Μία σελίδα του Οδηγού υπηρεσιών

Ο Οδηγός υπηρεσιών - Προνόησε παρουσιάζει τους φορείς και τις δομές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Οδηγός υπηρεσιών "ΠΡΟΝΟΗΣΕ" noesi.gr/pronoise παρουσιάζει υπηρεσίες στους τομείς "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια", παρέχοντας ενημέρωση για επίκαιρες δράσεις, ανακοινώσεις, προκηρύξεις.

ΛΙΘΑΡΑΚΙ

Εικόνα NOESI.gr

Κέντρο Ημέρας για το Παιδί "το Λιθαράκι".Το Κέντρο Ημέρας για το Παιδί με την επωνυμία "το Λιθαράκι" δέχεται αιτήματα παιδιών ηλικίας 2 έως 8 ετών που παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στην επικοινωνία, το λόγο, την ομιλία και στο σχετίζεσθαι (κοινωνική επαφή με άλλα πρόσωπα), με διάγνωση είτε διαταραχές αυτιστικού φάσματος ή ψυχικής αποδιοργάνωσης. Πρόκειται για παιδιά με δυσκολίες ένταξης πλήρως η μερικώς στο προσχολικό ή σχολικό πλαίσιο ( παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, πρώτη τάξη δημοτικού). Η υποδοχή των αιτημάτων γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Νέα — Ανακοινώσεις

Ημερίδα για την παρουσίαση των μουσικών παρεμβάσεων που έγιναν στο "Λιθαράκι" μέσω του προγράμματος "Σημεία Στήριξης" — Διερευνώντας τη σημασία της μουσικής παρέμβασης σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Φωτογραφία του χρήστη Λόγου Παίγνιον.

Ημερομηνία: Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, ώρα 8.00 μ.μ.
Τοποθεσία: Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
(Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21 Αθήνα)
Μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ.

Υπηρεσίες — Δράσεις

Το Κέντρο τελεί κυρίως έργο θεραπευτικής και ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης, όπως και κλινικής αξιολόγησης, κατά την είσοδο του κάθε παιδιού και έπειτα ανά εξάμηνο. Η παραμονή του εκάστοτε παιδιού ποικίλλει από 8 μήνες έως 4 χρόνια. Το Κέντρο Ημέρας έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί θεραπευτικά έως 30 παιδιά και τις οικογένειές τους, παρέχοντας της εξής υπηρεσίες:

 • Ομάδα Υποδοχής και αξιολόγησης των νέων αιτήσεων (intake).
 • Θεραπευτική και ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση για τα παιδιά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
 • Ατομική Ψυχοθεραπεία παιδιών.
 • Ατομική και ομαδική Εργοθεραπεία παιδιών.
 • Ατομική Λογοθεραπεία παιδιών.
 • Ατομικές και Ομαδικές Ψυχοκινητικές δραστηριότητες.
 • Συναντήσεις γονέων και συμβουλευτική υποστήριξη.
 • Θεραπευτικές συνεδρίες οικογένειας και Ατομική Ψυχοθεραπεία γονέων.
 • Θεραπευτική συνοδεία (follow up) των παιδιών και της οικογένειας, μετά την έξοδο του παιδιού από το Κέντρο Ημέρας.
 • Ψυχαγωγικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες. 
 • Διασύνδεση με άλλες συναφείς και μη Δομές της Κοινότητας. Ενέργειες - δράσεις αγωγής και ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας. Εφαρμογή προγραμμάτων επιμόρφωσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης επαγγελματιών Υγείας.

Το Κέντρο Ημέρας οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για το προσωπικό αλλά και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας γενικότερα. Επίσης, Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των καθημερινών ομάδων των παιδιών, στο Κέντρο πραγματοποιούν την κλινική τους άσκηση σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων.

Στελεχώνεται από τις ακόλουθες ειδικότητες: Ψυχολόγος, Εργοθεραπευτής, Λογοπεδικός, Παιδαγωγός, Κοινωνικός Λειτουργός, Νοσηλεύτής, Βρεφονηπιοκόμο, Γυμναστή, Παιδοψυχίατρο. Το Κέντρο Ημέρας πιστοποιήθηκε το 2006 για την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών του προς τα παιδιά και τους γονείς τους κατά ISO 9001:2008. Φέρεται ως η πρώτη δομή ψυχικής υγείας του Δημοσίου που απέκτησε Σύστημα Ποιότητας. [πηγή: ιστοσελίδα]

Ιστορικό

Το "Λιθαράκι" δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον Νόμο 815/1984 (για την της αποασυλοποίηση), ως εξωνοσοκομειακή δομή του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, για την εξυπηρέτηση παιδιών και οικογενειών που είναι χρήστες ψυχικής υγείας. Τον Οκτώβριο του 2011, εντάχθηκε διοικητικά στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών "Π. & Αγλαΐα Κυριακού". Λειτουργεί διατομεακά, δηλαδή εξυπηρετεί οικογένειες από όλη την Αττική.

Επικοινωνία — Πληροφορίες

Αδριανού 21 & Κόδρου, 154 51 ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ

Τηλ.: 2106514865, E-mail: litharaki1@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://0317.syzefxis.gov.gr/?page_id=2219

+ Αρχείο NOESI.gr: Μπορείτε να βρείτε το ΛΙΘΑΡΑΚΙ στον Οδηγό υπηρεσιών στη σελ. www.noesi.gr/pronoise/litharaki. Εάν είστε γονέας ή συνδρομητής του NOESI.gr, επικοινωνήστε με το ΛΙΘΑΡΑΚΙ από τη σελ. www.noesi.gr/user/kentro-imeras-litharaki

* Πηγή: Οδηγός υπηρεσιών (ΠΡΟΝΟΗΣΕ, 2018) από το NOESI.gr | Η Νόηση στο διαδίκτυο | www.noesi.gr

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.