Μία σελίδα του Οδηγού υπηρεσιών

Ο Οδηγός υπηρεσιών - Προνόησε παρουσιάζει τους φορείς και τις δομές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Οδηγός υπηρεσιών "ΠΡΟΝΟΗΣΕ" noesi.gr/pronoise παρουσιάζει υπηρεσίες στους τομείς "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια", παρέχοντας ενημέρωση για επίκαιρες δράσεις, ανακοινώσεις, προκηρύξεις.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

​​Λογότυπου του Οικοτροφείου ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ.Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων με την επωνυμία "οι Άγιοι Ανάργυροι" ιδρύθηκε το 1983. Σήμερα έχει έδρα στην Παλλήνη (Κάντζα) Αττικής και μετέχουν σε αυτόν πενήντα δύο (52) οικογένειες για τον αντίστοιχο αριθμό περιθαλπομένων ατόμων. Το 1997 εγκαινιάστηκε το Οικοτροφείο του Συλλόγου με ομώνυμο διακριτικό τίτλο σε έκταση 4 περίπου στρεμμάτων στην Παλλήνη. 


Στο Καταστατικό αναφέρεται ρητά ότι ο Σύλλογος έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με μόνη επιδίωξη το όφελος των ωφελούμενων.​ Ο Σύλλογος και το Οικοτροφείο λειτουργούν χωρίς επιδότηση από το κράτος. Η κύρια πηγή των εσόδων προέρχεται από την ασφαλιστική κάλυψη των ωφελούμενων, όμως σταθερά υπάρχει η ανάγκη ο Σύλλογος να απευθύνεται σε κρατικούς, κοινωνικούς φορείς, εταιρείες και ιδιώτες. Για τον ίδιο λόγο παραμένουν στα χαρτιά κάποια τα σχέδια για αξιοποίηση αδιαμόρφωτων χώρων του κτιρίου, για ενίσχυση των προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής, κ.α.

Υπηρεσίες

  • Το Οικοτροφείο έχει άδεια λειτουργίας για πενήντα δύο ενήλικες (ηλικίας από 19 ετών και άνω) με δείκτη νοημοσύνης (IQ) χαμηλότερο του 30%.
  • Το πρόγραμμα στηρίζεται σε ατομικά και ομαδικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες, τις ειδικές ανάγκες αλλά και τις ικανότητες των ωφελούμενων, με στόχο την ανάπτυξη του καλύτερου δυνατού επιπέδου αυτοεξυπηρέτησης. Μέσα από δραστηριότητες, περιπάτους, βόλτες με αυτοκίνητο, γιορτές και κατασκηνωτικά προγράμματα προσφέρεται στους ωφελούμενους ένα καλύτερο επίπεδο ποιότητας ζωής. 

Ιστορικό - Φιλοσοφία

Το 1989 αγοράστηκε, με την οικονομική συμβολή όλων των μελών του Συλλόγου, έκταση 4 περίπου στρεμμάτων στην Παλλήνη και το 1992 άρχισαν οι εργασίες κατασκευής. Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της κατασκευής ήταν ευγενής δωρεά της εταιρίας του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Τάκη Γαβρίλη. Η σημερινή εγκατάσταση καλύπτει επιφάνεια 2.000 τ.μ., η οποία περιλαμβάνει τους ακόλουθους επιμέρους χώρους:

  1. Τον κυρίως χώρο διαμονής των παιδιών - στο υπερυψωμένο ισόγειο.
  2. Χώρους σίτισης (τραπεζαρία, κουζίνα, βοηθητικούς χώρους), πλυντήριο, εργαστήριο και ένα μεγάλο αδιαμόρφωτο χώρο που φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε σαν χώρο Φυσικής Αγωγής - στον ημιυπόγειο χώρο.
  3. Το τμήμα Διοίκησης, αίθουσα εκδηλώσεων, φαρμακείο και δωμάτια επισκεπτών - στον 1ο όροφο.

Λίγα λόγια από το Διοικητικό Συμβούλιο

Κατά τη διαδικασία οικοδόμησης, συγκρατήσαμε το κόστος (αγορά οικοπέδου, ανέγερση κτιρίου, αγορά ξενοδοχειακού εξοπλισμού κλπ.) σε επίπεδα που σήμερα ακούγονται δυσανάλογα χαμηλά για ένα τέτοιο έργο, ασκώντας ορθολογική και αυστηρά ελεγχόμενη διαχείριση των οικονομικών πόρων, έτσι ώστε τίποτα να μη πάει χαμένο, τόσο από τις προσωπικές εισφορές των μελών μας, όσο και από τα ποσά που μας διέθεσαν οι μεγάλοι είτε μικροί δωρητές μας, αλλά και η Πολιτεία.

Η εκλεγμένη Διοίκηση του Συλλόγου, γονείς και οι ίδιοι, έχει συνεχή εποπτεία, ώστε το προσωπικό μας, παιδοκόμοι, νοσηλεύτριες, παιδαγωγοί, οι ιατρικοί συνεργάτες, καθώς και το βοηθητικό προσωπικό στην κουζίνα και στην καθαριότητα, να ανταποκρίνεται στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας και να ενισχύει στα παιδιά το αίσθημα ότι βρίσκονται στο δικό τους νοικοκυρεμένο σπίτι.

Έως τώρα σχεδόν 40 από τους οικότροφους αυτοεξυπηρετούνται κατά τα γεύματα (με τη βοήθεια των επιβλεπόντων), 30 οικότροφοι αυτοεξυπηρετούνται στην τουαλέτα, και 10 οικότροφοι μπορούν βοηθούμενοι να κάνουν το μπάνιο τους. Στο παρελθόν, αυτή η δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης πολλών από τα παιδιά αυτά μας φαινόταν αδιανόητη.

Το ΔΣ του Συλλόγου

Επικοινωνία

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων
Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο "Οι Αγιοι Ανάργυροι"

Αγ. Αναργύρων 1, Κάντζα ΠΑΛΛΗΝΗ 153 51 


Πηγή - Αρχείο - Επεξηγήσεις

(1)Πηγές: NOESI.gr (2016). ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ "ΠΡΟΝΟΗΣΕ". ΑΘΗΝΑ: Η ΝΟΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ISSN: 1792-4103. 

(2)Αρχείο: NOESI.gr | Πληροφορίες που συνελλέγησαν από την ομάδα μελέτης του Οδηγού υπηρεσιών "Προνόησε". Πληροφορίες από την ιστοσελίδα: www.ag-anargyroi.gr.

(3) Επικαιροποίηση: NOESI.gr | Η τελευταία επικαιροποίηση των πληροφοριών στο www.noesi.gr έγινε στις 15/04/2016 από το μέλος agkou.  

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Η 1η Ημερίδα του είδους!

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα για οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που οργανώνεται στην Κηφισιά, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΠΡΟΝΟΗΣΕ+©". Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς και άλλους συγγενείς παιδιών που έλαβαν διάγνωση σχετική με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή κάποια αναπηρία.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.