Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για διαταραχές της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Έχει πιστοποιηθεί από το Health on the Net Foundation. Περιέχει βασικές πληροφορίες και, ανεξάρτητα από την εγκυρότητά του, δεν αντικαθιστά γνωμάτευση, διάγνωση, θεραπευτική αγωγή, ιατρική συμβουλή, που λαμβάνονται από αρμόδιους επαγγελματίες. Δείτε τον Οδηγό στη σελ. noesi.gr/book/syndrome

Σύνδρομο Pick-Wernicke (Πικ-Γουέρνικ)

Το άλλως ονομαζόμενο "αφασία του Wernicke" (Γουέρνικ), σύνδρομο Pick-Wernicke πρόκειται για μία γενετική διαταραχή, που συνδέεται με σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία, κυρίως λόγω διαταραχών στην ικανότητα κατανόησης και εκφοράς του λόγου.

Πήρε το όνομα των ερευνητών που το ανακάλυψαν, των Arnold Pick και Carl Wernicke, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Xαρακτηριστικά

Στην πράξη το σύνδρομο περιγράφει την παντελή αδυναμία κατανόησης του λόγου, προφορικού και γραπτού (αφασία). Άτομα που φέρουν το σύνδρομο δεν μπορούν να μιλήσουν, να γράψουν ή να διαβάσουν. Σε ελαφρύτερες μορφές της, ή με την κατάλληλη εκπαιδευτική παρέμβαση, η διαταραχή μπορεί μην αποκλείσει κάθε ικανότητα εκφοράς λόγου, ωστόσο η διαταραχή στο λόγο παραμένει εμφανής τόσο στην άρθρωση όσο και το λεξιλόγιο. Σε διαφορετικές περιπτώσεις, ενδέχεται τα άτομα που έχουν επηρεαστεί από το σύνδρομο να μιλούν με ευφράδεια λόγου (ταχύτητα ομιλίας), ωστόσο τα λεγόμενά του δεν έχουν συνοχή, οι συνειρμοί είναι ασύνδετοι, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει νόημα από ό,τι λέγεται. Οι συναφείς παθήσεις με το σύνδρομο αυτό είναι: αγραψία (αδυναμία γραπού λόγου), αλεξία (απουσία λεξιλογίου), παραφασία (ακατανόητος λόγος). Συχνά τα άτομα που φέρουν τη διαταραχή βρίσκονται σε κατάσταση ευφορίας και σπανιότερα φέρουν και παρανοϊκές ιδέες.

Αιτιολογία

Τα αίτια της διαταραχής είναι σαφώς γενετικά και αφορούν τη δυσλειτουργία του μέρους του εγκεφάλου που ελέγχει το λόγο και την ικανότητα μάθησης του λόγου.

Συχνά, μπορεί να παρεξηγηθεί ως αργή έναρξη λόγου, έλλειψη ερεθισμάτων, πρόβλημα ακοής, αυτισμός, νοητική υστέρηση κ.α.

Αντιμετώπιση

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις των ατόμων με αφασία (παντελής απουσία λόγου) ή δυσφασία (διαταραχή του λόγου, χωρίς παντελή απουσία λόγου), η περισσότερο καθοριστική μέθοδος παρέμβασης είναι η λογοθεραπεία. Διάφορες μέθοδοι εστιάζουν στην υποστήριξη εναλλακτικών μεθόδων μάθησης του λόγου (εικόνες, σχήματα, νοήματα κ.α.). Αυτό που προέχει είναι να βρεθεί μία δίοδος προς την κατανόηση του λόγου.

Η θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ανθρώπου, ωστόσο τα αποτελέσματά της είναι τα μοναδικά ασφαλή ως θεραπεία εκλογής και, πράγματι, μπορεί να επιφέρουν τεράστια άλματα στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Φυσικό είναι, ότι η πρώιμη παρέμβαση είναι προτιμότερη, παρά το γεγονός ότι η αφασία μπορεί να μη διαγνωστεί όσο νωρίς θα περίμενε κανείς, δεδομένο ότι αφορά συγκεκριμένο και απόλυτο αναπτυξιακό στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού, όπως ο λόγος.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, ώστε να διευκολύνονται ενημέρωση, υποστήριξη και συμβουλευτική, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση, την επαγγελματική κατάρτιση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.

Βρείτε μια "γειτονιά" εδώ.
 

Νέος Οδηγός "Προνόησε"!

Κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση - Υγεία - Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr. Απευθύνεται σε γονείς, φοιτητές, εθελοντές, ιδιώτες επαγγελματίες και στελέχη εταιριών ή οργανισμών. Για να λάβετε ηλεκτρονικό δικό σας αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.