εξασφαλίζοντας έτσι το βέλτιστο αποτέλεσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Φωτογραφία από το Κέντρο.Στο ΚΝΑΠ εφαρμόζονται:

 • Nευροεξελικτική Μέθοδος Bobath NDT
 • Mέθοδος Therasuit (*)
 • Μυοπεριτονιακή λύση (Myofascial release)
 • Aισθητηριακή ολοκλήρωση (Sensory Integration - SI) για την οποία διαθέτει ειδικά εξοπλισμένη αίθουσα
 • Εναλλακτικές μέθοδοι επικοινωνίας (Νοηματική, Makaton, PECS)
 • Mέθοδος Δομημένης Εκπαίδευσης TEACCHΦωτογραφία από το Κέντρο.
 • Θεραπευτικά προγράμματα μέσω Η/Υ
 • Θεραπευτική ακρόαση
 • Εντατική αλληλεπίδραση

(*) Διαβάστε περισσότερα για τη μέθοδο THERASUIT εδώ...


ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο ΚΝΑΠ λειτουργούν δύο Τμήματα:

 • Ημερήσιο Παιδαγωγικό Τμήμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, που εμποδίζονται κινητικά και αναπτυξιακά.
 • Από το 2007, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κέντρου, ημερήσιο πρόγραμμα θεραπείας και εκπαίδευσης παιδιών προσχολικής ηλικίας με αυτισμό και διαταραχές επικοινωνίας, βασισμένο στην μέθοδο Δομημένης Διδασκαλίας TEACCH (θεραπεία και εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό και διαταραχές επικοινωνίας.

Φωτογραφία από το Κέντρο.Φωτογραφία από το Κέντρο.Φωτογραφία από το Κέντρο.

Στόχος του ΚΝΑΠ είναι:

Φωτογραφία από το Κέντρο.

Η θεραπευτική μας ομάδα...

 • Να αξιολογήσει σωστά το παιδί ώστε να βγάλει στην επιφάνεια όλες τις δυνατότητες του.
 • Να δώσει λύσεις σε οποιοδήποτε κινητικό, γνωστικό, μαθησιακό, επικοινωνιακό, αισθητηριακό, συναισθηματικό ή άλλης φύσης πρόβλημα του παιδιού.
 • Να συνεργαστεί και να εκπαιδεύσει τους γονείς του παιδιού ώστε, αφενός, να συμμετέχουν και αυτοί αποτελεσματικά στην αποκατάστασή του και, αφετέρου, να τους καλλιεργήσει μια σωστή κριτική ματιά πάνω στα προβλήματα του παιδιού τους και την προτεινόμενη λύση τους. Να ενημερώσει και να κατευθύνει σωστά τους γονείς σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού και της οικογένειας (κοινωνικές παροχές, επιδόματα, διευκολύνσεις). Τέλος, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας, να προτείνειεξατομικευμένο οικογενειακό πρόγραμμα παρέμβασης.

Φωτογραφία από το Κέντρο.

 • Να προσφέρει συμβουλετική υποστήριξη στο παιδί και στην οικογένειά του.
 • Να συνεργαστεί με όλες τις ειδικότητες (γιατρούς, θεραπευτές, δασκάλους, εκπαιδευτές) προς όφελος του παιδιού.
 • Να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα και να συμβάλλει στην γενίκευση του θεραπευτικού προγράμματος, με σκοπό την ομαλή ενσωμάτωση του παιδιού σε αυτή.
 • Να προάγει την επιστημονική κατάρτιση των ειδικών υγείας και την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και των γονέων μέσω της οργάνωσης εκπαιδευτικών επιστημονικών σεμιναρίων - εκδηλώσεων.

Φωτογραφία από το Κέντρο.Υπεύθυνη ΚΝΑΠ:
Μαριέττα Θ. Μυλωνοπούλου 
Φυσιοθεραπεύτρια N.D.T.

Αλεξ. Παπαναστασίου 107
18533 Καστέλλα ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Τηλ.: 2104226683
Fax: 2104226603
E-mail: info@knap.gr
Ιστοσελίδα: www.knap.gr

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

You must have Javascript enabled to use this form.