Μία σελίδα του Οδηγού παρεμβάσεων

O Οδηγός των παρεμβάσεων του NOESI.gr περιγράφει προγράμματα (μοντέλα) παρέμβασης, θεραπείας και αντιμετώπισης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

O Οδηγός παρεμβάσεων περιγράφει στόχους και μεθόδους παρέμβασης και αποκατάστασης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Διανο­μή 4.0 — CC BY-SA 4.0.[?]

Αυτισμός και φούσκες (fads)

Εικόνα NOESI.gr

Ο χώρος του αυτισμού είναι μαγνήτης πολλών (πάνω από 140 έχουν καταγραφεί) αμφίβολης ποιότητας, εγκυρότητας και αποτελεσματικότητας μεθόδων παρέμβασης. Άλλες είναι απλά ένα μέσον αναψυχής όπως η θεραπεία με τα δελφίνια, άλλες είναι επικίνδυνες για την ζωή του παιδιού όπως η απομάκρυνση του υδραργύρου με χημικά μέσα ή η χρήση ιατρικής μαριχουάνας, άλλες απλά χωρίς καμία ή με πολύ περιορισμένη επιστημονική βάση. Παρόλα αυτά, επιβιώνουν αναλώνοντας πολύτιμο χρόνο από την εκπαίδευση του παιδιού και απογοητεύοντας τους γονείς για τα πολυδιαφημιζόμενα αποτελέσματα που αργούν να έρθουν. 

Γράφει για το NOESI.gr:
Κωνσταντίνος Μ. Ντίνας PhD 
Ειδικός παιδαγωγός 
ntinask@tellas.gr 

Οι γονείς καταφεύγουν σε αυτές τις μεθόδους λόγω της απογοήτευσής τους για την "μη αποτελεσματικότητα" επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων, της μη ρεαλιστικής αποδοχής του προβλήματος και της τάσης να δοκιμάσουν τα πάντα για το καλό του παιδιού τους.

Τι είναι όμως η φούσκα και πως μπορούμε να την διακρίνουμε;

Φούσκα

Στα αγγλικά λέγεται fad από το fading away (μτφ. ξεθωριάζει) και χαρακτηρίζεται ως κάθε διαδικασία, μέθοδος ή θεραπεία που υιοθετείται ταχύτατα παρότι υποστηρίζεται από περιορισμένη έρευνα. Αρχικά γίνεται ευρέως γνωστή και μετά εξαφανίζεται λόγω έλλειψης εγκυρότητας ή λόγω της εμφάνισης μιας καινούριας.

Χαρακτηριστικά

  • Συνήθως εμφανίζεται μέσω πληρωμένης διαφήμισης σε περιοδικά, ιστοσελίδες ή σε εκπομπές στην τηλεόραση (Ο άδειος ντενεκές κάνει περισσότερο θόρυβο).
  • Χρησιμοποιεί ενθουσιώδεις μαρτυρίες γονέων και τον μανδύα του ειδικού.
  • Χρησιμοποιεί ψευδοεπιστημονική γλώσσα και πάσχει από αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία.
  • Προωθείται συχνά από διάσημα πρόσωπα. Π.χ. η χρήση της ιατρικής μαριχουάνας σε κουλουράκια έγινε ευρέως γνωστή από την συνέντευξη διάσημης μητέρας σε εκπομπή της αμερικάνικης τηλεόρασης υψηλής τηλεθέασης.
  • Συχνά αναφέρει ότι μπορεί να θεραπεύσει και άλλες μαθησιακές δυσκολίες (όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω).

Άμυνα

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ειδικότερα για παρεμβάσεις που υπόσχονται θεαματικά και γρήγορα αποτελέσματα. Ας επισκεφτούμε ιστοσελίδες όπως της ένωσης γονέων Αυστραλίας και της εθνικής εταιρείας αυτιστικών της Μεγάλης Βρετανίας. Ας ρωτήσουμε κάποιον ειδικό στο θέμα των αυτιστικών συμπεριφορών. Το γεγονός ότι μια μέθοδος είχε κάποια αποτελέσματα στο παιδί ενός γνωστού μας δεν σημαίνει ότι θα έχει απαραίτητα και στο δικό μας. Έπειτα ο χρόνος ή ενέργεια αλλά και το χρήμα που δαπανάται θα μπορούσαν να ξοδευτούν στην αναβάθμιση της ποιότητα ζωής του παιδιού μέσα από δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου. Ιδεατά, εάν εκπαιδεύαμε τους γονείς στην κατανόηση των προβλημάτων συμπεριφοράς του παιδιού τους και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων ανεξάρτητης καθημερινής διαβίωσης τότε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα της συναισθηματικής και οικονομικής τους εκμετάλλευσης θα μειώνονταν. Δυστυχώς η έλλειψη κατανόησης των αυτιστικών συμπεριφορών και η απουσία κατάλληλης τεχνικής στήριξης κάνουν πολλούς γονείς να είναι ευάλωτοι στην συναισθηματική και οικονομική εκμετάλλευση. Έτσι ζούμε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές του νερού του Καματερού και της φραπελιάς. 

