Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών noesi.gr/book/syndrome περιλαμβάνει παρουσιάσεις για διαταραχές της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Έχει πιστοποιηθεί από το Health on the Net Foundation αλλά δεν αντικαθιστά την ανάγκη να απευθύνεστε σε αρμόδιους επαγγελματίες. Αναπτύσσεται εθελοντικά από το NOESI.gr :)

Σύνδρομο Παναγιωτόπουλος

Το σύνδρομο "Παναγιωτόπουλος" αναφέρεται ως πρώιμη καλοήθης εστιακή επιληψία με ινιακή εστία. Στις περισσότερες περιπτώσεις (74%) εμφανίζεται μεταξύ της ηλικίας τριών (3) και έξι (6) ετών αν και κατά βάση το εύρος της έναρξης ανά ηλικία του ασθενή κυμαίνεται από ενός (1) έτους έως δεκαπέντε (15) ετών. Το σύνδρομο έχει γενετική προδιάθεση. Η γενική πρόγνωση είναι καλή και τα περισσότερα παιδιά δεν θα συνεχίσουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις ως ενήλικες.

Χαρακτηριστικά.

Η νευρολογική εικόνα των ατόμων που φέρουν το σύνδρομο είναι φυσιολογική.

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις όπως έμετος, ωχρότητα, ακράτεια, μύση, μυδρίαση, καρδιοαναπνευστικές ανωμαλίες, θερμορυθμιστικές αλλαγές και πονοκέφαλος, κρισική συγκοπή, αλλαγές συμπεριφοράς, απόκλιση οφθαλμών, ετερόπλευροι ή γενικευμένοι τονικοκλονικοί σπασμοί, πολύ συχνά status από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, συχνότερα στον ύπνο. 

Διάγνωση.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται σε μια λεπτομερή περιγραφή των συμπτωμάτων του παιδιού. Σημαντικά στοιχεία αποτελούν τα επεισόδια που συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και σχεδόν πάντα συνοδεύονται από εμετό. Η ηλικία του παιδιού είναι επίσης σημαντική, καθώς οι περισσότερες κρίσεις συμβαίνουν σε μικρά παιδιά.

Αρκετά συχνα βοηθά το ΗΕΓ.

Πρόγνωση.

Τα περισσότερα παιδιά με πρώιμη έναρξη καλοήθης εστιακής επιληψίας με ινιακή εστία ή σύνδρομο Παναγιωτόπουλου, εμφανίζουν φυσιολογική ανάπτυξη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Τα περισσότερα παιδιά, επίσης, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μάθησης ή συμπεριφοράς. 

Σχεδόν όλα τα παιδιά θα σταματήσουν να έχουν σπασμούς μέσα σε δύο ή τρία χρόνια μετά τις πρώτες κρίσεις. Αυτό ονομάζεται «διαγραφή» της επιληψίας. Η διαγραφή της επιληψίας είναι αυθόρμητη (αυτό συμβαίνει από μόνη της) και δεν επηρεάζεται από τη χρήση των αντιεπιληπτικών φαρμάκων.

Τέλος, φαίνεται να είναι πολύ σπάνιο για ένα παιδί με αυτό το είδος της επιληψίας να συνεχίσει να έχει κρίσεις στην ενήλικη ζωή.

Πηγές

  • Epilepsy.org.uk (www.epilepsy.org.uk - μετάφραση κειμένου για λογαριασμό του NOESI.gr)
  • Βοργιά ΠελαγίαΠαιδίατρος-Παιδονευρολόγος στην παρουσίαση με τίτλο "Καλοήθη Επιληπτικά Σύνδρομα" στο "20ο Παγκρήτειο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Συμπόσιο" (2010).

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.