Φορολογία: Απαλλαγές - ελαφρύνσεις στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ) και στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων (ΠΟΛ.1195/2013)

Εικόνα NOESI.gr

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση αναπηρίας, για τη χορήγηση απαλλαγών-ελαφρύνσεων στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ) και στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 8/8/2013
ΠΟΛ.1195/2013

Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβάλλονται σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με την ΠΟΛ.1101/13.5.2013 απόφαση του ΓΓΔΕ (ΦΕΚ 1167 Β΄/2013), με την οποία καθορίστηκε ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία βεβαίωσης, είσπραξης, απόδοσης και επιστροφής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ) καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα, και η οποία συμπληρώθηκε με την ΠΟΛ.1174/11.7.2013 απόφαση του ΓΓΔΕ (ΦΕΚ 1770Β΄/2013), ορίζεται ότι για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας, εκτός από τα λοιπά δικαιολογητικά απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από τις Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού (ΑΑΥΕ, ΑΝΥΕ ή ΑΣΥΕ).

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3863/2010, συστήθηκε και λειτουργεί από 1/9/2011 Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ενιαία υγειονομική κρίση, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων. Ειδικότερα από τις εν λόγω διατάξεις προβλέπεται ότι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τους προσερχόμενους σε αυτές πολίτες μετά την 1/9/2011, για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για τον  χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με το Φ80000/οίκ.30002/1896/14.12.2011 έγγραφό του, επισημαίνεται ότι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση, ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ.

3. Ενόψει των ανωτέρω, σε κάθε περίπτωση, στην οποία ο φορολογούμενος επικαλείται αναπηρία προκειμένου να τύχει εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή υπολογισμού του ΕΕΤΑ (0,5 ευρώ/ τμ) μπορεί να προσκομίζει αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2014 είτε βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΥΕ), (ΑΝΥΕ), (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας για την πιστοποίηση και το ποσοστό αναπηρίας και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή είτε απόφαση Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/2011, εφόσον σε αυτή διατυπώνεται η επ’ αόριστον κρίση της για αναπηρία επ’ αόριστο.

Σημειωτέον ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτές για την αναγνώριση φορολογικών ελαφρύνσεων γνωματεύσεις για επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία καθώς και ελλιπείς γνωματεύσεις ή γνωματεύσεις από αναρμόδιες βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου υγειονομικές επιτροπές.

4. Τα ίδια ανωτέρω δικαιολογητικά προσκομίζονται και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος λόγω αναπηρίας ζητά μείωση του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ή επικαλείται την αναπηρία κατά την απαλλαγή πρώτης κατοικίας από το φόρο
μεταβίβασης ακινήτων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΘΕΟΧ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Ακριβές αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄- Β΄- Φ.Μ.Α.Π.

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 8 
Ταχ. Κώδ.: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο: 2103375360
FAX: 2103375834
e-mail: d13.e9@yo.syzefxis.gov.gr

Σχόλια

Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας

Εικόνα wiola

Καλημέρα, τι θα γινει με την απαλλαγη απο τελη κυκλοφοριας για μικρα παιδια που το αυτοκινητο ειναι στο ονομα του γονεα;

Τέλη κυκλοφορίας και αναπηρία τέκνου

Εικόνα Δασκάλα

Καλησπέρα σε όλους!

Κάποια χρόνια πριν αγοράσαμε ως οικογένεια ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.β το οποίο είναι στο όνομα του άντρα μου. 2 χρόνια αργότερα ο γιός μας διαγνώστηκε με σύνδρομο Asperger και αφού περάσαμε απο ΚΕ.Π.Α  έχουμε την απόφαση γνωμάτευσης με ποσοστό αναπηρίας 67%.

Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Δεν πρέπει να δικαιούνται οι γονείς των παιδιών αυτών κάποια ελάφρυνση στα τέλη; Τα χρήματα που δίνουμε για τα παιδιά μας είναι πολλά, σε μια προσπάθεια να τους δώσουμε αυτό που δεν δίνει η πολιτεία. Δεν είναι καιρός με κάποιο τρόπο να ανακουφιστούμε; Απορώ και με τα σωματεία γονέων παιδιών με αναπηρία. Γιατί δεν πιέζουν τους κυβερνώντες; Ειλικρινά δεν βλέπω καμιά ''ευνοϊκή'' μεταχείριση ως προς τις οικογένειες αυτές. Είναι νομίζω καιρός να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν....

Η ισχύς εν τη ενώσει για τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες

Εικόνα Stathis

Καλό μεσημέρι σε όλους,

θα γίνω λίγο κακιά μέρα μεσημέρι.

Όλοι όσοι έχετε παιδιά με οποιαδήποτε αναπηρία σηκωθείτε από τον καναπέ σας, ξεπεράστε ότι βαραίνει το μυαλό σας και το σώμα σας και ενωθείτε με γονείς που χρόνια τώρα παλεύουν για σας και την οικογένειά σας ενώ εσείς τα περιμένετε όλα έτοιμα... και σχολιάζετε γιατί δεν πιέζουμε τους κυβερνώντες.

Σήμερα 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκεται με Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος. Είμαστε πάνω από 200.000 οικογένειες με τουλάχιστον 1 άτομο στο Α.Φ. στην Ελλάδα. Απορώ που είσαστε όλοι εσείς και δεν είστε ακόμη μαζί μας.

Η πίεση και ο αγώνας δε γίνεται από λίγους αλλά από όλους όσους τους αφορά το θέμα, της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας των ατόμων με ειδικές ικανότητες......

Εμείς δεν έχουμε ξεπουλήσει τα δικαιώματα όλων των παιδιών στο Α.Φ. για να χτίσουμε με επιδότηση 1 κέντρο ημέρας να στεγάσουμε μόνο τα δικά μας παιδιά και να ξεχάσουμε όλα τα υπόλοιπα.

Η Ε.Δ.Α.Α.Φ. (Ένωση για τα Δικαιώματα Ατόμων Αυτιστικού Φάσματος) και η Ε.Ο.Δ.Α.Φ. (Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα Ατόμων Αυτιστικού Φάσματος) χρόνια τώρα κατευάζει ψηφίσματα που δεν έχετε μαζικά όλοι υπογράψει, καταθέτει υπομνήματα για τα δικαιώματα των οικογενειών και των ατόμων με αυτισμό σε Υ.ΠΑΙ.Θ.ΠΑ., Υπ. Υγείας, ΕΟΠΥΥ και Υπ.Οικονομικών. 

Αφού λοιπόν έχουν γίνει όλα αυτά και δεν βρήκαν ανταπόκριση από τις τοπικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών τώρα πηγαίνει στο δικαστήριο του ΟΗΕ στο Στρασβούργο και αργότερα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Τι ζητάμε; Όσοι πιστοί προσέλθετε να υποστηρίξετε τον αγώνα και το έργο μας. Γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί, ευαίσθητοι άνθρωποι... Όσοι δε, έχετε άμεση σχέση και επαφή με άτομα στο Α.Φ. να συνυπογράψετε τις αγωγές που ετοιμάζονται και να συμμετέχετε μαζικά σε αυτή την κινητοποίηση!

Γιατί; Επειδή οι μικροί μας ήρωες στο αυτιστικό φάσμα το αξίζουν, να ζήσουν σε ένα κόσμο που θα τους σέβεται, θα τους υποστηρίζει και θα τους προστατεύει για τη μοναδικότητά τους!

Ρένα Καλλέργη
Μέλος Δ.Σ. Ε.Δ.Α.Α.Φ. /  Ε.Ο.Δ.Α.Φ.

Υ.Γ. Σύντομα θα υπάρχει site της Ομοσπονδίας έτοιμο και θα δίνει πληροφορίες και υποστήριξη στις οικογένειες ανά την Ελλάδα.

Προς το παρόν: pedikeomata@gmail.com & renakallergi@gmail.com

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.