Μία σελίδα του Οδηγού παρεμβάσεων

O Οδηγός των παρεμβάσεων του NOESI.gr περιγράφει προγράμματα (μοντέλα) παρέμβασης, θεραπείας και αντιμετώπισης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

O Οδηγός παρεμβάσεων noesi.gr/book/intervention περιγράφει στόχους και μεθόδους στα προγράμματα παρέμβασης και αποκατάστασης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Πιστοποιείται από το Health on the Net Foundation? και παρουσιάζει γενικές κατευθύνσεις – μη εξατομικευμένες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

Special Olympics (Σπέσιαλ Ολύμπικς)

Οι Special Olympics ή "τα Σπέσιαλ" γνωστά σε πολλούς, δημιουργήθηκαν το 1968 από τον Eunice Kennedy Shriver, υποδιευθυντή του Ιδρύματος Joseph P. Kennedy Jr. To 1988 οι Special Olympics αναγνωρίστηκαν από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο τη μοναδική αθλητική διοργάνωση που έχει εξουσιοδοτηθεί από την ΔΟΕ να χρησιμοποιεί τον τίτλο "Ολυμπιακός" (Olympic). Το 1988 οι Αγώνες γιόρταζαν τα εικοστά γενέθλια τους. Σήμερα, η συμμετοχή στους Special Olympics φτάνει τους 1.000.000 αθλητές με νοητική υστέρηση σε περισσότερες από 180 χώρες παγκοσμίως. Στους Αγώνες SPECIAL OLYMPICS ΑΘΗΝΑ 2011 συμμετέχουν 7.500 αθλητές.

Οφέλη από τη συμμετοχή στα αθλητικά προγράμματα των Special Olympics:

  • Βελτιωμένη φυσική κατάσταση, καλύτερος συντονισμός κινήσεων, καλύτερη καρδιοαγγειακή κατάσταση και αντοχή.
  • Ανεπτυγμένος αυτοσεβασμός, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, και υπερηφάνεια.
  • Ενθάρρυνση για λήψη αποφάσεων.
  • Ανάπτυξη της κοινωνικότητάς.
  • Ευκαιρίες για ταξίδια και απόκτηση νέων εμπειριών από τις επισκέψεις τους σε νέους τόπους με διαφορετικούς πολιτισμούς και δυνατότητες επικοινωνίας.
  • Ευκαιρίες για τα μέλη των οικογενειών τους να ανακαλύψουν τις ικανότητες του παιδιού τους, γεγονός που οδηγεί σε αποδοχή, κατανόηση και υπερηφάνεια.
  • Ένταξη του ατόμου στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Paralympics & Special Olympics

Οι Paralympics (Παραολυμπιακοί Αγώνες) είναι διαφορετική διοργάνωση από τα Special Olympics (μτφ. Ειδικοί Ολυμπιακοί), όπου συμμετέχουν αθλητές με νοητική υστέρηση με αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή για την απόκτηση εμπειριών. Οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι απαραίτητο να «πιάσουν» τα όρια συμμετοχής για να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στους Αγώνες. Αντιθέτως, στα Special Olympics δεν τίθενται κατώτατα όρια επιδόσεων και μπορούν να συμμετάσχουν όσα άτομα με νοητική υστέρηση το επιθυμούν. Διαβάστε περισσότερα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το NOESI.gr στη σελίδα: http://noesi.gr/paralympics

Ένα σκάνδαλο κόστισε τον αποκλεισμό των ατόμων με νοητική υστέρηση

Το 1996 στην Ατλάντα ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες οι καλύτεροι αθλητές με νοητική υστέρηση. Στην κατηγορία αυτή, προκειμένου να συμμετέχει ένας αθλητής στους Παραολυμπιακούς, απαιτείται να έχει νοητικό πηλίκο κάτω από 70 μονάδες. Η σαρωτική νίκη στην καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) της ομάδας της Ισπανίας, το 2000 στο Σίδνεϊ, αντικαταστάθηκε με αφαίρεση του τίτλου, όταν η Ισπανική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακάλυψε, ότι μόνο δέκα από τους δώδεκα αθλητές που συμμετείχαν είχαν νοητική υστέρηση. Το σκάνδαλο, που δημιουργήθηκε, κόστισε βαριά στον χώρο του Αθλητισμού των Ατόμων με Αναπηρία. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) απαγόρευσε τη συμμετοχή ατόμων με νοητική υστέρηση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με το σκεπτικό, ότι είναι δύσκολη η εκτίμηση του βαθμού της αναπηρίας. Η επιστημονική κοινότητα και παράγοντες του Αθλητισμού βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΟΕ, ως προς αυτή την απόφαση.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

You must have Javascript enabled to use this form.