Λιώρα Ελένη, Μουσικοθεραπεύτρια

Εικόνα Pro

Λιώρα Ελένη, Μουσικοθεραπεύτρια — Νέο μέλος δικτύου SPECIALS από το NOESI.gr.Μουσικοθεραπεύτρια, απόφοιτη της Afratapem (Γαλλία) και του Τμήματος Θεραπείας μέσω Τέχνης της Ιατρικής Σχολής (Παν/μιο Grenoble). Διαθέτει τέσσερα χρόνια εμπειρία ως μουσικοθεραπεύτρια με παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ΔΑΦ, σύνδρομο Down, νοητικές και σωματικές αναπηρίες καθώς και με ηλικιωμένους με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές. Εχει εργαστεί τρία χρόνια σε δομές στη Γαλλία και σήμερα εργάζεται στην Αθήνα στο Κέντρο Παιδιού και Εφήβου καθώς και ως αυτοαπασχολούμενη, σε κατ’ οίκον συνεδρίες μουσικοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rothschild στο Παρίσι, οι παρεμβάσεις της Ελένης Λιώρα αναφέρθηκαν στο περιοδικό των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Παρισιού (APHP). Ἀρθρο της σχετικά με τις παρεμβάσεις της σε παιδιά και εφήβους με ΔΑΦ δημοσιεύτηκε σε διάφορα ελληνικά site με θέμα:

Τι είναι η Μουσικοθεραπεία;

Η Μουσικοθεραπεία αποτελεί μια ερευνητικά τεκμηριωμένη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιεί τις ιδιότητες της μουσικής (συναισθηματικές, εκφραστικές, επικοινωνιακές, εκπαιδευτικές και εμψυχωτικές) ως μέσο για την επίτευξη θεραπευτικών στόχων, στο πλαίσιο μιάς θεραπευτικής σχέσης. Οι συνεδρίες, είτε πρόκειται για ομαδικές είτε για ατομικές, σε πρακτικό επίπεδο, περιλαμβάνουν δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι με μουσικά όργανα, ο αυτοσχεδιασμός, το τραγούδι, η ακρόαση μουσικής και ο χορός. Οι προτεινόμενες, κάθε φορά, δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευστοχία, στις ικανότητες και τις προτιμήσεις του ατόμου, ενώ επιλέγονται με γνώμονα το θεραπευτικό όφελος που θα προσφέρουν σε αυτό.

Συνεπώς, δεν πρόκειται για μάθημα μουσικής, ούτε απαιτούνται μουσικές γνώσεις από τον ωφελούμενο, καθώς ο στόχος είναι αποκλειστικά θεραπευτικός και όχι καλλιτεχνικός.

Οι θεραπευτικοί στόχοι περιλαμβάνουν μείωση του άγχους, καλλιέργεια της εμπιστοσύνης και της αυτοεκτίμησης, ανάπτυξη των συναισθηματικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, ενίσχυση της διαθεσιμότητας για επικοινωνία, περιορισμός των συμπεριφορικών διαταραχών, καλλιέργεια της μνήμης και της αυτοσυγκέντρωσης, ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, καλλιέργεια της ικανότητας λήψης πρωτοβουλιών, διεύρυνση των ενδιαφερόντων.

Γιατί να επιλέξει κάποιος τη Μουσικοθεραπεία;

Τις τελευταίες δεκαετίες, πλήθος ερευνών εστιάζουν στη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η μουσική στον άνθρωπο αλλά και ειδικότερα σε παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έκφραση και την επικοινωνία.

Η Μουσικοθεραπεία αξιοποιεί αυτά τα ερευνητικά δεδομένα παρέχοντας ένα θεραπευτικό πλαίσιο που:

 • Ενθαρρύνει την έκφραση.
 • Κινητοποιεί.
 • Διευκολύνει την αλληλεπίδραση.
 • Δημιουργεί ενδογενή κίνητρα συμμετοχής στις δραστηριότητες (αισθητηριακή ικανοποίηση).
 • Βελτιώνει τη διάθεση και ελαττώνει το άγχος.

Σε ποιούς απευθύνεται η Μουσικοθεραπεία;

Η Μουσικοθεραπεία αφορά άτομα κάθε ηλικίας που παρουσιάζουν σωματικά ή/και ψυχικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, ο Μουσικοθεραπευτής αναλαμβάνει άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές στην έκφραση και την επικοινωνία, σωματικές, ψυχικές ή/και διανοητικές αναπηρίες.

  Επικοινωνία

  Ελένη Λιώρα, Μουσικοθεραπεύτρια

  Περιοχές: Νότια προάστια Αττικής και κέντρο Αθήνας

  Συνημμένα αρχεία (δείτε ακόμη): 

  Ψάχνετε ειδικό; Τους βρίσκουμε έναν - έναν, τους συστήνουμε!

  Πατήστε στο εικονίδιο με το βέλος πάνω αριστερά ή πατήστε στα + / – για zoom.
  Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
  Δείτε παλιά ...Nousletter!

  Συντονίζουμε δίκτυα

  Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
  Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

  Οδηγός υπηρεσιών

  Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
  Μάθετε περισσότερα εδώ.
  You must have Javascript enabled to use this form.