ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περίπου 20 παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης Παιδιών & Εφήβων από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (δείτε: www.ekebi.gr) για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Αρκετές ιδρύθηκαν με εξειδικευμένο θέμα τα μαθηματικά (δείτε: www.thalesandfriends.org). Αποτελούν εξωσχολική δραστηριότητα, λειτουργούν σε ώρες εκτός σχολείου. Στόχος είναι η συγκέντρωση των παιδιών για να διαβάζουν μαζί και να συζη­τούν για βιβλία, και δημιουργικές δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο που διάβασαν. Σκοπός εί­ναι να καλλιεργηθεί από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και να διατηρηθεί στενή επαφή με το βι­βλίο. Νέες Λέσχες μπορούν να δημιουργηθούν κατόπιν συνεννόησης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Υπηρεσίες – Δράσεις

  • Οι περισσότερες παιδικές λέσχες λειτουργούν με τον εξής τρόπο: ο συντονιστής αφηγείται την ιστο­ρία (στις μεγαλύτερες τάξεις τα παιδιά έχουν διαβάσει ήδη το κείμενο), έπειτα όλοι μαζί συζητούν (ανάλογα την ηλικία τους) για το θέμα, και τέλος προχωρούν σε κάποια δρα­στηριότητα (εικαστική ή θεατρική), εμπνευσμένη από το βιβλίο.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια τα παιδιά αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν ένα βιβλίο στην επόμενη συνάντηση της λέσχης.
  • Τέλος, ορισμένες λέσχες δρουν δημιουργικά, αλλάζοντας τα στοιχεία του βιβλίου και φτιάχνοντας προφορικά νέες ιστορίες ή ακόμη και μαντεύοντας το τέλος της ιστορίας.
  • Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της λέσχης, τα παιδιά επι­σκέπτονται βιβλιοπωλεία, γνωρί­ζουν συγγραφείς και εικονογράφους, οργανώνουν ολόκληρες εκ­θέσεις (βιβλίου, δραστηριο­τήτων της λέσχης, κ.λπ.).

Επικοινωνία

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Αθ. Διάκου 4
117 42 ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 2109200300 
Fax: 2109200305 
E-mail: info@ekebi.gr 

Ιστοσελίδα: www.ekebi.gr

Πηγή: Οδηγός υπηρεσιών από το NOESI.gr :: Η Νόηση στο διαδίκτυο | www.noesi.gr

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.