ΣΤΟΥΠΑΘΕΙΟ

To Στουπάθειο"Το Στουπάθειο" είναι μία από τις Υπηρεσίες του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε), επιχορηγούμενο και εποπτευόμενο εξ’ ολοκλήρου από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ονομάστηκε από τον κληροδότη της έπαυλης και του περιβάλλοντος χώρου Αναστάσιο Στουπάθη. Είναι το πρώτο πλαίσιο στο χώρο της Ειδικής Αγωγής που οργανώθηκε από Ν.Π.Ι.Δ., τον Οκτώβριο του 1962. Η ίδρυσή του αποτέλεσε το πρώτο επίτευγμα γονέων που συλλογικά αποφάσισαν να καταπιαστούν με το πρόβλημα τους και παράλληλα την πρώτη μεταπολεμικά επιστημονικά οργανωμένη, πρότυπη και πειραματική προσπάθεια στον τομέα αγωγής του καθυστερημένου παιδιού.

Πλατεία ΧαλανδρίουΔιήμερο με παιχνίδι, μουσική και θέατρο στην πλατεία Χαλανδρίου

Ένα διήμερο γεμάτο παιχνίδια, μουσική, θεατρικές παραστάσεις, μια πλατεία γεμάτη χαμόγελο και μια ευκαιρία για να γνωριστούμε. Μάθετε περισσότερα.

Η δημιουργία του οφείλεται στην πρώτη στην Ελλάδα συνεργασία ενός Επιστημονικού οργανισμού και ενός Συλλόγου Γονέων "Ένωσις Γονέων και Κηδεμόνων Απροσαρμόστων Παίδων" και του Κ.Ψ.Υ. τότε, Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε σήμερα όπως σημειώνει στο βιβλίο της η κ.Λουκία Πιστικίδου-Δρόσου "Το Ασκήσιμο Νοητικά Καθυστερημένο Παιδί". Το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας αλλά και λειτουργίας του Στουπαθείου, ως "Εργαστηρίου μαθητείας για τη ζωή, ανοιχτό στη ζωή, στημένο για την ζωή" σύμφωνα με τη διατύπωση του παιδαγωγού Κώστα Καλαντζή πρώτου Διευθυντή του Στουπαθείου στην εναρκτήρια ομιλία του, στήριξαν τότε σημαντικά πρόσωπα του χώρου της Ψυχικής Υγείας: η Επιστημονική Υπεύθυνη του Τομέα Ψυχικής Υγιεινής Ψυχαναλύτρια Δρ ΄Αννα Ποταμιάνου, ο Γενικός Διευθυντής παιδοψυχίατρος Α. Διαμαντόπουλος και ο Διοικητικός Διευθυντής Γ. Ζαφειρίου. Η πρώτη ομάδα επαγγελματιών συγκροτήθηκε από τους Διευθυντή δρ. Κώστα Γ. Καλαντζή, Κοινωνική Λειτουργό κ.Όλγα Ζάρναρη και Παιδαγωγούς τις κυρίες Λουκία Πιστικίδου - Δρόσου, Νέλλα Σαμανίδου και Μαρία Ρώτα.


ΤΟ ΣΤΟΥΠΑΘΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ


Η Υ.Ε.Π "Το Στουπάθειο" προσφέρει ειδική αγωγή, προεπαγγελματική εκπαίδευση και θεραπευτική στήριξη σε παιδιά και νέους (6-22 χρόνων) με μέτρια νοητική καθυστέρηση. Σκοπός είναι μέσα από σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, με επιμονή και πολύχρονη προσπάθεια να βοηθηθούν τα άτομα με νοητική καθυστέρηση να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να ζήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους δίπλα μας, ανάμεσά μας, μαζί μας.

Κύριοι στόχοι είναι η αυτοεξυπηρέτηση, η αξιοποίηση δυνατοτήτων, η καλλιέργεια δεξιοτήτων, η ενίσχυση της κοινωνικής προσαρμογής προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και η καλύτερη δυνατή επαγγελματική αποκατάσταση. Επίσης η στήριξη των οικογενειών, η ενεργοποίηση κοινωνικών φορέων και παραγόντων, η εγκατάσταση συνεχούς επικοινωνίας με την κοινότητα αποτελούν επίσης βασικούς στόχους.

