Μία σελίδα του Οδηγού παρεμβάσεων

O Οδηγός των παρεμβάσεων του NOESI.gr περιγράφει προγράμματα (μοντέλα) παρέμβασης, θεραπείας και αντιμετώπισης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

O Οδηγός παρεμβάσεων noesi.gr/book/intervention περιγράφει στόχους και μεθόδους στα προγράμματα παρέμβασης και αποκατάστασης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Πιστοποιείται από το Health on the Net Foundation? και παρουσιάζει γενικές κατευθύνσεις – μη εξατομικευμένες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

WISC-V Κλίμακα Νοημοσύνης Weschler (ελληνική έκδοση)

Εικόνα ΨΥΧΟΔΟΣ

Το Ιατρείο "ΨΥΧΟΔΟΣ" από τον Φεβρουάριο του 2018 χορηγεί την αναθεωρημένη έκδοση της κλίμακας Νοημοσύνης Weschler για παιδιά και εφήβους, το WISC-V GR (WISC 5η έκδοση – ελληνική).

Λογότυπο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.

Η πέμπτη (5η ή V) έκδοση της Κλίμακας Weschler για την αξιολόγηση της νοημοσύνης παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας από 6 ετών έως και 16 ετών και 11 μηνών έχει δημιουργηθεί με βάση τις τελευταίες διεθνής εξελίξεις στο επίπεδο των γνωσιακών νευροεπιστημών.

Καθώς έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την νοητική λειτουργικότητα σε συγκεκριμένα γνωστικά επίπεδα (π.χ. η εργαζόμενη μνήμη είναι σημαντικό κομμάτι της νοημοσύνης, κ.ά.) έχουν προστεθεί νέες υποδοκιμασίες και τα στοιχεία στις υποδοκιμασίες έχουν επικαιροποιηθεί, χωρίς να αυξάνεται ο χρόνος της χορήγησης.

Παράλληλα, οι τρεις δείκτες νοημοσύνης, λεκτικός – πρακτικός και γενικός της τρίτης έκδοσης του WISC, έχουν ήδη τροποποιηθεί από την τέταρτη έκδοση σε έξι (6) δείκτες

  • τον Δείκτη Λεκτικής Κατανόησης,
  • τον Δείκτη Οπτικοχωρικής Αντίληψης,
  • τον Δείκτη του Ρέοντος Συλλογισμού,
  • τον Δείκτη της Εργαζόμενης Μνήμης,
  • τον Δείκτη Ταχύτητας Επεξεργασίας
  • και τον Γενικό Δείκτη Νοημοσύνης.

Συνεπώς, είναι διαθέσιμοι πέντε διαφορετικοί πρωταρχικοί / πρωτογενείς δείκτες νοημοσύνης πέραν του Γενικού Δείκτη, όπως και πέντε βοηθητικοί δείκτες, Ποσοτικού Συλλογισμού, Ακουστικής Εργαζόμενης Μνήμης, Μη λεκτικής Ικανότητας, Γενικής Ικανότητας και Γνωστικής Επάρκειας που παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού και την επίδοση του στο WISC-V.   

Το WISC-V προσφέρει πιο πλούσιο και λεπτομερές υλικό με σκοπό την βελτίωση του βάθους της ερμηνείας και της κατανόησης των διατομικών και ενδοατομικών δυνάμεων και ελλειμμάτων του μαθητή, του μαθησιακού προφίλ του, της νευροψυχολογικής λειτουργικότητας του και των ψυχοεκπαιδευτικών αναγκών του. Δίνει πληροφορίες όχι μόνο για τις ικανότητες και τα ελλείμματα του παιδιού, αλλά και για την νευροψυχολογική διαδικασία (process)  που λανθάνει σε μια ικανότητα (ability). Με βάση τα προαναφερόμενα παρέχονται συγκεκριμένες εξατομικευμένες ψυχοεκπαιδευτικές προτάσεις για τους γονείς, τους δασκάλους, τα παιδιά και τους εφήβους και διαμορφώνεται ένα αποτελεσματικό πλάνο παρέμβασης.

Χρησιμοποιείται παράλληλα και με άλλα εργαλεία και τεχνικές (π.χ. κλινική συνέντευξη, κ.α.) στην διαγνωστική διαδικασία της νοητικής αναπηρίας, των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, της αναπτυξιακής διαταραχής, της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και της υπερκινητικότητας, της γλωσσικής διαταραχής, της χαρισματικότητας, της τραυματικής εγκεφαλικής διαταραχής και χρησιμοποιείται στη διαδικασία διαφοροδιάγνωσης με τις συναισθηματικές διαταραχές.

Στην Ελλάδα η στάθμιση έγινε από τη ΜΟΤΙΒΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. με την άδεια της NCS PEARSON Inc. , η οποία είναι ο αποκλειστικός εκδότης και διαθέτης του εργαλείου στην Ελλάδα. Η στάθμιση του WISC–V, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα σε πανελλαδικό επίπεδο, εξασφαλίζει ότι την αξιοπιστία και εγκυρότητα του εργαλεία, λαμβάνοντας υπόψιν τη σύγχρονη εποχή, για τη μέτρηση της νοημοσύνης των παιδιών στην Ελλάδα. Την επιστημονική διεύθυνση της στάθμισης στον ελληνικό πληθυσμό ανέλαβε  Αριάδνη Στογιαννίδου, Καθηγήτρια Διαγνωστικών Μεθόδων και Συµβουλευτικής, Τµήµα Ψυχολογίας Α.Π.Θ., PhD Clinical & School Psychology, Hofstra University U.S.A.

Υπεύθυνη της χορήγησης, της ερμηνείας και της συγγραφής της ψυχολογικής έκθεσης στην "ΨΥΧΟΔΟ" είναι η Άννα Φαρδή, Κλινική Ψυχολόγος, MSc, εκπαιδευμένη στη χρήση του τεστ.  

Επικοινωνία — Πληροφορίες

"ΨΥΧΟΔΟΣ"
Παράσχου 85, Γκύζη, ΑΘΗΝΑ 114 74 (πλησίον στάσης Μετρό Αμπελοκήπων)
Τηλ.: 2106421184, 2106421104, 6941566104
Ιστοσελίδα: www.psychodosjunior.wordpress.com
Facebook: www.facebook.com/PsychodosJunior

Ωράριο λειτουργίας:

  • Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 22.00 (κατόπιν ραντεβού)
  • Σάββατο: 10.00 – 14.00 (κατόπιν ραντεβού)

Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

You must have Javascript enabled to use this form.