Ταξινόμηση βάσει ειδικότητας στο Δίκτυο επαγγελματιών

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Όπως διαπιστώνουμε, προκύπτει ένα σημαντικό θέμα με την ταξινόμηση των μελών του Δικτύου επαγγελματιών βάσει ειδικότητας. Κάποια μέλη διαπιστώνουν ότι δεν τους έχουμε κατατάξει στην ειδικότητα, που θέλουν και χρησιμοποιούν κατά παράδοση στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται, όπως π.χ. "Ψυχολόγος", "Eιδικός Παιδαγωγός", κ.ά. Απευθύνουμε, λοιπόν, μία πρόσκληση σε όλους για να οριοθετήσουμε το πρόβλημα και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

 Πώς μου είναι χρήσιμο το δίκτυο "Specials";

Καταχώρηση προβληματισμών

1) Αναφορικά με την ειδικότητα του "Ψυχολόγου":

α) Το πρόγραμμα Ψυχολογίας του Φ.Π.Ψ. της Αθήνας δίνει στους αποφοίτους του δικαίωμα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, άρα δηλώνουν άφοβα τον τίτλο "Ψυχολόγος".

β) Όλες οι κατευθύνσεις του Φ.Π.Ψ. σε Παν/μια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωάννινα δίνουν στους αποφοίτους τους τον τίτλο “Φιλόλογος”, δηλαδή “Εκπαιδευτικός”. Στην περίπτωση των ατόμων που έχουν πάρει κατεύθυνση Ψυχολογίας και ενδεχομένως έχουν και μεταπτυχιακά στην Ψυχολογία, δεν δίνεται νόμιμα – μέσω άδειας ασκήσεως επαγγέλματος – η δυνατότητα χρήσης της ειδικότητας “Ψυχολόγος”.

2) Πολλοί επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων με κάποια εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή θέλουν να δηλώνουν τον τίτλο “Ειδικός Παιδαγωγός”.

α) Αφενός, δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ειδικού Παιδαγωγού. Αφετέρου, οι ΔΟΥ δίνουν τον κωδικό “Ειδικός Παιδαγωγός” σε Ψυχολόγους ή Εκπαιδευτικούς ή Λογοθεραπευτές κ.ά., ώστε να κόβουν αποδείξεις για “Ειδική Διαπαιδαγώγηση”. Επίσης, οι ΔΟΥ αναγνωρίζουν τον τίτλο “Ψυχοπαιδαγωγός” για διάφορες ειδικότητες αποφοίτων Παν/μίων ή ιδιωτικών Κολεγίων και ΙΕΚ.

β) Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παν/μίου Θεσσαλίας στο Βόλο και [προσθήκη: 26/6/12] και οι απόφοιτοι του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με Κατεύθυνση Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Παν/μίου Μακεδονίας ενοχλούνται με την χρήση του όρου “Ειδικός Παιδαγωγός” από άλλους, που δεν έχουν πτυχία με ένδειξη Ειδικής Αγωγής, όπως για παράδειγμα Εκπαιδευτικοί Φιλόλογοι που έχουν κάνει κάποιο Σεμινάριο Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή σε ελληνικό Παν/μιο.

3) Οι απόφοιτοι ιδιωτικών Κολλεγίων ή ΙΕΚ, χωρίς άλλο βασικό πτυχίο, δεν έχουν δικαίωμα άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για λ.χ. Λογοθεραπευτή, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, κ.ά. ακόμα και αν έχουν μεταπτυχιακό (π.χ. Μάστερ). Παρόλα αυτά, στις περιπτώσεις που δεν χρειάζεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, λ.χ. “Ψυχοπαιδαγωγός”, “Ειδικός Παιδαγωγός”, “Νηπιαγωγός”, δηλώνουν αυτές τις ειδικότητες.

4) Τα Σεμινάρια Μετεκπαίδευσης / Διπλώματα Eξειδίκευσης (ελληνικών ή ξένων Παν/μίων) δεν αναγνωρίζονται ως πτυχία από τον επίσημο φορέα πιστοποίησης βαθμίδας πτυχίων, όπως το ΔΟΑΤΑΠ. Παρέχουν μεν εξειδίκευση σε κάποια ειδικότητα αλλά δεν είναι επαρκή για να δώσουν δικαίωμα άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

H επίσημη αναγνώριση βαθμίδων εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως αυτή αναγνωρίζεται και από το Ευρωπαικό CV – Europass, σε ό,τι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι:

  • το Βασικό Πτυχίο
  • το Μεταπτυχιακό λ.χ. MA, MSc, MEd, MPhil (*)
  • το Διδακτορικό (PhD)
  • το Μεταδιδακτορικό (Post Doctoral)

Στην περίπτωση αποφοίτων με μεταπτυχιακούς τίτλων σπουδών, αυτό αναφέρεται σε παρένθεση δίπλα στην ειδικότητά τους, ενώ η τελευταία μπορεί να τροποιποιηθεί από την αρχική ειδικότητα μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου.

  • Το ΜΑ υποδεικνύει μεταπτυχιακό σε βασικές επιστήμες (θετικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές) – Master of Arts.
  • Το MSc υποδεικνύει μεταπτυχιακό στις εφαρμοσμένες επιστήμες (εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων) – Master of Science.
  • Το MEd υποδεικνύει μεταπτυχιακό στα Παιδαγωγικά (ίσως και στην Ειδική Αγωγή) – Master in Education.
  • Το MPhil συνήθως αποτελεί πρώιμο στάδιο διδακτορικού ή μεταπτυχιακό σχετικό με βιβλιογραφική ανασκόπηση και ερευνητική μελέτη – Master of Philosophy.
  • Τέλος, το LLM αφορά σπουδές στα Νομικά, το MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων κ.ά.