Σχόλια

Μην πυροβολείτε του γονείς

Εικόνα dimitris_1970
Στην Αμερική γίνονται κλινικές δοκιμές για κάποιες από τις φούσκες που περιγράφει ο "ειδικός". Εσείς δηλαδή τι προτείνεται σε ένα γονιό να αποδεχτεί τη μοίρα και να μην κάνει τίποτα. Ειλικρινά εάν θα είσαστε στη θέση μας (πράγμα που δεν σας εύχομαι) πιστεύω ότι δεν θα μιλούσατε τόσο απαξιωτικά. Αλήθεια εσείς κατέχετε τα πάντα; Στον αυτισμό μέχρι στιγμής η κλασική ιατρική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Φυσικά και δεν υπάρχουν θαύματα αλλά πολλές φορές μια μικρή βελτίωση κάνει πολύ μεγάλη διαφορά.
like0

Μα ποιος πυροβόλησε...;

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Το παραπάνω άρθρο μιλά για περιπτώσεις "ψευτικων φαρμάκων", που παραπλανούν γονείς (και άλλους ειδικούς θα προσέθετα). Δίνει μερικές οδηγίες για το πώς πρέπει να αξιολογούμε τα όσα "υπόσχονται" οι θεραπείες. Και μιλά για την ανάγκη στήριξης των γονέων, για να μπορούν και εκείνοι να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη των παιδιών, όπως χρειάζεται. Δεν πυροβολεί γονείς. Η σκέψη σας ότι στον αυτισμό η κλασσική ιατρική σηκώνει τα χέρια ψηλά, είναι υπό συζήτηση. Νομίζω, αυτό εξαρτάται πώς το βλέπει ο καθένας. Εξαρτάται, καταρχάς από το πόσα η ιατρική έχει να προσφέρει στα παιδιά με αυτισμό... Εγώ πιστεύω λίγα...
like0

Μην πυροβολείτε τον πιανίστα

Εικόνα κωνσταντίνος ντίνας
Σας ευχαριστώ που μου εύχεστε να μην αποκτήσω τέκνο με αυτισμό. Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα έβρισκα το κουράγιο. Ίσως για αυτό να έγραψα αυτό το κείμενο. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι θαύματα δεν υπάρχουν, ούτε και μαγικές λύσεις. Βελτίωση βλέπουμε μόνο μέσα από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις. για αυτό ας κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες. Τέλος μου άρεσε η χρήση της λέξης ειδικός σε εισαγωγικά. Σωστό. Γεμίσαμε ειδικούς. Σε όσο με αφορά προτιμώ τον όρο υπηρέτης της ειδικής αγωγής. Με εκτίμηση Κώστας Μ Ντίνας
like0

Η μοιρολατρική προσέγγιση σας

Εικόνα dimitris_1970
Η μοιρολατρική προσέγγιση σας δεν με βρίσκει σύμφωνο. Ο αυτισμός έχει σίγουρα και κάποια βιολογική βάση την οποία η ιατρική δεν είναι ακόμη σε θέση να την περιγράψει με ακρίβεια. Όπως και σας ανέφερα στην Αμερική υπάρχουν αρκετές κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη (Neuroprotect, ω3 λιπαρά, β12 βιταμίνη κλπ.) πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κάποια θεωρητική βάση για να προχωρήσουμε. Οπότε γιατί ο γονιός να μη δοκιμάσει κάτι το οποίο δεν θα βλάψει το παιδί του αλλά μπορεί και να το ωφελήσει; Η εκπαίδευση φυσικά και παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά η συνέργεια και των δύο προσεγγίσεων μπορεί να είναι καλύτερη. Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η υποχρηματοδότηση των ερευνών για την αντιμετώπιση του αυτισμού. Αυτό το πρόβλημα πρέπει κατά τη γνώμη μου να αναδείξουμε και να τονίσουμε εάν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτά τα παιδιά. Υ.Γ. Αλήθεια και στο χώρο της ειδικής αγωγής δεν υπάρχουν φούσκες; δεν υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και μάλιστα στη χώρα μας που η κρατική βοήθεια για αυτές της οικογένειες είναι ελάχιστη;
like0

Μοιρολατρεία

Εικόνα κωνσταντίνος ντίνας
Όταν αποδεικνύεται ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο έχει αποτελέσματα και το εγκρίνουν οι αρμόδιοι φορείς τότε μπορεί κάποιος να το δοκιμάσει. Στον χώρο της ειδικής αγωγής υπάρχουν πολλές φούσκες και όπως αναφέρω ιδιαίτερα για τον αυτισμό. Βεβαίως και υπάρχουν εμποράκοι του πόνου σε διεθνές επίπεδο και βεβαίως πολλοί δοκιμαζουν άκριτα παρεμβάσεις αμφίβολες. Τώρα για την χώρα μας συγκριτικα με άλλες η βοήθεια δεν ειναι ελάχιστη. Στις ΗΠΑ που αναφέρεστε μονο αν δουλευεις στην Microsoft ¨η στο Υπουργείο Αμύνης σου καλύπτουν τα έξοδα. Οι υπόλοιποι πρέπει να βρούν κατά μέσο όρο 45000 δολλάρια τον χρόνο για να πάρουν υπηρεσίες συστηματικής παρέμβασης στην ανάλυση συμπεριφοράς. Ο οικονομικός λόγος οδηγεί πολλούς γονείς σε αμφίβολες παρεμβάσεις. Όσον αφορά την χρηματοδότηση της έρευνας θα έπρεπε να κινείται στην ανάπτυξη και διασπορά εκπαιδευτικών παρεμβάσεων.
like0

Έρευνα

Εικόνα dimitris_1970
Πραγματικά εκπλήσσομαι με την άποψη ότι η έρευνα πρέπει να κινηθεί μόνο στην εκπαιδευτική παρέμβαση. Δημιουργεί πολλές απορίες για το αν κάποιοι πραγματικά επιθυμούν να βρεθούν πιο δραστικές παρεμβάσεις για τον αυτισμό.
like0
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.