Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ίσως συνδέονται με την αύξηση του αυτισμού

Εικόνα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Επιστήμονες στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα (UCF) στις ΗΠΑ βρήκαν ότι η έκθεση των νευρικών βλαστοκυττάρων σε μεγάλες ποσότητες προπιονικού οξέος (PPA) καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας ένα είδος φλεγμονής, η οποία έχει παρατηρηθεί στον εγκέφαλο των παιδιών με αυτισμό.

Με την αύξηση των διαγνώσεων που σχετίζονται με τον αυτισμό, η ανάγκη να βρεθεί που οφείλονται οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) γίνεται όλο και πιο επείγουσα καθημερινά. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα (UCF) είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην περιγραφή της σχέσης ανάμεσα στις τροφές που περιέχουν ένα είδος οξέος, που χρησιμοποιείται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όταν καταναλώνονται από έγκυες και τις συνέπειες του στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός εμβρύου. 


Ο Δρ. Saleh Naser και η Δρ. Latifa Abdelli στο Εργαστήριο της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής Burnett School of Medicine, στις ΗΠΑ

Οι Δρ. Saleh Naser, Δρ. Latifa Abdelli και Aseela Samsam, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα (UCF) στις ΗΠΑ, εντόπισαν μερικές μοριακές μεταβολές σε νευρικά βλαστοκύτταρα (neuro stem cells) όταν αυτά εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ενός οξέος, που βρίσκεται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Scientific Reports – Nature Research, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υψηλά επίπεδα προπιονικού οξέος (PPA), που χρησιμοποιείται για την αύξηση της διάρκειας ζωής των συσκευασμένων τροφίμων και αναστέλλουν τη μούχλα σε επεξεργασμένα τυριά και το ψωμί, επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου των εμβρύων. 

Ο Δρ. Naser, που ειδικεύεται στην έρευνα στη Γαστρεντερολογία στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής Burnett School of Medicine στις ΗΠΑ, ξεκίνησε τη μελέτη μετά από αναφορές ότι τα παιδιά με αυτισμό συχνά υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αναρωτήθηκε για την πιθανή σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου και ξεκίνησε να μελετά πώς το μικροβίωμα – ή τα βακτήρια του εντέρου – διέφερε μεταξύ των ατόμων με αυτισμό και ατόμων χωρίς αυτισμό.

«Μελέτες έχουν δείξει υψηλότερο επίπεδο PPA (προπιονικό οξύ) σε δείγματα κοπράνων από παιδιά με αυτισμό και το μικροβίωμα του εντέρου σε παιδιά με αυτισμό είναι διαφορετικό. Ήθελα να μάθω ποια είναι αιτία!», λέει ο Δρ. Naser.

Διαβάστε αναλυτικά για τα ευρήματα της μελέτης στο πλήρες άρθρο από το αρχείο των συνεργατικών ομάδων παρακάτω:


Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε συνεργατικά, με εθελοντική συμμετοχή τριών διαπιστευμένων επαγγελματιών – μελών των συνεργατικών ομάδων του NOESI.gr: 

  • Δρ. Ισμιρλίδου Ελευθερία, Λογοπαθολόγος

  • Kόντου Βαρβάρα, Εκπαιδευτικός – Παιδαγωγός

  • Μακρή Πολυξένη, Κοινωνική λειτουργός

Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο των διαπιστευμένων μελών στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/pro/all.


Η Σοφία Μπογδάνη, έστειλε τις παρακάτω χρήσιμες συμπληρωματικές πληροφορίες στα πλαίσια των νευροβιολογικών όρων και αναφορών του άρθρου.

Τα νευρικά βλαστικά κύτταρα είναι τα πρωταρχικά πολυδύναμα και αυτοανανεούμενα νευρικά κύτταρα από τα οποία προέρχονται και παράγονται όλοι οι διαφορετικοί τύποι των νευρώνων και νευρογλοιακών κυττάρων. Αυτό γίνεται μέσω της ενεργοποίησης μιας σειράς σημάτων (πρωταρχικό χημικό περιβάλλον) και της συνακόλουθης ενεργοποίησης των αντίστοιχων γονιδίων.

