Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών αναπτύσσεται στο Cloud και διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Διανο­μή 4.0 — CC BY-SA 4.0[?]. Μάθετε πώς συντάσσεται.

Διαγνωστική εκτίμηση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) / Αυτισμού (ποιες εξετάσεις γίνονται)

Εικόνα Έλενα Μαρκουλή

Ο αυτισμός και οι σχετικές παθήσεις, όπως ή PDD-NOS (Διάχυτη Διαταραχή της Ανάπτυξης που Δεν Καθορίζεται Άλλως) και το Σύνδρομο Asperger είναι δύσκολο να διαγνωστούν, ειδικά σε νεαρά παιδιά, στα οποία ο λόγος και οι επικοινωνιακές δεξιότητες ακόμα αναπτύσσονται. Είναι πολύ σημαντικό, η διάγνωσης του αυτισμού και των σχετικών διαταραχών, να περιλαμβάνει την αξιολόγηση και εκτίμηση της ανάπτυξης, της επικοινωνίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων ενός παιδιού.

Η εκτίμηση και η αξιολόγηση είναι προοδευτικές διαδικασίες. Μόλις γίνει μία διάγνωση, αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται περιοδικά. Οι ακόλουθες ιατρικές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση και πιθανώς να διευκολύνουν τη μέθοδο αντιμετώπισης ή θεραπείας των συμπτωμάτων.

Ακοή

Διάφορες εξετάσεις, όπως ένα ακουόγραμμα ή ένα τυμπανόγραμμα, μπορεί να υποδείξουν κατά πόσο ένα παιδί έχει έλλειμμα ακοής. Ειδικοί στην Ακουολογία έχουν μεθόδους για να εξετάσουν την ακοή οποιουδήποτε ατόμου μετρώντας αντιδράσεις, όπως το γύρισμα του κεφαλιού, ανοιγοκλείσιμο ματιών ή το κοίταγμα, όταν ακούγεται ένας ήχος.

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG)

Μέσα στον εγκέφαλο, οι νευρώνες παράγουν τα δικά τους ηλεκτρικά πεδία. Τα ηλεκτρικά πεδία μετρώνται σε μονάδες μικροβόλτ. Το EEG είναι μία εξέταση που καταγράφει και απεικονίζει τις μεταβολές ηλεκτρικού δυναμικού σε διάφορα σημείου του κρανίου. Ένα EEG μετρά τα κύματα του εγκεφάλου που καταδεικνύουν διαταραχές στη λειτουργία του. Επίσης, ένα EEG μπορεί να υποδείξει όγκους ή άλλες ανωμαλίες του εγκεφάλου. Ένας μη υγιής εγκέφαλος θα παρουσιάζει μεγάλες μεταβολές στο ηλεκτρικό δυναμικό, σε σύγκριση με το δυναμικό που παράγεται από ένα υγιή εγκέφαλο. Παρ’ όλα αυτά, για είναι έγκυρη μία απεικόνιση EEG χρειάζεται ένας μη υγιής εγκέφαλος πρέπει να συγκριθεί με τον ίδιο εγκέφαλο, όταν ήταν υγιής. Έτσι, για παράδειγμα, για να μετρηθεί η διαφορά μεταξύ ενός εγκεφάλου που υποφέρει από κάποια κρίση, το EEG πρέπει να διαρκέσει αρκετά ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί μία κρίση. Συχνά, ένα βίντεο EEG πραγματοποιείται στη διάρκεια μιας μέρας ή μίας εβδομάδας. Πρόκειται για μία αναίμακτη μέθοδο (δεν απαιτείται χειρουργική τομή) και σχετικά οικονομική (φθηνή). Το EEG παράγει αριθμητικά αποτελέσματα. Τα μοτίβα των αριθμών χρησιμοποιούνται μετά για να καθοριστεί κατά πόσο ή όχι ο εγκέφαλος είναι υγιής. Τα αποτελέσματα μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί ποιο τμήμα του εγκεφάλου προκαλεί προβλήματα. Επιπρόσθετες εξετάσεις θα είναι αναγκαίες για να γίνει μία ακριβής διάγνωση αυτών των συνθηκών.

