Μία σελίδα του Οδηγού παρεμβάσεων

O Οδηγός των παρεμβάσεων του NOESI.gr περιγράφει προγράμματα (μοντέλα) παρέμβασης, θεραπείας και αντιμετώπισης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

O Οδηγός παρεμβάσεων noesi.gr/book/intervention περιγράφει στόχους και μεθόδους στα προγράμματα παρέμβασης και αποκατάστασης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Πιστοποιείται από το Health on the Net Foundation? και παρουσιάζει γενικές κατευθύνσεις – μη εξατομικευμένες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

WPPSI: Κλίμακα Νοημοσύνης Προσχολικής και Πρώτη Σχολικής Ηλικίας

WPPSI: Κλίμακα Νοημοσύνης Προσχολικής και Πρώτη Σχολικής Ηλικίας του Wechsler.Το WPPSI - III (UK) είναι ένα ατομικά εφαρμόσιμο κλινικό εργαλείο με το οποίο μπορούμε να εκτιμήσουμε τη νοημοσύνη των παιδιών από 2:6 έως 7:3 ετών. Είναι η τρίτη (3η) αναθεωρημένη έκδοση του WPPSI - Revised UK. Το τεστ διατηρεί την παράδοση του Wechsler σύμφωνα με την οποία παρέχονται δοκιμασίες και σύνθετες βαθμολογίες που αντιπροσωπεύουν τους γνωστικούς τομείς της Λεκτικής και Πρακτικής νοητικής λειτουργίας καθώς επίσης και μια σύνθετη βαθμολογία που αναπαριστά τη Γενική Νοητική Ικανότητα του παιδιού (δηλαδή την Πλήρη Κλίμακα Νοημοσύνης).

Στην παρούσα έκδοση της κλίμακας ενσωματώνονται σημαντικές αναθεωρήσεις και περιλαμβάνεται:
 ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών,
 καινούριες δοκιμασίες,
 σύνθετες βαθμολογίες,
 αναβαθμισμένοι κανόνες,
 αναβαθμισμένο και πιο εύχρηστο υλικό ώστε να είναι πιο προσιτό στα παιδιά,
 τροποποιήσεις στην χορήγηση και τους τρόπους βαθμολόγησης ώστε η κλίμακα να
γίνει πιο φιλική στο χρήστη,
 καθώς και μια εξελικτικά-κατάλληλη δομή βασισμένη στη σύγχρονη νοητική και
γνωστική εξελικτική θεωρία.

Η δομή και περιεχόμενο του τεστ

Το WPPSI – IIIUK αποτελείται από 14 δοκιμασίες. Έχει αναβαθμιστεί ώστε να απεικονίζει τη σύγχρονη θεωρία και πρακτική της νοητικής αξιολόγησης στα παιδιά, και κυρίως τη μεταβλητότητα της ανάπτυξης στα νεαρά παιδιά. Λόγω του ότι υπάρχουν ουσιώδης αλλαγές στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας από 2:6 μηνών έως 7:3 μηνών, η ηλικιακή τάξη έχει χωριστεί σε δύο ηλικιακές ομάδες με διαφορετικές στήλες δοκιμασιών.

  • 2:6 ως 3:11 ετών
  • 4:0 ως 7:3 ετών

​Το τεστ παρέχει βαθμολογίες για την Λεκτική και Πρακτική νοημοσύνη αλλά και Πλήρη Κλίμακα νοημοσύνης (Δείκτη Νοημοσύνης).  Επιπρόσθετα, ο Δείκτης Ταχύτητας Νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδιά ηλικίας από 4:0 ως 7:3 και μια Γενική Γλωσσική Σύνθεση μπορεί να καθοριστεί για παιδιά και των δύο ηλικιακών ομάδων.


Η χορήγηση του τεστ απαιτεί εξειδικευμένο επαγγελματία με γνώσεις για την διεκπαιρέωση της συνεδρίας και την ανάλυσης των αποτελεσμάτων. Το τεστ μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας δυόμιση ετών και άνω. 


Πηγή: Πτυχιακή εργασία των Ανούση Δέσποινας - Γαρυφαλιάς και Τζιβελοπούλου Ευγενίας με τίτλο "ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ WPPSI-IIIUK" (2011) από το ΤΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και επιβλέποντα καθηγητη τον Χριστοδουλίδη Παύλο.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

You must have Javascript enabled to use this form.