To Στουπάθειο


ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Α. Εκπαίδευση Β. Θεραπευτική στήριξη 

Α . ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η εκπαίδευση στο Στουπάθειο διαρθρώνεται σε δύο μεγάλους κύκλους.

1. Οι Βαθμίδες : Α - Β - Γ ( 6-16 χρόνων)

2. Τα Εργαστήρια : Προεπαγγελματικός - Επαγγελματικός Κύκλος Κηπουρικής, Γενικής Χειροτεχνίας, Οικοκυρικής ( 16-22 χρόνων)

Α.1 Οι Βαθμίδες Α, Β, Γ 6-16 χρόνων (ομάδες 6-8 παιδιών). Εντάσσονται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία, το είδος και τον βαθμό δυσκολίας τους. Το πρόγραμμα εξατομικεύεται ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε παιδιού. Η κάθε Βαθμίδα έχει δικό της Ειδικό Παιδαγωγό και Βοηθό Παιδαγωγού.

Αναλυτικά: Τομείς Εργασίας Προγράμματος Βαθμίδων

1. ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ 2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 3. ΛΟΓΟΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 4. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 5. ΣΩΜΑΤΟΓΝΩΣΙΑ 6. ΓΝΩΣΕΙΣ: α) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ β) ΣΧΟΛΙΚΕΣ Α.2 Εργαστήρια: Κηπουρικής – Γενικής Χειροτενίας - Οικοκυρικής ( Ομάδες 8-10 νέων). Φοιτούν Νοητικά Καθυστερημένοι έφηβοι, ηλικίας 16 ή 17 χρόνων διάρκεια φοίτησης 5 χρόνια.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Επίσης στο Στουπάθειο πραγματοποιούνται προγράμματα: ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΗΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: 1 φορά ανά δεκαπενθήμερο. Ο στόχος είναι επιμορφωτικός ή ψυχαγωγικός όπως επισκέψεις σε μουσεία, σε εργοστάσια, περίπατοι σε πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ.

To Στουπάθειο

Β. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Παράλληλα με την εκπαίδευση λειτουργεί ομάδα Θεραπευτών Ψυχικής Υγείας που αποτελείται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγους, Κοινωνική Λειτουργό, η οποία προσφέρει διαγνωστικό, συμβουλευτικό και θεραπευτικό έργο στους ίδιους τους εξυπηρετούμενους και στις οικογένειές τους.


ΚΡΙΤΉΡΙΑ KAI ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ - ΦΟΙΤΗΣΗΣ


Κριτήρια εισαγωγής σε αδρές γραμμές :

• Δείκτης νοημοσύνης που να κυμαίνεται από 30-35 μέχρι 50-55.

• Να υπάρχει στοιχειώδης δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης.

• Να μην υπάρχουν σοβαρές κινητικές και αισθητηριακές δυσκολίες.

Για την τοποθέτηση ενός εφήβου στα Εργαστήρια λαμβάνεται υπ’ όψιν: o Το ενδιαφέρον του παιδιού o Οι δεξιότητές του και οι πιθανότητες για μελλοντική του αποκατάσταση. Διαδικασία εισαγωγής:

Η εισαγωγή των παιδιών γίνεται μετά από αξιολόγηση του παιδιού η του εφήβου από ομάδα Ειδικών Επιστημόνων που απαρτίζεται από :
- Την Διευθύντρια
- Την Παιδοψυχίατρο
- Την Ψυχολόγο
- Την Κοινωνική Λειτουργό
- Την Ειδικό Παιδαγωγό ή την Εργοθεραπεύτρια.

Αρχικά τα παιδιά γίνονται δεκτά για 2 μήνες δοκιμαστικής φοίτησης. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Επιστημονικής Ομάδας στους γονείς γίνεται από την Διεύθυνση και την Κοινωνική Λειτουργό. Ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 πμ – 2 μμ και ακολουθεί το Πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας (έναρξη, λήξη, αργίες σχολικής χρονιάς).

Η μεταφορά των μαθητών γίνεται με λεωφορεία που διαθέτει το Στουπάθειο. Tα έξοδα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επικοινωνία

Λεωφόρος Πεντέλης 135, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 152 35 

  • Τηλ.: 2106827080, 2106815256
  • Τηλέφωνο Γραμματείας & Fax: 2106815672

 

* Πηγή: Οδηγός υπηρεσιών από το NOESI.gr :: Η Νόηση στο διαδίκτυο | www.noesi.gr

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.