Μία σελίδα του Οδηγού παρεμβάσεων

O Οδηγός των παρεμβάσεων του NOESI.gr περιγράφει προγράμματα (μοντέλα) παρέμβασης, θεραπείας και αντιμετώπισης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

O Οδηγός παρεμβάσεων noesi.gr/book/intervention περιγράφει στόχους και μεθόδους στα προγράμματα παρέμβασης και αποκατάστασης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Πιστοποιείται από το Health on the Net Foundation? και παρουσιάζει γενικές κατευθύνσεις – μη εξατομικευμένες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

Θεραπεία Κρατήματος (Holding Therapy)

Η θεραπεία μέσω της αγκαλιάς (ή θεραπεία κρατήματος) απέσπασε σημαντικά την προσοχή, όταν η Dr Martha Welch, Παιδοψυχίατρος από τη Νέα Υόρκη, άρχισε να τη χρησιμοποιεί ως μέσω εργασίας με τα παιδιά με αυτισμό. Η δουλειά της δημοσιεύτηκε στο βιβλίο "Holding Time".

Η θεραπεία μέσω της αγκαλιάς περιλαμβάνει ένα άτομο, συνήθως τη μητέρα ή τον θεραπευτή που κρατά στενή επαφή με το παιδί με αυτισμό, ώστε να εξασφαλίζεται μεταξύ τους οπτική επαφή. Ο σκοπός είναι να προκληθεί σκόπιμα στο παιδί εξάντληση και κόπωση, μέχρι να έχει ανάγκη και να δεχτεί ικανοποίηση και ανακούφιση. 

Οι υποστηρικτές της θεραπείας αυτής αναγνωρίζουν ότι ο αυτισμός οφείλεται σε έλλειψη συναισθηματικής ισορροπίας (το χαρακτηρίζουν "κυριαρχία άγχους και έλλειψη συναισθηματικής ισορροπίας") που εμποδίζει το παιδί να μάθει μέσω της συναναστροφής με τους άλλους και τελικά οδηγεί σε αποξένωση από το κοινωνικό περιβάλλον.

Υποστηρίζεται πως αυτή η συναισθηματική ανισορροπία προέρχεται από την έλλειψη δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού. Αυτός ο δεσμός μπορεί να δημιουργηθεί μέσω μιας νέας δυνατής συναισθηματικής σχέσης ανάμεσά τους. Για να γίνει αυτό, η θεραπεία προκαλεί δυσαρέσκεια στο παιδί και μετά του προσφέρεται η απαραίτητη ικανοποίηση.

Υπάρχουν τρία στάδια στη διαδικασία της θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου (σύγκρουση), η μητέρα και το παιδί τοποθετούνται έτσι ώστε να βρίσκονται σωματικά κοντά και να υπάρχει βλεμματική επαφή- υπό πίεση αν χρειαστεί. Αυτό οδηγεί στο δεύτερο στάδιο (απόρριψη), όπου το παιδί μπορεί να εναντιωθεί στην αγκαλιά. Όταν το παιδί σταματήσει αυτή την πάλη, το τρίτο στάδιο (επίλυση) έφτασε, όπου αναγνωρίζεται η δημιουργία ενός δυνατού και διαρκούς δεσμού μεταξύ τους.

Κίνδυνοι μέσω της θεραπείας κρατήματος. 

Παρόλο που η τεχνική αυτή αρχικά προοριζόταν για ενήλικες με αυτισμό, χρησιμοποιήθηκε επίσης και σε παιδιά, έφηβους και νέους με "διαταραχές προσκόλλησης".

Οι υποστηρικτές της πρακτικής αυτής την αναγνωρίζουν ως τεχνική για το καλό του παιδιού, μια αρκετά συνηθισμένη δικαιολογία που χρησιμοποιείται για τις μορφές τιμωρίας που συμπεριλαμβάνουν και το χτύπημα στον πισινό. 

Όπου χρησιμοποιείται πίεση, η αυθεντικότητα της "επιτυχίας" τίθεται υπό αμφισβήτηση. Όταν ένα παιδί δεν μπορεί να πει "όχι", τι σημαίνει το "ναι" του; Το παιδί όταν δέχεται εξαναγκασμό, έχει μάθει να προσποιείται συμπεριφορά προσκόλλησης. Αυτή η προσποίηση, θεωρείται από πολλούς το κύριο χαρακτηριστικό της αντικοινωνικής προσωπικότητας. Η χρήση πίεσης σε ένα παιδί είναι πάντα ένας παράγοντας κινδύνου, και δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη εκτός αν η ζωή ή η υγεία του παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο, και δεν υπάρχει καλύτερη λύση. 

Mετάφραση

  • Νίκη ΠορτοκαλλάΨυχολόγος

​Η μετάφραση έγινε για λογαριασμό του NOESI.gr.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

You must have Javascript enabled to use this form.