​Το πρότυπο CV - Europass που ακολουθεί το noesi.gr θα το βρείτε σε μορφή MS Word (.doc) και Open Office Document (.odt). Σας το συνιστούμε ως προς τον τρόπο καταγραφής της πληροφορίας που απαιτείται για να είναι έγκυρο και ακριβές ένα βιογραφικό. Δείτε τις Οδηγίες Συμπλήρωσης Βιογραφικού κατά το Europass για τη διαπίστευση από το NOESI.gr. Επίσης, εάν φτιάξετε το βιογραφικό σας στο πρότυπο Europass, θα χρειαστεί να αυτο-αξιολογήσετε την ικανότητά σας στις γλώσσες που μιλάτε (προφορικά και γραπτά) - δείτε το "Έντυπο αξιολόγηση ξένων γλωσσών".

Καταχώρηση προτάσεων για λύσεις

1) Προτείνουμε τη χρήση του όρου “Ψυχολόγοςσε όσους έχουν πτυχία από Τμήματα Ψυχολογίας ή ΦΠΨ σε όλη την Ελλάδα ή ξένων Παν/μίων με την ένδειξη “με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος”.

2) Προτείνουμε την χρήση του όρου "Ειδικός /-ή Παιδαγωγός"σε:

  • αποφοίτους του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Αριστοτέλειου Παν/μίου [προσθήκη: 27/6/12], στη Θεσσαλονίκη,
  • αποφοίτους του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, και
  • αποφοίτους του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με Κατεύθυνση Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, του Παν/μίου Μακεδονίας.

Προτείνουμε τη χρήση του όρου "Ειδικός /-ή Παιδαγωγός" σε όσους έχουν λάβει το δικαίωμα από ΔΟΥ για χρήση του αντίστοιχου κωδικού ή του κωδικού “Ειδική Διαπαιδαγώγηση”. Προτείνουμε την αναφορά με ένδειξη “με μποκ αποδείξεων (ΑΠΥ)” για όσα μέλη εκδίδουν αποδείξεις (μπορείτε να αναφέρετε και τους τίτλους που σας αντιστοιχούν στη ΔΟΥ).

Επιτρέπουμε τη αναφορά του όρου "Ειδικός /-ή Παιδαγωγός" σε όσους διαπιστευμένους επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων έχουν εμπεριστατωμένες σπουδές στα Παιδαγωγικά ή την Ψυχολογία του παιδιού ή άλλες ειδικότητες θεραπευτών με επίκεντρο την παρέμβαση σε άτομα με αναπηρία ή / και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Με τον όρο "εμπεριστατωμένες" νοούνται οι σπουδές που αποδεικνύονται με τη χρήση των όρων “Ειδική Αγωγή” ή “Εκπαίδευση” ή παραγώγων τους σε απολυτήρια ιδιωτικών ΙΕΚ και Κολεγίων ή Σεμινάρια Εξειδίκευσης ελληνικών Παν/μίων ή μεταπτυχιακά ελληνικών ή ξένων Παν/μίων κατά βάση με θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση επί μακρόχρονο ικανό διάστημα (π.χ. ετήσια βάση).

3) Προτείνουμε την χρήση του όρου “Ψυχοπαιδαγωγόςγια όσους έχουν σπουδές στην Ψυχολογία αλλά δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου. Οι σπουδές στην Ψυχολογία αποδεικνύονται με τη χρήση του όρου “Ψυχολογία” ή παράγωγων του στον τίτλο σπουδών σε πτυχία ή απολυτήρια ιδιωτικών ΙΕΚ και Κολεγίων.

4) Ακολουθούμε το ΔΟΑΤΑΠ σε ό,τι αφορά την αναγνώριση πτυχίων για Παν/μια του εξωτερικού και το πρότυπο Europass για τη σύνταξη των βιογραφικών (CV). Αναγνωρισμένα πτυχία από το ΔΟΑΤΑΠ και πτυχία ελληνικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ αναφέρονται στην ενότητα "εκπαίδευση - σπουδές" στα βιογραφικά, ενώ όλα τα υπόλοιπα αναφέρονται στην ενότητα "επιμόρφωση - κατάρτιση".


Οι παραπάνω προβληματισμοί και οι προτάσεις του NOESI.gr ήταν προς συζήτηση, έως 10/07/2012. Έπειτα, θέσαμε σε εφαρμογή το παραπάνω μοντέλο κατάταξης των ειδικοτήτων, ώστε να είναι έγκυρη αλλά και χρηστική η αναζήτηση επαγγελματιών εντός του δικτύου, από τους ενδιαφερόμενους. Η προσπάθεια για "έγκυρη" κατάταξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δεοντολογία που διέπει το NOESI.gr (δείτε: http://www.noesi.gr/honcode) και η προσπάθεια για "χρηστική" κατάταξη βασίζεται στην αρχή της εύκολης αναζήτησης από ενδιαφερόμενους βάσει ειδικότητας αλλά και εξειδίκευσης, αφενός, και δυνατότητας έκδοσης αποδείξεων, αφετέρου, βάσει τίτλου που αντιστοιχεί σε κωδικό ΔΟΥ.

Το παρόν έχει ισχύ για όλα τα διαπιστευμένα μέλη που παρουσιάζουν το βιογραφικό τους online στο www.noesi.gr.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς προκύπτουν νέες ρυθμίσεις και οδηγίες επί του θέματος της αναφοράς των ειδικοτήτων, το NOESI.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε θέση να αναδιαμορφώσει τις παραπάνω οδηγίες.

Σχετικά αρχεία: 

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!