Εξέταση μεταβολισμού

Οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων μετρούν πώς ένα παιδί μεταβολίζει το φαγητό και τον αντίκτυπο αυτού στην ανάπτυξή του. Μερικές διαταραχές στο φάσμα του Αυτισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικές δίαιτες.

Μαγνητική τομογραφία (MRI)

Η εγκεφαλική απεικόνιση με μία μαγνητική τομογραφία  περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση μαγνητικού αισθητήριου εξοπλισμού για τη δημιουργία μίας απεικόνισης του εγκεφάλου με εξαιρετική λεπτομέρεια. Μερικές φορές, τα παιδιά ναρκώνονται για να ολοκληρωθεί η μαγνητική τομογραφία, κυρίως καθώς είναι άκρως σημαντική ή ολική ακινησία του σώματος κατά την εξέταση και το άγχος του ασθενή προκαλεί δυσανεξία ως προς αυτήν την παράμετρο (ακινησία).

Αξονική Τομογραφία (CAT SCAN)

Η εγκεφαλική απεικόνιση με αξονική τομογραφία γίνεται με έναν σωλήνα ακτίνων Χ που περιστρέφεται γύρω από το παιδί λαμβάνοντας χιλιάδες εικόνες που στέλνονται σε έναν υπολογιστή, όπου το μέρος του σώματος που δέχτηκε τις ακτίνες Χ αναδομείται με μεγάλη λεπτομέρεια. Αυτές οι τομογραφίες βοηθούν στη διάγνωση δομικών προβλημάτων στον εγκέφαλο.

Γενετικές εξετάσεις αίματος

Οι εξετάσεις αίματος ψάχνουν για ανωμαλίες στα γονίδια, που μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία στην εξέλιξη.

Μετάφραση:

  • Έλενα Μαρκουλλή [elle], μεταφράστρια.

Πηγή:

  • Aπόσπασμα από το DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th ed., 1994), που μεταφράζεται "Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Διανοητικών Διαταραχών", 4η έκδοση, 1994. Στην Αμερική χρησιμοποιείται ευρέως και το ICD10 (International Classifical Disorder) που μεταφράζεται "Διεθνής Ταξινόμηση Διαταραχών", έκδοση 10.

Η μετάφραση έγινε εθελοντικά για λογαριασμό του NOESI.gr. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στις 04/03/2006 και αναθεωρήθηκε τελευταία φορά στις 24/12/2018.

➤ Μάθετε περισσότερα για το ίδιο θέμα στο άρθρο με τίτλο: 
Βέλος που υποδεικνύει έναν σύνδεσμο / link για περαιτέρω μελέτη. Διαγνωστικά κριτήρια για Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος / Αυτισμό κατά DSM / ICD (ποιες κατηγορίες αξιολογούνται).
Πηγή: Το παρόν άρθρο προέρχεται από το επιστημονικό αρχείο των Συνεργατικών Ομάδων και ειδικότερα το σχετικό άρθρο με τίτλο: 
Βέλος που υποδεικνύει έναν σύνδεσμο / link για περαιτέρω μελέτη. Αυτισμός (ΔΑΦ) — Διαγνωστικά κριτήρια — Πρόσφατες αλλαγές σε DSM / ICD.
Tips!
Βέλος που υποδεικνύει έναν σύνδεσμο / link για περαιτέρω μελέτη. Πού βρίσκεται και πώς λειτουργεί το Αρχείο των Συνεργατικών Ομάδων;
Βέλος που υποδεικνύει έναν σύνδεσμο / link για περαιτέρω μελέτη. Τι είναι, ποιους αφορούν και τι παρέχουν οι συνεργατικές ομάδες noesi.gr;
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.