Μία σελίδα του Οδηγού παρεμβάσεων

O Οδηγός των παρεμβάσεων του NOESI.gr περιγράφει προγράμματα (μοντέλα) παρέμβασης, θεραπείας και αντιμετώπισης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

O Οδηγός παρεμβάσεων noesi.gr/book/intervention περιγράφει στόχους και μεθόδους στα προγράμματα παρέμβασης και αποκατάστασης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Πιστοποιείται από το Health on the Net Foundation? και παρουσιάζει γενικές κατευθύνσεις – μη εξατομικευμένες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

Μάρσιπος για μωρά (Babywearing)

Το Babywearing είναι ένας πανεύκολος και οικονομικός τρόπος για να δώσετε ιδιαίτερα ερεθίσματα στα παιδιά. Ένας ειδικός μάρσιπος δίνει τη δυνατότητα στον γονιό να "φορά" το μωρό, ώστε να υπάρχει φυσική επαφή μεταξύ των δύο, για αρκετές ώρες κάθε μέρα Όλα τα μωρά νιώθουν πιο άνετα στην αγκαλιά των ανθρώπων που τα αγαπάνε και τα προσέχουν. Ακούν την καρδιά τους, αισθάνονται την αναπνοή τους, νιώθουν την κίνησή τους.

Τα παιδιά με αναπηρία ωφελούνται ιδιαίτερα από το babywearing, λόγω των ερεθισμάτων που δέχεται το παιδί όταν το "φοράμε": ακούει ό,τι ακούμε, βλέπει ό,τι βλέπουμε, κινείται όπως κινούμαστε, γιατί βλέπει συνεχώς το πρόσωπό μας, είναι κοντά στα μάτια μας, στα αυτιά μας, στο στόμα μας, κοντά μας. Το παιδί είναι σε συνεχή φυσική επαφή. Περνώντας αρκετό χρόνο σε μια "ήρεμη" κατάσταση, όπου το παιδί νιώθει ασφάλεια και άνεση, κλαίει συνολικά λιγότερο και αυξάνεται ο χρόνος κατά τον οποίο είναι σε κατάσταση "μάθησης", σε μια "ήρεμη εγρήγορση", όπου μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Ακόμα, υπάρχουν θέσεις στο babywearing που βοηθούν ιδιαίτερα παιδιά με σπαστικότητα, εμποδίζοντας την τάση που έχουν τα παιδιά να κάνουν τόξο το κορμί τους προς τα πίσω και να "σφίγγουν" τους μύες τους.

Όλα τα παραπάνω, με μάρσιπους αγκαλιάς είναι επίσης πολύ ξεκούραστα και για τους γονείς (γιατί το βάρος μοιράζεται ομοιόμορφα) και με τη δυνατότητα να έχουν ελεύθερα και τα δύο χέρια. Οι γονείς κινούνται ελεύθερα και το μωρό απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της αγκαλιάς τους. Οι μάρσιποι αγκαλιάς είναι κατάλληλοι για μωρά από την πρώτη μέρα της ζωής τους μέχρι 3-4 ετών. (Δεν είναι σε τίποτα παρόμοιοι με τους μάρσιπους τύπου Bjorn ή Chicco που δένουν συνήθως με αγκράφες-κλιπ, αφήνουν τα πόδια του παιδιού να κρέμονται κάτω και έχουν όριο ηλικίας περίπου τους 6 μήνες.)

Οι μάρσιποι αγκαλιάς είναι πολύ ευκολοφόρετοι (δεν υπάρχουν αγκράφες ή κουμπώματα), δεν έχουν όριο ηλικίας ή βάρους, δε βάζουν βάρος στη σπονδυλική στήλη του παιδιού και επιτρέπουν τη σωστή θέση, κατάλληλη για τα ισχία τους (ανοιχτά πόδια, γόνατα ψηλότερα απ' τον ποπό). Γονείς με παιδιά που δεν περπατούν ακόμα και μετά την ηλικία των 3 ή 4 χρόνων, μπορούν να τα έχουν αγκαλιά με άνεση, με χέρια ελεύθερα και με ομοιόμορφη κατανομή βάρους, χρησιμοποιώντας μαλακούς μάρσιπους αγκαλιάς.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

You must have Javascript enabled to use this form.