Γονείς και ειδικοί μαζί στην πράξη: Από τα Βιολόγια με τις εμπειρίες ως τους Οδηγούς με την επιστημονική γνώση! Σε αυτή τη σελίδα συγκεντρώνονται δημοσιεύσεις που γίνονται σε όλο το site - για ένα συγκεκριμένο θέμα. Έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε συζητήσεις από επαγγελματίες και γονείς. Tip! Οι τίτλοι των δημοσιεύσεων είναι σύνδεσμοι - για να διαβάσετε περισσότερα για κάθε ανάρτηση.

Αυτισμός: Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)

Εικόνα NOESI.gr

Αυτισμός: Τα μεγάλα ερωτήματα τι, πού, πότε, πώς, γιατί; Τα τελευταία χρόνια, γίνεται ευρέως αποδεκτό ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με τον αυτισμό εμπεριέχουν ένα μεγάλο φάσμα καταστάσεων. Αλλιώς ονομαζόμενες "Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές" (ΔΑΔ) είναι νευροψυχιατρικές καταστάσεις που εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία εκφάνσεων, προκύπτουν από διάφορους παράγοντες περιβαλλοντικούς και μη. Αυτό που προκύπτει από την παραπάνω διατύπωση, είναι ότι ο "αυτισμός" είναι ένας όρος που σχετίζεται με διαταραχές3, που εκδηλώνονται με διάφορες μορφές σε διαφορετικά άτομα (φάσμα αυτισμού ή αυτιστικό φάσμα).

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (21/3)

Αυτό θα το δούμε ποτέ στα ελληνικά; Και δεν εννοούμε με υπότιτλους...​​​​See the person. Not the disability.

Με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, καθιερώθηκε από το 2006 η 21η Μαρτίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down. Η ημέρα επιλέχθηκε με βάση τα αριθμητικά δεδομένα της ημερομηνίας που ταιριάζουν με τα χρωμοσωμικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου Ντάουν (Down): στο 21ο ζεύγος / στο 3ο χρωμόσωμα = 21/3

 Δείτε το αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Angelman (2018) | Το γνωρίζετε;

Λογότυπο για την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Angelman στις 15 Φεβρουαρίου.Το 2013 εορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Angelman. Σκοπός της ημέρας είναι να ενημερώσει για το Σύνδρομο Angelman και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο. 30 εθνικοί οργανισμοί, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ενώνουν δυνάμεις και συνεργάζονται για την ενημέρωση του κοινού! Ετοιμάσαμε Οδηγό για επαγγελματίες! Μία συλλογική προσπάθεια από τα μέλη του NOESI.gr, γονείς και ειδικούς!

Το NOESI.gr παρουσιάζει με μεγάλη υπερηφάνεια τη φετινή αφίσα για την Καμπάνια για το Σύνδρομο Angelman!Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Angelman (2018) | Το γνωρίζετε;

Κατεβάστε την ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ANGELMAN 2018
(σε πολύ υψηλή ανάλυση)

Οκτώβριος! Μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το σπάνιο Σύνδρομο Rett

Από την Ένωση Γονέων και Φίλων με Σύνδρομο Rett (Ρετ) "Άγγελοι Γης"
Τρί, 31/10/2017 - 08:00

Το σύνδρομο Rett αποτελεί μία περίπλοκη γενετική νευρολογική διαταραχή, φυλοσχετιζόμενη με τα θήλεα (εμφανίζεται μόνο σε κορίτσια). Επηρεάζει την επικοινωνία και τις κινήσεις του σώματος. Συνηθέστερα συνδέεται με βαριά νοητική υστέρηση και κινητική αναπηρία. Πρώτος περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου ο Αυστριακός ιατρός Andreas Rett το 1966 κι από εκείνον το σύνδρομο φέρει το όνομά του. Ο Οκτώβριος είναι μήνας ενημέρωσης για το σύνδρομο Rett.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Πλησιάζοντας η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ένας προβληματισμός της ανθρώπινης σκέψης επανέρχεται, διεκδικώντας και αυτός με τη σειρά του καινούργιους προσδιορισμούς: Τι είναι αυτό το πολύτιμο αγαθό που ονομάζουμε ψυχική υγεία; Είναι  άραγε μετρήσιμη, όπως τα περισσότερα προϊόντα ευτυχίας που πλασάρονται τριγύρω μας; Και αν είναι, εγώ τελικά πόσο ψυχικά υγιής είμαι;

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Angelman (2015)

Κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Angelman. Η ημερομηνία επιλέχθηκε σύμφωνα με το 15ο χρωμόσωμα, που επηρεάζεται, και ο Φεβρουάριος καθώς είναι ο παγκόσμιος μήνας των Σπάνιων Παθήσεων.

Ξεκινά η επίσημη ελληνική σελίδα για το σύνδρομο Angelman - Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Angelman 2015.

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 8/9/2013

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας το πρωί στις 8/9/2013, θα οργανωθεί στο Κέντρο της Πάτρας μια εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τη Φυσικοθεραπεία και επαφής του με την ειδικότητα. Την εκδήλωση θα υποστηρίξουν το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Πάτρας. Η θεματολογία της εκδήλωσης θα αφορά στη Φυσικοθεραπεία σε προβλήματα Σπονδυλικής Στήλης και σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς θα γίνουν αξιολογήσεις όσων ασθενών το ζητήσουν με ειδικά ερωτηματολόγια, βασική κλινική εξέταση της ΣΣ και επίδειξη ορθού τρόπου εκτέλεσης θεραπευτικών ασκήσεων.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμεΑ. Υπολογίζεται ότι 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια αναπηρία. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 80% κατ' εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στις 05/06/2008 το μέλος του NOESI.gr "enlogo" έγραψε ένα "βιολόγιο" με αυτή την εισαγωγή: Η λέξη αναπηρία δεν είναι μειωτική. [Είτε σωματική, είτε πνευματική.] Γιατί η αναπηρία σε κάτι (σε ένα κομμάτι του εαυτού μας) δεν αναιρεί την αξία που έχουμε σαν άνθρωποι στο σύνολό μας. Και ήταν ένας αποχαιρετισμός σε ένα "βιολόγιο" που ξεκίνησε με αυτό: Προσπαθώ να βοηθήσω τον αυτιστικό ετεροθαλή αδελφό της κόρης μου. Είναι 13 χρονών.. Αυτό που ακολούθησε ήταν μία συζήτηση για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή.

Σελίδες

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.