Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για διαταραχές της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Έχει πιστοποιηθεί από το Health on the Net Foundation. Περιέχει βασικές πληροφορίες και, ανεξάρτητα από την εγκυρότητά του, δεν αντικαθιστά γνωμάτευση, διάγνωση, θεραπευτική αγωγή, ιατρική συμβουλή, που λαμβάνονται από αρμόδιους επαγγελματίες. Δείτε τον Οδηγό στη σελ. noesi.gr/book/syndrome

Εγκεφαλική Παράλυση

Εικόνα NOESI.gr

Ο όρος εγκεφαλική παράλυση ή Cerebral Palsy στα αγγλικά (CP) είναι ένας όρος "ομπρέλα", που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συνθήκες, όπου κάποιο εγκεφαλικό τραύμα επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα ενός ατόμου. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με CP. Η εγκεφαλική παράλυση χωρίζεται σε 4 κατηγορίες: Σπαστική, Αθετωσική, Αταξική και Μεικτή.

  • Η Σπαστική μορφή επηρεάζει 70-80% των ατόμων με CP και χαρακτηρίζεται από υπερτονικοτητα ή μόνιμα συσπασμενους μύες.
  • Η Αθετωσικη μορφή επηρεάζει 10-20% των ατόμων με CP και χαρακτηρίζεται από μη ελεγχόμενες, αργές κινήσεις.
  • Η Αταξικη μορφη, ειναι μια σπανια μορφη που επηρεάζει 5-10% των ατόμων με CP. Αυτη η μορφη επηρεάζει την αίσθηση του βάθους και την αντιληψη με αποτέλεσμα κακο συντονισμο των κινησεων και δυσκολια εκτελεσης γρηγορων και ακριβων κινησεων.
  • Η Μικτη μορφη επερχεται οταν ενας ασθενης εχει συμπτωματα απο δυο ή περισσοτερες μορφες. Πολλοι συνδιασμοι ειναι εφικτοι αλλα ο ποιο κοινος ειναι ενα μειγμα σπαστικης και αθετωσικης μορφης.

Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να συνοδεύεται και απο άλλες παθησεις οπως: νοητική υστέρηση, επιλιπτικες κρισεις, διαταραχές της ανάπτυξης, της όρασης ή της ακοης, ασυνηθιστα επιπεδα καποιων αισθησεων ή ερεθισματων (π.χ. μεγάλη αντοχή στον πόνο). Για ένα μικρο ποσοστό 10-20% η εγκεφαλική παράλυση ειναι επικτητη (μετα την γεννηση). Το μεγαλυτερο ποσοστο παιδιων με εγκεφαλικη παραλυση, παθαινουν εγκεφαλικη παραλυση ειτε κατα την εμβρυικη περιοδο (οπως ο Γιαννης) ή κατα την διαρκεια του τοκετου.

Πολλες απο τις αιτιες της Ε.Π. σε αυτα τα σταδια ειναι αποτρεψιμες. Εγκεφαλικη βλαβη τους πρωτους μηνες της ζωης μπορει να οδηγησει σε εγκεφαλικη παραλυση. Για παραδειγμα, μολυνση πχ. μηνιγγητιδα ή εγκεφαλιτιδα και τραυματισμος στο κεφαλι πχ. απο ατυχημα, πεσιμο ή χτυπημα. Η εκ γεννετης εγκεφαλικη παραλυση συνυπάρχει κατά την γεννηση. Μερικες κοινες αιτιες ειναι μολυνσεις κατα την διαρκεια της κυησης, ίκτερος, ανοξια, τραυμα στο κεφαλι κατα τον τοκετο και εγκεφαλικο. Σε μερικες περιπτωσεις η εγκεφαλικη παραλυση οφειλεται σε ιατρικο λαθος.

Τα ελλιποβαρή μωρά ειναι 100 φορες πιο πιθανον να παθουν εγκεφαλικη παραλυση απο τα μωρα με κανονικο βαρος γεννησης. Η εγκεφαλικη παραλυση ειναι ανιατη, αλλα η κλινικη κατασταση και οι ικανοτητες ενος παιδιου με CP μπορουν να βελτιωθουν παρα πολυ με ειδικες θεραπειες οπως φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, φαρμακα, εγχειρησεις, σειριακους γυψους και αλλα. Η CP ειναι μια απο τις παθησεις που μπορει να την εχεις πολύ ή λίγο. Για παραδειγμα μπορει να μην περπατας καθολου ή μπορει απλα να μην μπορεις να κουνησεις καλα το ενα χερι σου.

Ανάλογα με τά άκρα πού προσβάλλονται, ονομάζουμε:

  1. Τετραπληγία (Quadriplegia): Όταν πάσχουν 2 άνω άκρα + 2 κάτω άκρα.
  2. Ημιπληγία (Hemiplegia): Όταν πάσχουν 1 άνω άκρο + 1 κάτω άκρο, ομοπλεύρως.
  3. Παραπληγία (Paraplegia): Όταν πάσχουν τα 2 κάτω άκρα.
  4. Μονοπληγία (Monoplegia): Όταν πάσχει μόνο 1 άκρο, είτε άνω είτε κάτω. Είναι σπάνια.
  5.  Διπληγία (Diplegia): Όταν πάσχουν και τα τέσσερα άκρα, αλλά τα δύο κάτω περισσότερο από τα άνω. Είναι σπάνια.

Ενώ δυνητικά μπορεί να υπάρχει επίπτωση στην νοημοσύνη ενός παιδιού, ανάλογα με το που εντοπίζεται η εγκεφαλική βλάβη, συνήθως τα άτομα με CP έχουν φυσιολογική νοημοσύνη.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων και οικογενειών, ώστε να διευκολύνονται η ενημέρωση, η υποστήριξη και η συμβουλευτική με απώτερο σκοπό τη δια βίου εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και εν γένει την κοινωνική ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες είναι γειτονιές σ' όλη την Ελλάδα. Ενημερώστε, ρωτήστε, αναζητήστε, προσκαλέστε.

Βρείτε μια "γειτονιά" εδώ.
 

Νέος Οδηγός "Προνόησε"!

Κυκλοφορεί δωρεάν ο νέος Οδηγός υπηρεσιών "Εκπαίδευση - Υγεία - Πρόνοια" σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Οδηγός με τον διακριτικό τίτλο "Προνόησε" διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική ή έντυπη έκδοση. Απευθύνεται σε γονείς, επαγγελματίες, φοιτητές, εθελοντές, στελέχη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δοκιμάστε την αναλυτική πανελλαδική έκδοση ή την έκδοση ...τσέπης της περιοχής σας!

Μπορώ να συνδράμω τον Οδηγό;
 
Λαμβάνετε το ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας στο παρακάτω πεδίο.
Δείτε παλιά ...Nousletter!