Σύλλογοι – Σωματεία – Ενώσεις σε περιφερειακό επίπεδο (ΜΚΟ)

Εικόνα NOESI.gr

Ως Σωματείο, κατά το άρθρο 78 του Αστικού Κώδικα, ορίζεται η ένωση προσώπων που επιδιώκει σκοπό μη κερδοσκοπικό, αποκτά δε προσωπικότητα (Σύλλογος) όταν εγγραφεί σε ειδικά δημόσια βιβλία που τηρούνται στο πρωτοδικείο της έδρας του. Για να συσταθεί (ιδρυθεί) ένα Σωματείο χρειάζονται τουλάχιστο είκοσι (20) άτομα. Οι σκοποί ενός Σωματείου μπορεί να είναι πολιτικοί, επιστημονικοί, καλλιτεχνικοί, μορφωτικοί, εκπαιδευτικοί, επαγγελματικοί, αθλητικοί και γενικά οποιοιδήποτε εκτός της επιδίωξης κέρδους. Ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα δεν αποτελεί Σωματείο αλλά απλή ένωση, όμως απολαμβάνει και αυτή την ίδια συνταγματική προστασία.(1)

Επομένως, ως Σωματεία λογίζονται οι σύλλογοι ή ενώσεις φυσικών προσώπων, που συγκεντρώνουν κατά διαρκή τρόπο τις γνώσεις ή τις δράσεις τους χωρίς να σκοπεύουν στην κερδοσκοπία.

Προκειμένου να συσταθεί να Σωματείο, ελέγχεται προληπτικά κατά το ιδρυτικό στάδιο η νομιμότητα του σκοπού του, επομένως μπορεί να μην επιτραπεί η ίδρυσή του αν ο σκοπός είναι παράνομος ή δεν έχουν τηρηθεί οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο ΑΚ. Για τις υπόλοιπες ενώσεις, δεν προβλέπεται προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας του σκοπού.(1)

Η απαγόρευση της κερδοσκοπίας για τα Σωματεία έχει τεθεί expressis verbis στο ισχύον Σύνταγμα. Η απαγόρευση αυτή, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η υπό ευρεία έννοια ένωση, δεν δικαιούται να συστήσει μία ανώνυμη εταιρεία, εξ ορισμού εμπορική ή να συμμετάσχει σε ήδη υπάρχουσα.(1) Δείτε ακόμη στο NOESI.gr: Τι είναι τα ειδικώς αναγνωρισμένα φιλανθρωπικά Σωματεία;

(1) Πηγή: Δημητρόπουλος Α, Ζέρβα Α. (2007). Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου: Ενώσεις - Σωματεία. Αθήνα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο - Σχολή Ν.Ο.Π.Ε. - Τμήμα Νομικής.

Ο Οδηγός υπηρεσιών του NOESI.gr με τον διακριτικό τίτλο "Προνόησε" παρουσιάζει τα Σωματεία που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Παρακάτω θα βρείτε τη λίστα με τα Σωματεία - Συλλόγους - Ενώσεις που παρουσιάζονται στον Οδηγό υπηρεσιών.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Το noesi.gr αξιοποιεί την κοινωνική συνεισφορά για να αναπτύξει το μη κερδοσκοπικό έργο του, βάσει καταστατικού. Αν βλέπετε θετικά τη συμβολή του, στηρίξετε την προσπάθεια. 

 ► Στείλετε γραμματόσημα. Αγοράστε διάφορα γραμματόσημα μικρής αξίας από τα ΕΛΤΑ π.χ. των 0,72€ ή 0,90€ και ταχυδρομήστε τα μέσα σε φάκελλο προς:

NOESI.gr — Μιστράλ 4 — Ν. Ψυχικό 154 51

 ► Δωρίστε χρόνο ομιλίας. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας και βάλτε χρόνο ανανέωσης ομιλίας π.χ. 10€, 20€ στα νούμερα:

WIND F2G 6907643701, 6907643658

COSMOTE 6984751366, 6944987319

 ► Στείλετε χρήματα online ή μέσω τράπεζας. Δεχόμαστε χρηματικές δωρεές μέσω Alpha Bank. Επικοινωνήσετε από τη σελίδα noesi.gr/contact για πληροφορίες, αποδοχή δωρεάς και έκδοση απόδειξης. Αν χρησιμοποιείτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, internet banking ή PayPal, χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο "Donate" για τη δωρεά του ποσού που θέλετε.

Στη σελίδα noesi.gr/ananoesi μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους σκοπούς, που υποστηρίζονται δωρεάν από το noesi.gr.
Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.