Μακροσκοπικά η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος ξεκινά με την γονιμοποίηση και τον σχηματισμό του ζυγώτη όπου μετά από συνεχείς διαιρέσεις, πτυχώσεις και συγκλίσεις και έως την 3η εβδομάδα έχουν ήδη προκύψει και αναπτυχθεί οι πρώτες πρώιμες νευρικές δομές, από την συνεχή μετεξέλιξη των οποίων θα σχηματιστεί στην συνέχεια ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.

Τα νευρογλοιακά κύτταρα βρίσκονται σε φυσιολογική αναλογία 10 προς 1 (σε σχέση με τους νευρώνες) στον ανθρώπινο εγκέφαλο και είναι υπεύθυνα πέραν της στήριξης, θρέψης και της συγκράτησης των νευρικών κυκλωμάτων που δημιουργούνται (glia σημαίνει κόλλα) και για την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών ("οδηγώντας" τους αναπτυσσόμενους νευρώνες και νευράξονες στη σωστή θέση και πορεία καθώς μεταναστεύουν και καθώς αναζητούν τα νευρικά κύτταρα στόχους με τα οποία θα συνδεθούν, σχηματίζοντας έτσι τις εκάστοτε λειτουργικές δομές και συνάψεις). Τα νευρογλοιακά κύτταρα άγουν επίσης σήματα και συμμετέχουν στην επαναπρόσληψη των νευροδιαβιβαστών από τον μεσοκυττάριο χώρο.

Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ.) να αναφερθεί τέλος, πως υπερπαράγει στα πρώτα στάδια νευρώνες με στόχο την δημιουργία μεγάλου αριθμού συνάψεων (δοκιμαστικές συνδέσεις) ώστε μετέπειτα και μέσω μιας φυσιολογικής και γενετικά προγραμματισμένης διαδικασίας (ενεργός και παθητικός κυτταρικός θάνατος) οι "εσφαλμένες" συνδέσεις να δύναται να αποπίπτουν για να μπορούμε να έχουμε μια πιο λειτουργική, επιλεκτική αλλά κυρίως μια πιο στοχευμένη αναδιάταξη όλων των συναπτικών συνδέσεων. Δηλαδή "|αφήνονται' μόνον οι πλέον λειτουργικές συνάψεις να επιβιώσουν.

Εν δυνάμει επιβλαβής φλεγμονή μπορεί να προκύψει κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής ιδιαίτερα στην περίπτωση του "παθητικού θανάτου"  (όταν οι διασυνδέσεις που δημιουργήθηκαν π.χ είναι άστοχες ή μη λειτουργικές) από τον θρυμματισμό και την έκχυση του περιεχομένου των νεκρωτικών κυττάρων στο εξωκυττάριο υγρό.

Απ όλα τα παραπάνω διαφαίνεται πόσο σημαντικός είναι τόσο ο ρόλος και η παρουσία των νευρογλοιακών κυττάρων όσο και η τήρηση των αναλογιών!

  • Σοφία Μπογδάνη, Φοιτήτρια ψυχολογίας, Αναπτυξιακή κινησιοθεραπεύτρια / Κινησιοπαιδαγωγός

Πηγές:

  • ΒΙΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ J. PINEL / Εκδόσεις ΙΩΝ
  • ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ J. KALAT / Εκδόσεις ΙΩΝ

Άδεια χρήσης του παρόντος άρθρου (έργου).

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons Διανο­μή 4.0 — Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, αρκεί να αποδίδουν την αναγνώριση (credit) και να υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό για εμπορικούς σκοπούς. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα απαγορεύουν και την εμπορική χρήση από τρίτους. Αυτή είναι η άδεια που χρησιμοποιείται από την Wikipedia και συστήνεται για υλικό, που θα επωφεληθεί από την ενσωμάτωση περιεχομένου με άλλα έργα με παρόμοια άδεια. Αυτή η άδεια συγκρίνεται συχνά με τις άδειες "copyleft" του ελεύθερου και ανοικτού κώδικα λογισμικού.

Μάθετε περισσότερα για την άδεια στην ιστοσελίδα: https://noesi.gr/book-syndrome-copyleft 

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!