Μία σελίδα του Οδηγού παρεμβάσεων

O Οδηγός των παρεμβάσεων του NOESI.gr περιγράφει προγράμματα (μοντέλα) παρέμβασης, θεραπείας και αντιμετώπισης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

O Οδηγός παρεμβάσεων noesi.gr/book/intervention περιγράφει στόχους και μεθόδους στα προγράμματα παρέμβασης και αποκατάστασης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Πιστοποιείται από το Health on the Net Foundation? και παρουσιάζει γενικές κατευθύνσεις – μη εξατομικευμένες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

Νευροανάδραση (Neurofeedback ή EEG - Biofeedback)

Η Νευροανάδραση είναι μια καινοτόμα και ελπιδοφόρα μέθοδος, η οποία ανήκει στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των νευροεπιστημών, και υπόσχεται να βοηθήσει στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης παθολογιών που σχετίζονται με δυσλειτουργίες του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών, όπως οι προσβολές πανικού, οι φοβίες, το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, το γενικευμένο άγχος, σε διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή, και στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα. 

Έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, των διαταραχών ύπνου, και συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και ασθενών που εμφανίζουν νευρολογικές παθήσεις, όπως άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία ή αναρρώνουν από ισχαιμικά επεισόδια ή εγκεφαλικές κακώσεις.

Επίσης, η Νευροανάδραση ενδείκνυται σε αυτούς που θα ήθελαν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους σε κάποιο άθλημα ή ταλέντο (Peak Performance). Η αιτία όλων των προαναφερόμενων δυσκολιών έγκειται στην αποσταθεροποίηση της ηλεκτρικής και χημικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Σκοπός της Νευροανάδρασης

Σκοπός της Νευροανάδρασης είναι να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα και έπειτα να παγιώσει αυτή τη σωστή λειτουργία, αφού έχει ήδη μειώσει ή εξαλείψει πλήρως τα συμπτώματα.

Η Νευροανάδραση δε δρα ανταγωνιστικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως να λαμβάνει ο ασθενής αλλά αντιθέτως υποστηρίζει τη  φαρμακοθεραπεία.

Σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με το είδος της διαταραχής και το ιστορικό του κάθε ατόμου, μπορεί να τον βοηθήσει να μειώσει δραστικά ή να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή και να απαλλαχτεί από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες κάποιων σκευασμάτων. 

Η φιλοσοφία της Νευροανάδρασης

Η φιλοσοφία της Νευροανάδρασης είναι ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να μάθουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου τους αρκεί να έχουν τη σωστή πληροφόρηση και τροφοδότηση. Η αρχή αυτή ισχύει για οτιδήποτε προσπαθούμε να μάθουμε. Σκεφτείτε τη διαδικασία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας ή του ποδηλάτου. Η συνεχής αντίληψη και πληροφόρηση για την τωρινή μας κατάσταση αλλά και για τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε παίζει καθοριστική σημασία στην τελική έκβαση των στόχων μας. Στην περίπτωση όμως των λειτουργιών του νευρικού μας συστήματος η πληροφόρηση δεν μπορεί να είναι άμεση διότι αυτές οι λειτουργίες εκτελούνται αυτόματα και ασυνείδητα. Επομένως όταν κάποια από αυτές τις λειτουργίες έχει απορυθμιστεί είναι δύσκολο να αποκατασταθεί από το ίδιο το άτομο διότι η πληροφόρηση που έχει το άτομο είναι ανύπαρκτη. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η Νευροανάδραση.

Πώς λειτουργεί η Νευροανάδραση 

Με τον κατάλληλο ηλεκτροεγκεφαλογραφικό εξοπλισμό (εγκεκριμένο από τον FDA) καθίσταται δυνατή η μέτρηση των λειτουργιών του νευρικού συστήματος και η ταυτόχρονη πληροφόρηση του ατόμου για αυτές μέσα από ακουστικά και οπτικά σήματα. Για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο στην αυτορρύθμιση και σωστότερη λειτουργία του θα πρέπει να καταφέρουμε να κάνουμε τις λειτουργίες του "ορατές" στο άτομο. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε μια συνεδρία Νευροανάδρασης καταγράφει άμεσα την ηλεκτροεγκεφαλική δραστηριότητα του ατόμου και την ίδια στιγμή του παρέχει μια απλή μέθοδο για να μάθει τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του και  πώς μπορεί να το τροποποιήσει και να το διορθώσει προς την επιθυμητή ατεύθυνση.   Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι επαρκείς για να «αναγκάσουν» τον εγκέφαλο να εμπλακεί σε μια διαδικασία τροφοδότησης, αντίληψης, εκπαίδευσης και αλλαγής. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη διαδικασία της προσοχής, ένα παιδί ή ένας ενήλικας που αντιμετωπίζει δυσκολίες συγκέντρωσης, αργά ή γρήγορα, με ήπιο ή επώδυνο τρόπο, θα τις αντιληφθεί. Δυστυχώς όμως αυτού του είδους η τροφοδότηση δεν είναι αποτελεσματική διότι είναι αργή και σποραδική.

Επομένως, ο στόχος της Νευροανάδρασης είναι να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο ώστε να μπορεί να αυτορυθμίζεται, να επιτυγχάνει την επιθυμητή κατάσταση της χαλαρής εγρήγορσης και να τη διατηρεί.

Συγγραφείς:

  • Ζερβάκη ΡάνιαΨυχολόγοςMsc Developmental Neuropsychology University of Essex, MΕd Σπουδές στην Εκπαίδευση Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο (σε εξέλιξη), EEG Certified, EEG Institute - California - USA
  • Ζερβακάκη ΜαρίαΚοινωνιολόγοςMsc Cognitive Behavioural Psychotherapy University of Derby, ​MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο (σε εξέλιξη)

Παραπομπές:

 

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

You must have Javascript enabled to use this form.